Sparrissoldaten

Ett hemligt recept!

Ni vet, Apotekarnes julmust och Coca cola (läste någonstans att det är de nya inom städ och toalettrengöring, om julmusten funkar lika bra vet jag inte), deras recept är hemliga, det verkar ju sälja bra, speciellt julmusten nu i juletider. Och favoriten bland konsumenterna är alltid den produkt vars historia är mest mytomspunnen.

Santa Maria har sina Tex-Mex bandningar, som innehåller “andra kryddor”, vad det nu är för krydda. Hade varit mer exotiskt om Santa Maria valt att kalla det för “hemliga kryddor” istället, lite mer mystik, folk verkar ju gilla sådant. Lås in Tex-Mex receptet i ett bankfack vet ja, eller varför inte ett bankvalv och låt endast tre personer känna till hela receptet, då kan det nog bli en ännu större succé! För det där med hemligt, det gillar folk, då är det bra, då slipper man tänka på vad det egentligen innehåller, sånt är jobbigt.

Men det är inte därför jag skriver detta inlägg idag, för att hetsa och att mästra alltså. Jag vill slå ett slag för en av det första köksredskapen som existerat, morteln. Den där stenprylen som i sitt tidiga stadie bara var en urgröpt sten tillsammans med en mindre sten som man använde för att krossa olika saker.

In i dimman
Jag gillar verkligen min mortel, att stå i köket och mortla hela kryddor till pulver, att känna när dofterna av det olika kryddorna gå ihop till en, som en helt ny egen krydda. Som flera dimmor som möts och går ihop till en enda, den ena doften går inte att urskilja från den andra.

Inga kryddor är pulver
Om jag skulle köpa kryddorna i pulverform, så finns det inte på kartan att jag kan avgöra kvalitén på kryddan, så fort den är mald, så kommer den börja tappa doft och smak. Men inte bara det, så fort den är mald, har den tappat sitt ursprung, sin form, den delen av kryddan som för mig, berättar om vart den kommer ifrån, är det bark, ett frö, en nöt, ett löv eller kanske en ört. Så fort den är mald, har nyfikenheten släkts och det är bara ett pulver i en burk med en fin etikett och ett namn på.

Kryddblandningslexikon
Om ett sådant lexikon nu fanns, så vore det ju grymt! Jag gillar att leta bland recept och läsa kokböcker, titta på matlagningsprogram, och då brukar man oftast få reda på vilka kryddor som ingår i en maträtt eller ett bakverk. Men visst, vissa anger till exempel pepparkakskrydda i sina pepparkaksrecept, men då vore det ju schysst om ni som refererar till färdiga kryddblandningar samtidigt angav vilket varumärke det handlar om. Jag hoppas att ni inte tar illa upp av min cynism, det är bara sådan jag är.

Den egengjorda kryddblandningen kommer inte bli perfekt första gången, den kommer inte likna den köpta, den kommer inte innehålla jästextrakt, klumpförebyggande medel och “andra kryddor”. Första gången kommer någon krydda sticka ut och ta över, men det är bra, då vet ni att ni måste minska andelen av den kryddan till nästa kryddblandning.

Ni är nu kaptener över era kryddskepp, ni får bestämma vart det ska segla, mot mer saffran, från Afghanistan eller Pakistan. Eller kanel, från Sri Lanka eller Indonesien. Ni bestämmer!

Några visdomsord nu i juletider 
Du har haft en tung dag på jobbet och när du kommer hem möts du av dina barn (änglar) som tjatar och gnatar om julklappar, suck! Slå då en kryddblandning i en mortel. Få ut aggressionerna, och banka fram den där pepparkakskryddan! Baka några kakor, och bjud, så ska du se att kidsen blir snälla!

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]