Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kyckling

Rekordmånga sjuka av bakterier i kyckling

Fakta

Magsjuka orsakade av campylobacter
• Mellan år 2013 och 2016 (januari – oktober) har antalet människor som drabbades av campylobacterinfektion i Sverige (det vill säga ej smittats utomlands) ökat med 66 procent.
• I oktober 2016 rapporterades 1015 fall, jämfört med 404 fall i oktober 2015.
• Symtom kan vara magsmärtor, blodiga diarréer, illamående, kräkningar och feber.
• Campylobacterinfektion är en smittspårningspliktig sjukdom som enligt smittskyddslagen klassas som en allmänfarlig sjukdom. Mörkertalet av infektioner tros vara stort.
• Även förorenat vatten och opastöriserad mjölk kan vara en smittkälla.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Så undviker du att bli sjuk
• Tvätta händerna noga med tvål och vatten.
• Se till att köksredskap (som knivar och skärbräda) och arbetsbänk är rena.
• Använd inte en disktrasa utan ta först hushållspapper för att torka bort kycklingsaft. Stäng av kranen med handryggen eller armbågen efter du tvättat händerna.
• Genomstek kycklingen. Värm den till minst 70 grader, då dör bakterierna.
• Blanda inte det som ska upphettas med det som ska ätas direkt.
Ha gärna ingredienserna framme på diskbänken under skilda tider. Fixa klart salladen och ställ undan innan du tar fram kycklingen och börjar hantera den.
Källa: Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Testfakta

Sverige har drabbats av en lavinartad ökning av magsjukefall orsakade av campylobacter.
Men – trots att den största anledningen till ökningen tros vara bakterier i kyckling gör myndigheterna inga kontroller av kycklingköttet innan det når konsumenterna.

Under de senaste åren har antalet människor som insjuknar i magsjuka av campylobacter ökat enormt i Sverige. Bara under oktober månad smittades 1015 personer, vilket är en ökning med drygt 150 procent jämfört med samma månad i fjol. Redan under sensommaren insjuknade rekordmånga.
– Det blir nya rekordsiffror i år, det är inte bra, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Testfakta.

► Läs också: Klorkyckling väcker skräck i Sverige

 

Ökad förekomst i svenska kycklingflockar
Källan till smittan är ofta kyckling, och årets ökning av sjuka personer sammanfaller med en ökad förekomst av bakterien hos kycklingflockar i Sverige. Men även om flera myndigheter nu gemensamt ser över vad de kan göra görs fortfarande inga kontroller av kycklingköttet innan det når konsumenterna, skriver Testfakta.

Särskilda gränsvärden för kycklingkött saknas idag
Mats Lindblad är smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket:
– Vi kräver inte att företagen ska ta prover efter att kycklingen är slaktad eftersom det inte finns särskilda gränsvärden att agera mot, som det gör för andra bakterier i gris och nötkött. Där måste företaget ta prover och visa att man efterlever dessa krav. Men det finns inte för kycklingar, säger han till Testfakta.

► Läs också: Lista: Olika sätt att vara ”vego”

Nya regler skulle kunna halvera sjukdomsfallen
Inom EU diskuteras nya regler med ett gränsvärde, något man beräknar kan komma att minska sjukdomsfallen med 50 procent. Men det är oklart när EU-reglerna kommer träda i kraft.
På Folkhälsomyndigheten menar man att även branschen måste agera.
– De veterinära myndigheterna och branschen behöver se över sina processer och vidta nödvändiga åtgärder, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Testfakta.

Högsäsongen för bakterierna förlängs vid lång, varm sommar
I dag finns ett frivilligt kontrollprogram för campylobacter som branschen hävdar att de följer.
– Vi jobbar med att titta på alla flockar och vidtar åtgärder där det finns större problem, säger Pia Gustafsson, veterinär på branschorganisationen Svensk Fågel. För Testfakta berättar hon även att den troliga förklaringen till att bakterierna ökar i svenska flockar - trots att det finns ett kontrollprogram - är högsäsongen för campylobacter blir längre i och med den långa varma sommaren.

