Sparrissoldaten

Pizza på fredag, eller mitt i veckan!

Låt inte en enda pizzadegsrulle någonsin säljas igen! Men fortsätt göra fredagen med ett pizzabak! Med lite planering är tomatsås och pizzadeg klar i tid tills att ni har kommit hem ifrån jobbet.

Men prova gärna att första gången göra det här på en helg, så ni får kolla på tiderna, kräver dock att ni orkar upp i ottan om ni inte tänker kalljäsa degen i kylskåp till nästa dag och baka pizza då istället.

Pizza i ugn

En rustik pizza, med tomat, ost och fyra sardeller, svårare än så är det inte.

Torsdagkväll, innan läggdags
Mata surdegsstarten och gör den super enkla tomatsåsen,

Tomatsås, med ekologiska ingredienser
Tomater
Vitlöksklyfta
Rosmarin
Oraffinerat salt eller kapris
Olivolja

Historien bakom tomatsåsen. Det hela började med att spisen inte fungerade. Elproppen hade gått, och jag hade ingen extra propp. Så istället för att slå in en spik i den trasiga proppen, så tänkte jag, jag kanske kan göra en tomatsås som tillagas på pizzan när pizzan bakas av i ugnen. Och sen springa iväg och köpa en propp.

Skämt åsido, strimla tomaterna så tunt som ni kan. Krossa till vitlöksklyftan med handen. Massera rosmarinbladen, så dess oljor kommer fram och lägg allt i en skål. Tillsätt salt eller kapris som salt källa. Ringla över med olivolja och blanda runt. Sätt på lock eller plastfolie över skålen och ställ i kylskåp, så det får ligga och dra i nästan ett dygn, det gör inget om den ligger och drar längre. Givetvis kan ni använda annan ört en rosmarin.

Fredagmorgon
Blanda degen,

Pizzadeg, surdeg och ekologisk (3 pizzor)
Vetemjöl (jag använder fullkorn) (300 gram / 100)
Oraffinerat salt, grovkorningt (8,1 gram / 2,8)
Vatten (180 gram / 60)
Surdegsstart (30 gram / 10)

Det här är det första ni gör på morgonen. Blanda mjöl, vatten och surdeg till en deg, tar en minut. Om ni har siktat mjöl, så kan ni ta (210 gram / 70) vatten och (9,5 gram / 3,2). Vik in saltet i degen och låt ligga i en timme helst. Innan ni går hemifrån viker ni degen ca 10 gånger, lägger den i en skål som ni täcker med plastfolie eller lock och ställer i en avstängd ugn, ingen lampa på.

Fredag kväll
Yes, det enda som behövs göras nu är sätta ugnen på max temperatur, min ugn går upp till 270 C. Forma pizzadegen till bollar. Varje boll ska väga ca 100-150 gram, och låt dem sedan stå i 15-30 min.  Hacka eller riva bra ostar, ta fram annat som ni vill ha på pizzan och gör i ordning det.

När ugnen är varm, tar ni en av degbollarna och kavlar ut. Lägg en hög med mjöl på bordet som ni kan pudra degen med, så den inte fastnar. När degen är utkavlad är det dags att lägga på tomatsåsen, lägg ett tunt lager. Viktigt att tomatsåsen läggs på pizzan precis innan pizzan ska in i ugnen, och försök att inte få med överdrivet mycket vätska, man vill nämligen inte blöta ner degen. Vätskan som blir över är perfekt att använda till sallad, pasta eller hälla över färdigkokta linser. På med osten, getost och parmigiano-reggiano, och tunna rotfruktsskivor, grillade grönsaker om så önskas, eller bara några äkta anjovisfiléer!

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]