Julen står för dörren, paketen måste inhandlas och lika så saffranet, vilket är en relativt dyr krydda. Då gäller det att ta tillvara på sitt saffran på ett bra sätt. Istället för att 1 gram saffran räcker till ett lussebak, så kan man enkelt få saffranet att räcka till 20 lussebak.
Saffran, en torr krydda
Alla torra kryddor som används i ett bakverk, kommer att dra åt sig av vätskan ifrån degen eller smeten, vare sig det är saffran eller russin. Detta kommer göra att bakverket blir torrt/torrare. Men det är inte det enda, kryddan kommer inte heller ge bakverket lika mycket smak och arom som den annars skulle ha gett. Så ta till vana att blötlägga torkad frukt och värma kryddblandningen i degvätskan.
Inlagd saffran, inte bara för julen!
Man kan göra så mycket gott med saffran, därför vill jag gärna ha det året om och jag tycker det är onödigt att om man köper fina saffranspistiller, att man inte tar tillvara på dem till fullo. Samt att det är så enkelt att lägga in saffran, så det finns ingen egentlig anledning till att inte göra det.
Recept - Inlagd saffran
Saffran coupé - 1 gram (Röda guldet! Coupé är bara den smakrika delen av saffranet, den gula delen är bortklippt.)
Rå-rörsocker - 10 gram (rörsocker är en bra smakförhöjare och konserveringsmedel, men välj själv, honung går lika bra)
Sprit -10 gram (Valfri spritsort, jag använder en Armangac)
Lägg saffranet på botten i en burk, sedan häller ni över rå-rörsockret och sist men inte minst, så dränker ni kalaset i valfri sprit.
Låt det ta tid!
Även om det går fort att göra själva inläggningen, så bör man inte använda saffranet förens tidigast om en månad, då det behövs tid för saffranet att lösa upp sig i sockret och spriten. Helst ska man låta den dra längre, men det gör inget om man är där och nallar lite i förtid till ett lussebak, det är bara att stänga till burken efteråt och låta processen fortsätta.
En genväg...
Om man inte kan vänta en månad på att det inlagda saffranet är redo för att användas, dvs. lussebaket ligger runt knuten och det finns inte tid att vänta på att inläggningen är redo. Då kan man mortla saffranet tillsammans med rå-rörsockret och sedan tillsätta sprit. Sedan får det dra i några dagar, innan man använder det.
Se till och prova det här! Väntans tid är värt det, i det här fallet!
One comment on “Hur tar man tillvara på saffran?”