renee voltaire

Renée peppar till förändring

Fakta

Namn: Renée Voltaire
Yrke: Företagare inom hälsosamma livsmedel och matinnovatör
Bor: Stockholm.
Intressen: Jag gillar ju mat så det får blir det.
Böcker av Renée: "The baking revolution", "Juice power and detox", "Peace love and food"
Hemsida och webbshop finns här.

Renée Voltaire värjer sig lite mot epitetet hälsoprofil, ändå är det precis det hon kommit att bli i mångas ögon. Med sitt eget namn som varumärke syns hon i matvarubutiker landet över med ett numera brett ekologiskt sortiment av hälsosamma produkter, i Stockholm driver hon dessutom den egna butiken Pepstop på Riddargatan på Östermalm. I Kureras artikelserie Hälsoprofilerna berättar har turen kommit till Renée att berätta om sitt förhållande till kost och hälsa.

Renée hittade tidigt böcker av Anne Wigmore – föregångare inom raw food och levande föda – och tilltalades av det sättet att laga mat, kanske mer än smaken. Så småningom hamnade hon i Arizona på hälsocentret Tree of Life och började förstå vad som hände kroppen när man levde så. Sedan dess äter hon mer eller mindre helt veganskt.
– Jag lagar alltid veganmat till mig själv och om jag går på restaurang kan jag äta skaldjur. Men ibland kan jag spåra ur helt om det till exempel är väldigt stressigt eller om jag är på resa, då brukar jag köra en fasta i några dagar för att återställa mig.

Kunskap för livet
Kunskapen hon fick med sig från hälsocentret i Arizona har hon haft med sig sedan dess och använder sig av i vardagen så väl som i sin verksamhet på ett eller annat sätt.
– De produkter jag tar fram är sådant jag vill ha, jag utgår hela tiden från vad jag själv behöver säger Renée och skrattar, det går att tänka så också.
En frukost kan se ut lite hur som helst, lite beroende på hur sent Renee ätit kvällen innan kan det bli alltifrån en kopp matcha te – något Renée älskar – och några valnötter till en god juice eller en bit glutenfritt bröd. Lunchen däremot tummar hon inte på. Det lagas alltid helgrön lunch på jobbet och alla äter tillsammans något Renée tycker är viktigt. Sedan kan det bli något mellanmål innan hon kommer hem och det är dags för middag, som familjen brukar äta tillsammans. Renée tycker om att laga mat när hon kommer hem och det blir alltid 100 procent grönt.

 

LÄS OCKSÅ: Ulrika Hoffer – med ett smart förhållande till mat

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Jag har alltid linser och färdigkokta kikärtor – sånt som går snabbt att laga – tamari och buljonger. Miso är en bra bas. Ifall man kommer hem sent kan man alltid schoppa lite sallad och ha i en skål misosoppa.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Kål. All slags kål, jag pendlar mellan grönkål, svartkål savojkål – ja allt som har med kål att göra. Jag älskar kål, även syrad.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Jag hoppas dels att människor upptäcker lite nya grejer genom mina produkter, men en sak som jag tycker alla borde prova är att göra sin egen mandelmjölk. Att inte dricka mejeriprodukter har ju äntligen slagit igenom och när jag har kurser brukar deltagarna bli överraskade av hur extremt mycket godare det blir när man gör det själv. Det går även med hasselnötter, solrosfrön eller hampa – det spelar egentligen ingen roll.
Och mindre?
– Jag tror inte på pekpinnar och gillar inte att säga till människor att du får inte äta si eller så. Jag vill hellre peppa – då brukar det andra falla bort.

LÄS OCKSÅ: Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”

Har du några hemliga laster?
– Jag är ju road av mat, så det är inte så att jag håller på och späker mig. Jag vet inte om det är någon last men jag äter någon godispåse ibland och ibland slinker det ned ett glas vin medger Renee som säger att hon lätt skulle kunna äta något sött varje dag, då gärna glass. Ibland får hon hålla igen.

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Det roligaste är att det inte finns några förbud, i alla fall inte hos mig, det beror på vem man lyssnar på men man kan i princip utveckla sin egen slags kostcirkel. Det går mer och mer åt att maten blir anpassad efter individen, det tycker jag är roligt.

Hur tar du hand om din hud?
– När jag var i Arizona sade de att man helst inte skulle sminka sig och bara använda naturliga krämer. På den tiden hade jag inte en susning vad jag smorde in mig med men sedan dess har jag velat ta fram egna produkter och nu gjorde jag slag i saken säger Renée som nyligen lanserade en egen hudvårdsserie med helt naturliga och ekologiska ingredienser. Huden är ju vårt största organ och det faller sig naturligt att det vi smörjer in oss med ska vara lika bra som det vi äter, säger hon.
Utöver hudvården tycker Renée att det syns direkt om hon inte sovit ordentligt, samma med träningen. Hon förespråkar gärna promenader för att få igång cirkulation och syresättning och att unna sig en massage då och då.
– Det är viktigt att ta hand om sig och det gör jag.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag har under många år gillat att yoga men jag har tappat det lite, nu behöver jag något med lite mer fart som får mig att släppa mitt jobb. Jag tränar mycket cardio med puls och energi, man är helt knäckt efteråt och har inte haft en chans att tänka på jobb skrattar Renée.

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Jag tar probiotika varje dag, det fick jag med mig från Arizona. Annars gör jag lite på och av. Just nu äter jag magnesium, B12 tar jag med jämna mellanrum, särskilt om jag inte ätit fisk eller skaldjur. Jag testar gärna roliga grejer och dricker vinäger på morgonen. Jag tror annars inte man ska äta samma sak hela tiden.

Gillar naturens superfoods
Även om Renée har gott om så kallade superfoods i sitt sortiment anser hon inte att de behöver komma från andra sidan jorden, de finns ute i vår natur förklarar hon.
– Jag tar hand om mina maskrosor och mina nässlor i trädgården medan min man försöker ta bort dem. Det är som en fars hemma hos oss, berättar Renée och skrattar. Jag gör ibland mina egna tinkturer och testar gärna nya saker.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Mitt främsta hälsotips är att laga sin egen mat, det är något vi går ifrån mer och mer vilket är synd för det du gör själv är ju alltid det bästa. Du vet vad du lägger i och du vet att det är bra. Bara det här att bjuda på middag och laga maten från grunden. Till det kommer förstås bra råvaror, fördelen jag har är att jag hittar mina råvaror själv.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Namn: Renée Voltaire
Yrke: Företagare inom hälsosamma livsmedel och matinnovatör
Bor: Stockholm.
Intressen: Jag gillar ju mat så det får blir det.
Böcker av Renée: "The baking revolution", "Juice power and detox", "Peace love and food"
Hemsida och webbshop finns här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.



yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen.