Annons
Annons

Rester av omstritt bekämpningmedel i importerade livsmedel

Rester av ämnet glyfosat som finns i det omstridda bekämpningsmedlet Roundup har hittats i flera importerade livsmedel som säljs i svensk handel. Det visar en granskning som Testfakta gjort i samarbete med SVT.

Redaktionen

24 januari, 2018
Rester av omstritt bekämpningmedel i importerade livsmedel
Dela inlägget

Rester av ämnet glyfosat som finns i det omstridda bekämpningsmedlet Roundup har hittats i flera importerade livsmedel som säljs i svensk handel. Det visar en granskning som Testfakta gjort i samarbete med SVT.

I Sverige är det förbjudet att bespruta växande grödor med glyfosat, medan det i andra länder är tillåtet att spruta ämnet ända fram till skörd.

Rester i hälften av livsmedlen
Testet som gjordes på 15 vanliga importerade livsmedel visade att rester återfanns i sju av dem. Det handlar bland annat om röda och gröna linser, kikärtor, knäckebröd samt olika typer av frukostflingor med ursprung i länder som Tyskland, Kanada och Argentina. Anledningen till att glyfosat fanns i nästan hälften av produkterna är troligen på att de besprutas rikligt strax innan skörd, menar Peter Bergkvist, utredare på Kemikalieinspektionen som ser en tydlig skillnad på svenska livsmedel där inga spår av ämnet återfinns.

LÄS OCKSÅ: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom

Klassat som troligt cancerframkallande
Glyfosat är ett mycket omstritt bekämpningsmedel, det klassificerades av Världshälsoorganisationen WHO som troligen cancerframkallande 2015. EU:s expertmyndigheter har dock avfärdat larmet. Även på Livsmedelsverket tar man larmet med en nypa salt. De menar att det inte finns någon anledning för svenska konsumenter att oroa sig, då halterna i de analyserade produkterna ligger under EU:s gränsvärden och enligt myndigheten är ofarliga.

LÄS OCKSÅ: 99 procent av barnen hade bekämpningsmedel i kroppen

Försiktighetsprincipen borde gälla
Naturskyddsföreningen tycker emellertid att det är bra konsumenter uppmärksammas på vad som kan finnas i konventionellt odlad och importerad mat. De menar att olika expertis tittar på olika kriterier och att WHOs varning borde räcka för att försiktighetsprincipen ska gälla.

Av Nina Törmark

Källa: Testfakta

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons