Rester av omstritt bekämpningmedel i importerade livsmedel | Kurera.se
röda linser knäckebröd

Rester av omstritt bekämpningmedel i importerade livsmedel

Rester av ämnet glyfosat som finns i det omstridda bekämpningsmedlet Roundup har hittats i flera importerade livsmedel som säljs i svensk handel. Det visar en granskning som Testfakta gjort i samarbete med SVT.

I Sverige är det förbjudet att bespruta växande grödor med glyfosat, medan det i andra länder är tillåtet att spruta ämnet ända fram till skörd.

Rester i hälften av livsmedlen
Testet som gjordes på 15 vanliga importerade livsmedel visade att rester återfanns i sju av dem. Det handlar bland annat om röda och gröna linser, kikärtor, knäckebröd samt olika typer av frukostflingor med ursprung i länder som Tyskland, Kanada och Argentina. Anledningen till att glyfosat fanns i nästan hälften av produkterna är troligen på att de besprutas rikligt strax innan skörd, menar Peter Bergkvist, utredare på Kemikalieinspektionen som ser en tydlig skillnad på svenska livsmedel där inga spår av ämnet återfinns.

 

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom

Klassat som troligt cancerframkallande
Glyfosat är ett mycket omstritt bekämpningsmedel, det klassificerades av Världshälsoorganisationen WHO som troligen cancerframkallande 2015.  EU:s expertmyndigheter har dock avfärdat larmet. Även på Livsmedelsverket tar man larmet med en nypa salt. De menar att det inte finns någon anledning för svenska konsumenter att oroa sig, då halterna i de analyserade produkterna ligger under EU:s gränsvärden och enligt myndigheten är ofarliga.

LÄS OCKSÅ: 99 procent av barnen hade bekämpningsmedel i kroppen

Försiktighetsprincipen borde gälla
Naturskyddsföreningen tycker emellertid att  det är bra konsumenter uppmärksammas på vad som kan finnas i konventionellt odlad och importerad mat. De menar att olika expertis tittar på olika kriterier och att WHOs varning borde räcka för att försiktighetsprincipen ska gälla.

Av Nina Törmark

Källa: Testfakta

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.