Renée peppar till förändring | Kurera.se
renee voltaire

Renée peppar till förändring

Fakta

Namn: Renée Voltaire
Yrke: Företagare inom hälsosamma livsmedel och matinnovatör
Bor: Stockholm.
Intressen: Jag gillar ju mat så det får blir det.
Böcker av Renée: "The baking revolution", "Juice power and detox", "Peace love and food"
Hemsida och webbshop finns här.

Renée Voltaire värjer sig lite mot epitetet hälsoprofil, ändå är det precis det hon kommit att bli i mångas ögon. Med sitt eget namn som varumärke syns hon i matvarubutiker landet över med ett numera brett ekologiskt sortiment av hälsosamma produkter, i Stockholm driver hon dessutom den egna butiken Pepstop på Riddargatan på Östermalm. I Kureras artikelserie Hälsoprofilerna berättar har turen kommit till Renée att berätta om sitt förhållande till kost och hälsa.

Renée hittade tidigt böcker av Anne Wigmore – föregångare inom raw food och levande föda – och tilltalades av det sättet att laga mat, kanske mer än smaken. Så småningom hamnade hon i Arizona på hälsocentret Tree of Life och började förstå vad som hände kroppen när man levde så. Sedan dess äter hon mer eller mindre helt veganskt.
– Jag lagar alltid veganmat till mig själv och om jag går på restaurang kan jag äta skaldjur. Men ibland kan jag spåra ur helt om det till exempel är väldigt stressigt eller om jag är på resa, då brukar jag köra en fasta i några dagar för att återställa mig.

Kunskap för livet
Kunskapen hon fick med sig från hälsocentret i Arizona har hon haft med sig sedan dess och använder sig av i vardagen så väl som i sin verksamhet på ett eller annat sätt.
– De produkter jag tar fram är sådant jag vill ha, jag utgår hela tiden från vad jag själv behöver säger Renée och skrattar, det går att tänka så också.
En frukost kan se ut lite hur som helst, lite beroende på hur sent Renee ätit kvällen innan kan det bli alltifrån en kopp matcha te – något Renée älskar – och några valnötter till en god juice eller en bit glutenfritt bröd. Lunchen däremot tummar hon inte på. Det lagas alltid helgrön lunch på jobbet och alla äter tillsammans något Renée tycker är viktigt. Sedan kan det bli något mellanmål innan hon kommer hem och det är dags för middag, som familjen brukar äta tillsammans. Renée tycker om att laga mat när hon kommer hem och det blir alltid 100 procent grönt.

 

LÄS OCKSÅ: Ulrika Hoffer – med ett smart förhållande till mat

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Jag har alltid linser och färdigkokta kikärtor – sånt som går snabbt att laga – tamari och buljonger. Miso är en bra bas. Ifall man kommer hem sent kan man alltid schoppa lite sallad och ha i en skål misosoppa.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Kål. All slags kål, jag pendlar mellan grönkål, svartkål savojkål – ja allt som har med kål att göra. Jag älskar kål, även syrad.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Jag hoppas dels att människor upptäcker lite nya grejer genom mina produkter, men en sak som jag tycker alla borde prova är att göra sin egen mandelmjölk. Att inte dricka mejeriprodukter har ju äntligen slagit igenom och när jag har kurser brukar deltagarna bli överraskade av hur extremt mycket godare det blir när man gör det själv. Det går även med hasselnötter, solrosfrön eller hampa – det spelar egentligen ingen roll.
Och mindre?
– Jag tror inte på pekpinnar och gillar inte att säga till människor att du får inte äta si eller så. Jag vill hellre peppa – då brukar det andra falla bort.

LÄS OCKSÅ: Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”

Har du några hemliga laster?
– Jag är ju road av mat, så det är inte så att jag håller på och späker mig. Jag vet inte om det är någon last men jag äter någon godispåse ibland och ibland slinker det ned ett glas vin medger Renee som säger att hon lätt skulle kunna äta något sött varje dag, då gärna glass. Ibland får hon hålla igen.

 

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Det roligaste är att det inte finns några förbud, i alla fall inte hos mig, det beror på vem man lyssnar på men man kan i princip utveckla sin egen slags kostcirkel. Det går mer och mer åt att maten blir anpassad efter individen, det tycker jag är roligt.

Hur tar du hand om din hud?
– När jag var i Arizona sade de att man helst inte skulle sminka sig och bara använda naturliga krämer. På den tiden hade jag inte en susning vad jag smorde in mig med men sedan dess har jag velat ta fram egna produkter och nu gjorde jag slag i saken säger Renée som nyligen lanserade en egen hudvårdsserie med helt naturliga och ekologiska ingredienser. Huden är ju vårt största organ och det faller sig naturligt att det vi smörjer in oss med ska vara lika bra som det vi äter, säger hon.
Utöver hudvården tycker Renée att det syns direkt om hon inte sovit ordentligt, samma med träningen. Hon förespråkar gärna promenader för att få igång cirkulation och syresättning och att unna sig en massage då och då.
– Det är viktigt att ta hand om sig och det gör jag.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag har under många år gillat att yoga men jag har tappat det lite, nu behöver jag något med lite mer fart som får mig att släppa mitt jobb. Jag tränar mycket cardio med puls och energi, man är helt knäckt efteråt och har inte haft en chans att tänka på jobb skrattar Renée.

 

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Jag tar probiotika varje dag, det fick jag med mig från Arizona. Annars gör jag lite på och av. Just nu äter jag magnesium, B12 tar jag med jämna mellanrum, särskilt om jag inte ätit fisk eller skaldjur. Jag testar gärna roliga grejer och dricker vinäger på morgonen. Jag tror annars inte man ska äta samma sak hela tiden.

Gillar naturens superfoods
Även om Renée har gott om så kallade superfoods i sitt sortiment anser hon inte att de behöver komma från andra sidan jorden, de finns ute i vår natur förklarar hon.
– Jag tar hand om mina maskrosor och mina nässlor i trädgården medan min man försöker ta bort dem. Det är som en fars hemma hos oss, berättar Renée och skrattar. Jag gör ibland mina egna tinkturer och testar gärna nya saker.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Mitt främsta hälsotips är att laga sin egen mat, det är något vi går ifrån mer och mer vilket är synd för det du gör själv är ju alltid det bästa. Du vet vad du lägger i och du vet att det är bra. Bara det här att bjuda på middag och laga maten från grunden. Till det kommer förstås bra råvaror, fördelen jag har är att jag hittar mina råvaror själv.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Renée Voltaire
Yrke: Företagare inom hälsosamma livsmedel och matinnovatör
Bor: Stockholm.
Intressen: Jag gillar ju mat så det får blir det.
Böcker av Renée: "The baking revolution", "Juice power and detox", "Peace love and food"
Hemsida och webbshop finns här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.