Sparrissoldaten

Hur tar man tillvara på saffran?

Julen står för dörren, paketen måste inhandlas och lika så saffranet, vilket är en relativt dyr krydda. Då gäller det att ta tillvara på sitt saffran på ett bra sätt. Istället för att 1 gram saffran räcker till ett lussebak, så kan man enkelt få saffranet att räcka till 20 lussebak.

Saffran, en torr krydda

Alla torra kryddor som används i ett bakverk, kommer att dra åt sig av vätskan ifrån degen eller smeten, vare sig det är saffran eller russin. Detta kommer göra att bakverket blir torrt/torrare. Men det är inte det enda, kryddan kommer inte heller ge bakverket lika mycket smak och arom som den annars skulle ha gett. Så ta till vana att blötlägga torkad frukt och värma kryddblandningen i degvätskan.

Saffran coupé, ekologisk saffran från Iran

Saffran coupé, ekologisk saffran från Iran

Inlagd saffran, inte bara för julen!

Man kan göra så mycket gott med saffran, därför vill jag gärna ha det året om och jag tycker det är onödigt att om man köper fina saffranspistiller, att man inte tar tillvara på dem till fullo. Samt att det är så enkelt att lägga in saffran, så det finns ingen egentlig anledning till att inte göra det.

Recept – Inlagd saffran

Saffran coupé – 1 gram (Röda guldet! Coupé är bara den smakrika delen av saffranet, den gula delen är bortklippt.)

Rå-rörsocker – 10 gram (rörsocker är en bra smakförhöjare och konserveringsmedel, men välj själv, honung går lika bra)

Sprit -10 gram (Valfri spritsort, jag använder en Armangac)

Lägg saffranet på botten i en burk, sedan häller ni över rå-rörsockret och sist men inte minst, så dränker ni kalaset i valfri sprit.

Nyinlagd saffran.

Nyinlagd saffran.

Låt det ta tid!

Även om det går fort att göra själva inläggningen, så bör man inte använda saffranet förens tidigast om en månad, då det behövs tid för saffranet att lösa upp sig i sockret och spriten. Helst ska man låta den dra längre, men det gör inget om man är där och nallar lite i förtid till ett lussebak, det är bara att stänga till burken efteråt och låta processen fortsätta.

En genväg…

Om man inte kan vänta en månad på att det inlagda saffranet är redo för att användas, dvs. lussebaket ligger runt knuten och det finns inte tid att vänta på att inläggningen är redo. Då kan man mortla saffranet tillsammans med rå-rörsockret och sedan tillsätta sprit. Sedan får det dra i några dagar, innan man använder det.

Se till och prova det här! Väntans tid är värt det, i det här fallet!


One comment on “Hur tar man tillvara på saffran?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]