Sparrissoldaten

Jag utmanar dig! “För jag tror inte prislappen speglar den verkliga kostnaden!”

Jag vet inte hur många gånger jag har pratat med folk som har sagt, vi skulle inte ha råd att äta kött varje dag om vi köpte ekologiskt kött. Men jag tänker, måste man äta kött varje dag? Det kanske är bra att inte äta kött varje dag? Det kanske rent av är bra att helt avstå från kött? Att avstå från kött kanske räddar din hälsa och din planbok.

Har ni någonsin hört, “Man måste få i sig kött, har du någonsin sett en vegetarian som är en riktig kroppsbyggare?”
Jag brukar svar, “Jag har aldrig set någon riktig kroppsbyggare som inte har haft hjärtinfarkt innan 50 års ålder.” Även om det stämmer lika lite som de att det inte finns några riktiga kroppsbyggare som är vegetarianer, så brukar folk bli tysta ett tag och tänka efter.

Min morot till förändring
En fransk bagare sa en gång till mig, vet du,
-“Du behöver inte vara en trollkarl för att trolla en morot till en kanin. Låt bara kaninen äta moroten, så blir den till en kanin.”

Jag tyckte det var så bra sagt, om fler tänkte så, så skulle nog färre stå och vela mellan valet av ekologiskt och konvensionellt odlat/uppfött för några kronors skull. För det vi stoppar i oss, kommer vårat blod att transportera runt i kroppen, hela kroppen. Det handlar om så mycket mer än bara ett kcal-intag. Det vi stoppar i oss kommer komma i kontakt med så mycket mer än bara mage och tarmar. Att förgifta sin kropp för några kronor färre varje månad, det kan inte vara vettigt. Att låta djur lida, för några kronor färre varje månad, det kan inte vara vettigt. Att låta jordbrukare och plantagearbetare förgiftas av bekämpningsmedel, för några kronor färre varje månad, det kan inte vara vettigt.

besprutning-indien_60953918

Vem  är den egentliga vinnaren?
Därför utmanar jag dig, du som väljer konvensionellt odlat, pågrund av priset. För jag tror inte att ekologiskt är dyrt och jag tror inte konventionellt odlat/uppfött är billigt. Konventionellt odlat är dyrt, men den kostnaden betalar någon annan/annat än du, för prislappen speglar inte den verkliga kostnaden!

Jag tror att för dig, så ligger den stora kostnaden i maten som slängs. Så jag utmanar dig i att köpa allt ekologiskt, och inte slänga någon mat. Den stora utmaningen ligger i hur du ska ta till vara på råvarorna, hur du ska få gårdagens mat att kunna användas i nya rätter, snarare än att möta soptunnan. Men om du lyckas med att inte slänga någon mat, så kommer jag att vinna, för jag tror att dina matkostnader kommer bli mindre. Jag tror också att din kropp och ditt samvete kommer må bättre. För du är med och aktivt förändrar världen till det bättre, så att vi alla kan bli vinnare.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]