Sparrissoldaten

Växtrikets försvar och skafferi – del 1

Vem är smartast, jag eller nötterna? Det kan man fråga sig.

Jag är rätt fascinerad av naturen och hur den påverkar oss människor varje dag, utan att vi ens vet om det. Och som brödälskare, hemmabagare och hemma-mjölnare, så stöter jag på två finurligheter, fytinsyra och lektin.

Men för att ta det från början, jag beställer hem spannmål av olika slag, men det jag egentligen har fått hem är frön, en jädra massa frön, utrustade för att hamna i marken och börja gro, och med sig har det sina verktyg och sin näring, för att klara den först tiden. Men också utrustade med ett försvar, för att inte skadas innan det har nått sin destination, där det ska börja gro.

Ett försvar som sparrissoldaten kan lura 
Lektiner fungerar som ett försvar, det är en grupp bioaktiva proteiner och skyddar fröet från parasiter (Ett bioaktivt protein, är ett protein som har potential att förändra hälsan).

Djur har genom evolutionen lärt sig att klara vissa lektiner, men endel som vi inte klarar, binder sig till tarmceller och på så sätt hämmar näringsupptaget. Det kan också ta sig ut i blodet och nå andra organ, och studier på djur har visat att det kan förändra bakteriefloran i tarmarna, vilket är starkt kopplat till immunförsvaret.

Men samtidigt är lektiner ett ganska outforskat område, när det gäller människor och vissa forskare pekar på positiva inverkan med andra pekar på mer negativa egenskaper.

Så lurar sparrissoldaten försvaret
En sak är säkert i alla fall, och det är att blötläggning och kokning minkar lektin-koncentrationen. Många har kanske trott att man blötlägger torkade bönor, för att fjärta mindre. Visserligen bryts oligosackarider (kolhydrat, som är bra näring för bakteriefloran i tarmarna, vilket gör att du fjärtar) ner underblötläggning, men den stora anledningen till att man blötlägger bönor och nötter, är för att minska mängden lektiner, så att kroppen kan tillgodogöra sig näringen.

När man lägger frön, spannmål, bönor och nötter i blöt, så lurar man dem att tro att det är dags att börja gro. I det skedet släpper de ifrån sig mycket av lektinerna ut i vattnet, därför häller man bort blötläggningsvattnet.

Vi har alla hört att när man kokar potatis så försvinner mesta näringen ut i vattnet, och instinktivt känns det då fel att kasta blötläggningsvattnet. Men kom ihåg att dessa små frön, bönor och nötter är smarta! Det håller hårt i sin näring, sitt startkapital! Så häll bort vattnet med gott samvete, och byt gärna vatten under blötläggningsperioden. Men som för potatisen så innehåller kokvattnet en massa näring.

Givetvis gäller olika blötläggningstider för olika råvaror.

En fortsättning följer….


4 comments on “Växtrikets försvar och skafferi – del 1

  1. Sam on

    “Det håller hårt i sin näring, sitt startkapital! Så häll bort vattnet med gott samvete, och byt gärna vatten under blötläggningsperioden. Men som för potatisen så innehåller kokvattnet en massa näring.”

    Det låter som den andra meningen säger emot den första meningen. Är det skrivfel eller är det jag som fattar helt fel? 😛
    Innehåller kokvattnet massa näring eller fytinsyra coh lektiner, eller bägge?

    Tacksam för svar! 🙂

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]