Sparrissoldaten

Lägg en surdeg, idag! – del 1

Jag tycker surdegsbröd är ett utmärkt exempel på mat som blir mycket bättre och godare, när det får ta sin tid. Och enda sättet att börja baka surdegsbröd på riktigt, är att antingen få en surdegsstart eller att lägga en själv. Mitt tips är att lägga en surdegstart själv, då ni ändå ska att hålla den vid liv framöver, och den i sin tur kommer hålla er vid liv, genom gott bröd.

Varför så bråttom!?

Den största anledningen, jag brukar få höra, till att inte baka på surdeg, är att det tar så lång tid att lägga en surdegsstart, och sen är det svårt och komplicerat att få liv på den. Det är här vikten av bra mjöl kommer in, om man använder bra mjöl, kommer det aldrig vara svårt att få liv i en surdegsstart.

En surdeg tar vid!

Det har aldrig varit enklare, och egentligen aldrig svårare heller. Sanningen är att vatten + ekologiskt stenmalet fullkornsmjöl + tid = surdegstart. Glöm allt vad som russin, äppelskal och dylikt heter, det används när mjölet är fattigt på mikroorganismer.

Börja med att ta fram en burk, häll i vatten och mjöl (hellre lösare än fastare blandning) i den och blanda runt med en sked. Lägg på locket, men tätslut inte. Jag ställer burken på ett mörkt, rumstempererat ställe. Sedan är det bara att titta till burken en gång per dag och röra om tills blandningen börjar bubbla.

Surdegsstart

Ekologiskt stenmalet mjöl av, råg, vete, dinkel och emmer, blandat med vatten. Locket på, lite lätt så där!

Efter några dagar max, kommer det ha börjat bubbla, då är det dags att mata upp den, det vill säga blanda i mer vatten och mjöl och sedan låta det bubbla upp igen.

surdegsstart

36 timmar in i uppstarten. Nu har den börjat bubbla lite smått 🙂

I morgon kommer jag mata upp den. Jag kommer börja med att kasta ca 70 % av det gamla och mata upp med lika mycket nytt vatten och mjöl som jag har kastat.

Fortsättning följer…


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]