► Läs också: Kraftigt ökad efterfrågan på ekologiskt kött

 

Veterinären: "Man behöver prata om kökshygien" 
Pia Gustafsson pekar på att förekomsten av campylobacter i kyckling i Sverige ligger mycket lägre än i andra länder. De viktigaste orsakerna till att svenskar blir sjuka ligger enligt henne utanför den svenska branschens kontroll.
– Man behöver prata om kökshygien. Konsumenter måste lära sig att hantera kyckling på ett säkert sätt. Man konsumerar också mer kyckling, och det finns mer färsk importerad och ekologisk kyckling som har mer campylobacter, säger Pia Gustafsson.
Samtidigt visar statistik att drygt 66 procent av all kyckling som förbrukas i Sverige är svenskproducerad och att den ekologiska kycklingen står för mindre än en procent av produktionen.

Huvudorsaken till ökningen ännu okänd
På Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten håller man med om att den ökade kycklingkonsumtionen, dålig kökshygien samt mer importerad färsk kyckling respektive ekologisk kyckling är viktiga delförklaringar. Men – det är inte hela förklaringen. Den återstår forfarande att finna.
– Vi vet inte vad som är den viktigaste orsaken till ökningen av insjuknade människor, säger Livsmedelsverkets Mats Lindblad.

► Läs också: WWF: Ökad antibiotikaresistens – undvik importkött och ät mer vego!

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Magsjuka orsakade av campylobacter
• Mellan år 2013 och 2016 (januari – oktober) har antalet människor som drabbades av campylobacterinfektion i Sverige (det vill säga ej smittats utomlands) ökat med 66 procent.
• I oktober 2016 rapporterades 1015 fall, jämfört med 404 fall i oktober 2015.
• Symtom kan vara magsmärtor, blodiga diarréer, illamående, kräkningar och feber.
• Campylobacterinfektion är en smittspårningspliktig sjukdom som enligt smittskyddslagen klassas som en allmänfarlig sjukdom. Mörkertalet av infektioner tros vara stort.
• Även förorenat vatten och opastöriserad mjölk kan vara en smittkälla.
Källa: Folkhälsomyndigheten

Så undviker du att bli sjuk
• Tvätta händerna noga med tvål och vatten.
• Se till att köksredskap (som knivar och skärbräda) och arbetsbänk är rena.
• Använd inte en disktrasa utan ta först hushållspapper för att torka bort kycklingsaft. Stäng av kranen med handryggen eller armbågen efter du tvättat händerna.
• Genomstek kycklingen. Värm den till minst 70 grader, då dör bakterierna.
• Blanda inte det som ska upphettas med det som ska ätas direkt.
Ha gärna ingredienserna framme på diskbänken under skilda tider. Fixa klart salladen och ställ undan innan du tar fram kycklingen och börjar hantera den.
Källa: Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket, till Testfakta

Fakta

Kyckling i Sverige
 Vi förbrukar 22,4 kg kyckling per person i Sverige (2015).
• Förbrukningen har ökat med 3,4 procent mellan 2014 och 2015 och fortsätter öka i år.
• 66,5 procent av den kyckling som förbrukas i Sverige är svenskproducerad (2015).
• Mindre än en procent är ekologisk.
• Kyckling kan få campylobacter i tarmarna - och även på utsidan av kroppen - när den föds upp. Målet är både att se till att det finns så lite bakterier som möjligt i kycklingarna under uppfödningen, och sedan se till att de sprids så lite som möjligt under transporten och slaktprocessen.
• Risken är större att importerad färsk kycklingkött och svensk ekologisk kycklingkött innehåller mer campylobacter. I färsk kyckling finns generellt mer campylobacter, men även fryst kyckling kan innehålla bakterierna.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.