renee voltaire

Renée peppar till förändring

Fakta

Namn: Renée Voltaire
Yrke: Företagare inom hälsosamma livsmedel och matinnovatör
Bor: Stockholm.
Intressen: Jag gillar ju mat så det får blir det.
Böcker av Renée: "The baking revolution", "Juice power and detox", "Peace love and food"
Hemsida och webbshop finns här.

Renée Voltaire värjer sig lite mot epitetet hälsoprofil, ändå är det precis det hon kommit att bli i mångas ögon. Med sitt eget namn som varumärke syns hon i matvarubutiker landet över med ett numera brett ekologiskt sortiment av hälsosamma produkter, i Stockholm driver hon dessutom den egna butiken Pepstop på Riddargatan på Östermalm. I Kureras artikelserie Hälsoprofilerna berättar har turen kommit till Renée att berätta om sitt förhållande till kost och hälsa.

Renée hittade tidigt böcker av Anne Wigmore – föregångare inom raw food och levande föda – och tilltalades av det sättet att laga mat, kanske mer än smaken. Så småningom hamnade hon i Arizona på hälsocentret Tree of Life och började förstå vad som hände kroppen när man levde så. Sedan dess äter hon mer eller mindre helt veganskt.
– Jag lagar alltid veganmat till mig själv och om jag går på restaurang kan jag äta skaldjur. Men ibland kan jag spåra ur helt om det till exempel är väldigt stressigt eller om jag är på resa, då brukar jag köra en fasta i några dagar för att återställa mig.

Kunskap för livet
Kunskapen hon fick med sig från hälsocentret i Arizona har hon haft med sig sedan dess och använder sig av i vardagen så väl som i sin verksamhet på ett eller annat sätt.
– De produkter jag tar fram är sådant jag vill ha, jag utgår hela tiden från vad jag själv behöver säger Renée och skrattar, det går att tänka så också.
En frukost kan se ut lite hur som helst, lite beroende på hur sent Renee ätit kvällen innan kan det bli alltifrån en kopp matcha te – något Renée älskar – och några valnötter till en god juice eller en bit glutenfritt bröd. Lunchen däremot tummar hon inte på. Det lagas alltid helgrön lunch på jobbet och alla äter tillsammans något Renée tycker är viktigt. Sedan kan det bli något mellanmål innan hon kommer hem och det är dags för middag, som familjen brukar äta tillsammans. Renée tycker om att laga mat när hon kommer hem och det blir alltid 100 procent grönt.

 

LÄS OCKSÅ: Ulrika Hoffer – med ett smart förhållande till mat

Vad finns alltid i ditt kylskåp och skafferi?
– Jag har alltid linser och färdigkokta kikärtor – sånt som går snabbt att laga – tamari och buljonger. Miso är en bra bas. Ifall man kommer hem sent kan man alltid schoppa lite sallad och ha i en skål misosoppa.

Har du någon favoriträtt, i så fall vilken?
– Kål. All slags kål, jag pendlar mellan grönkål, svartkål savojkål – ja allt som har med kål att göra. Jag älskar kål, även syrad.

LÄS OCKSÅ: Josefine Jäger – raw foodgurun från de värmländska skogarna

Vad tycker du att alla borde äta mer av?
– Jag hoppas dels att människor upptäcker lite nya grejer genom mina produkter, men en sak som jag tycker alla borde prova är att göra sin egen mandelmjölk. Att inte dricka mejeriprodukter har ju äntligen slagit igenom och när jag har kurser brukar deltagarna bli överraskade av hur extremt mycket godare det blir när man gör det själv. Det går även med hasselnötter, solrosfrön eller hampa – det spelar egentligen ingen roll.
Och mindre?
– Jag tror inte på pekpinnar och gillar inte att säga till människor att du får inte äta si eller så. Jag vill hellre peppa – då brukar det andra falla bort.

LÄS OCKSÅ: Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp”

Har du några hemliga laster?
– Jag är ju road av mat, så det är inte så att jag håller på och späker mig. Jag vet inte om det är någon last men jag äter någon godispåse ibland och ibland slinker det ned ett glas vin medger Renee som säger att hon lätt skulle kunna äta något sött varje dag, då gärna glass. Ibland får hon hålla igen.

 

Vad är roligast med kost och hälsa?
– Det roligaste är att det inte finns några förbud, i alla fall inte hos mig, det beror på vem man lyssnar på men man kan i princip utveckla sin egen slags kostcirkel. Det går mer och mer åt att maten blir anpassad efter individen, det tycker jag är roligt.

Hur tar du hand om din hud?
– När jag var i Arizona sade de att man helst inte skulle sminka sig och bara använda naturliga krämer. På den tiden hade jag inte en susning vad jag smorde in mig med men sedan dess har jag velat ta fram egna produkter och nu gjorde jag slag i saken säger Renée som nyligen lanserade en egen hudvårdsserie med helt naturliga och ekologiska ingredienser. Huden är ju vårt största organ och det faller sig naturligt att det vi smörjer in oss med ska vara lika bra som det vi äter, säger hon.
Utöver hudvården tycker Renée att det syns direkt om hon inte sovit ordentligt, samma med träningen. Hon förespråkar gärna promenader för att få igång cirkulation och syresättning och att unna sig en massage då och då.
– Det är viktigt att ta hand om sig och det gör jag.

Vad är ditt förhållande till motion och träning?
– Jag har under många år gillat att yoga men jag har tappat det lite, nu behöver jag något med lite mer fart som får mig att släppa mitt jobb. Jag tränar mycket cardio med puls och energi, man är helt knäckt efteråt och har inte haft en chans att tänka på jobb skrattar Renée.

 

Tar du några tillskott i så fall vilka?
– Jag tar probiotika varje dag, det fick jag med mig från Arizona. Annars gör jag lite på och av. Just nu äter jag magnesium, B12 tar jag med jämna mellanrum, särskilt om jag inte ätit fisk eller skaldjur. Jag testar gärna roliga grejer och dricker vinäger på morgonen. Jag tror annars inte man ska äta samma sak hela tiden.

Gillar naturens superfoods
Även om Renée har gott om så kallade superfoods i sitt sortiment anser hon inte att de behöver komma från andra sidan jorden, de finns ute i vår natur förklarar hon.
– Jag tar hand om mina maskrosor och mina nässlor i trädgården medan min man försöker ta bort dem. Det är som en fars hemma hos oss, berättar Renée och skrattar. Jag gör ibland mina egna tinkturer och testar gärna nya saker.

Vilket är ditt bästa hälsotips om du inte nämnt det ovan?
– Mitt främsta hälsotips är att laga sin egen mat, det är något vi går ifrån mer och mer vilket är synd för det du gör själv är ju alltid det bästa. Du vet vad du lägger i och du vet att det är bra. Bara det här att bjuda på middag och laga maten från grunden. Till det kommer förstås bra råvaror, fördelen jag har är att jag hittar mina råvaror själv.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Renée Voltaire
Yrke: Företagare inom hälsosamma livsmedel och matinnovatör
Bor: Stockholm.
Intressen: Jag gillar ju mat så det får blir det.
Böcker av Renée: "The baking revolution", "Juice power and detox", "Peace love and food"
Hemsida och webbshop finns här.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

 

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

 

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

 

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre