Sparrissoldaten

Keep calm and roast coffee

Det kan ju tänkas att man är lite ring-rostig efter att inte ha rostat kaffe på några månader, men det är så pass få steg att tänka på, att det är omöjligt att glömma dem.

Varför rostar man kaffebönor?
Det är alltid bra att ställa sig frågan varför man gör något. Under rostningen sker ett antal kemiska processer i bönan, som ger kaffet dess goda smak och förändrar dess karaktär, i form av struktur och färg. Sockerarter karamelliseras, genom olika processer, processer som är aktiva vid olika temperaturer. Någonstans vill man hitta en bra balans, där bönorna har karamelliserats tillräckligt utan att allt för mycket syra har förstörts. Lyckas man med det, då får man ett balanserat, trevligt kaffe.

Sedan så innehåller råkaffe en del vatten, vatten som evaporerar under rostningen. Jag kommer att skriva om betydelsen av det längre ner.

Men en till viktig fråga att ställa sig är, vad är jag ute efter under min rostning. Oavsätt rostningsgrad, så vill jag ha en jämn rostning igenom hela bönan. Jag vill inte bara få en ytrostning.

Ge mig några generaliseringar
Det här kan ni förvänta er vid en mörkare rostning

  • Högre extrahering vid bryggning (Vi kommer gå in på vad det betyder när vi pratar om bryggning)
  • Fylligare kaffekopp
  • Mindre syra (Mindre av de goda smakerna)
  • Skörare bönor (Vilket kommer påverka malmningen, malningsgraden)
  • Lägre vatteninnehåll i bönorna

Det kan vara bra att ha dessa egenskaper i bakhuvudet, för vi kommer återkoppla till dem.

Börjar med en sammanfattning
Så här gör du,

  1. Ställ ugnen på 150°C, varmluft.
  2. När ugnen är varm, lägg in en plåt med ett lager råkaffebönor, som är jämt fördelat.
  3. Vänta i 5 minuter.
  4. Höj temperaturen successivt med 20 grader åt gången och vänta 2 minuter tills nästa temperaturhöjning, eller att ugnen nått den utsatta temperaturen.
  5. När bönorna har nått ‘first crack’ är det klart! (Står längre ner vad ‘first crack’ innebär)
  6. Ta ut bönorna ur ugnen och häll av dem från plåten på något, en tallrik till exempel och låt dem svalna.

 

Rostningsprocessen
Jag nämnde tidigare att bönorna innehåller en hel del vatten, och det krävs mycket energi föra att värma vatten, vatten kan hålla mycket energi. Samma anledning/orsak till att det tar lång tid innan sjöarna blir varma på sommaren, samt att det tar lång tid för dem att bli kalla på hösten. Med den insikten vet vi att vattnet fungerar som ett motstånd i bönan, som en temperaturbroms. Och eftersom vi är ute efter en jämn rostning genom hela bönan, så lägger vi in bönorna i ugnen på 150°C och låter dem ligga där i ca 5 min, så att hela bönan hinner bli 150°C rakt igenom, innan vi stegar temperaturen ytterligare.

Forskningsstudier på kaffe påvisar att innan bönans centertemperatur har uppnått 150°C, så är värmedistribueringen väldigt ojämn i bönan. Däremot när bönans har uppnått en temperatur av 150°C i sitt center, så följer yttemperaturen och center temperaturen varandra parallellt  vid temperatur ökningar. Givetvis blir differensen mindre då man håller en lägre hastighet på temperaturförändringen i ugnen. Men att först låta hela bönan nå en temperatur av 150°C är en betydande faktor till en jämnare rostning.

Efter 5 minuter på 150°C kommer vi stadigt att öka temperaturen med 10°C/min. Jag brukar öka temperaturen med 20°C och låta de ligga i 2 minuter innan jag ökar temperaturen ytterligare, men man får lära känna sin ugn. Vissa kanske måste öka ugnstemperaturen mer för att få ett bra resultat, medan andra kanske måste öka temperaturen i mindre steg åt gången för att inte ytbränna kaffet. Jag kör alltid på varmluft, då det ger en betydligt jämnare värme i ugnen, något som är viktigt då man vill få en jämn rostning. Ett tips är att köpa en fast ugnstermometer som ligger i ugnen, då har man bättre koll på hur varmt det egentligen är. Vi fortsätter med denna temperaturstegning upp till ca 220°C och inväntar ‘first crack’, om det inte redan har inträffat.

‘First crack’ (början av ett lättrostat kaffe) är när bönorna poppar till lite som popcorn och blir större och öppnar upp sig, absolut inte lika aggressivt som popcorn, det kommer INTE flyga kaffebönor i ugnen. Men viktigt att veta är också att bönorna ökar även i volym under hela rostningen.

Man kan säga att om alla bönor poppar samtidigt,  dvs. når ‘first crack’ samtidigt, så har man en jämn rostning. När ‘first crack’ inräffar, så släpper bönan ifrån sig vattnet, det som har verkat som ett motstånd, en temperaturbroms. När vattnet evaporerar, accelerar rostningsprocessen, därför kan det var en idé att öppna ugnsluckan på glänt och släppa ut lite värme. Från att ‘first crack’ har inträffat, så är det bara någon minut tills att ‘second crack’ inträffar, vilket karaktäriseras av ett knäppljud och att bönan är bränd/förkolnad och kommer bli glansig, detta är en mörkrost. Mörkrost är glansiga, förkolnade bönor som hade sina egentliga glansdagar bara någon minut innan, nu är de bara glansiga, och kallas till exempel för franskrost.

Kafferostningen kommer således ta omkring 12-14 minuter.

Vad är det där franskrost för något?
Franskrost är ett sätt att dölja dåligt kaffe. När man har en batch dåligt kaffe, ett kaffe som saknar bra smaker, då kan man lika gärna bränna det till en homogen kolsamling, då smakar allt lika dåligt. Dåligt kaffe förklätt i ett vackert namn är vad det är! Varför jag säger så här, är inte för att såga, det är för att jag kommer att tipsa om bra råkaffen, och att rosta dem till en mörkrost, franskrost, eller något annat bränt kaffe, vore en skymf! Även om det nu kan kännas lockande att köpa hem kaffe, bränna det och maila bilder till mig, i ett försök att sakta bryta ner mig, så gör det inte!

En skattkammare
Jag beställer råkaffe som Johan & Nyström och Drop Coffee har köpt in. Men det går att få tag på råkaffe som andra mikrorosterier också har köpt in. Jag beställer från baristashopen.se och har alltid fått bra leveraner därifrån, både av bryggningstillbehör och råkaffe. Samt om man är sugen på att se vad kaffevärlden har mer att erbjuda än Arvid Nordqvist och Gevalia, så går det att köpa grymt bra kaffen från baristashopen, kaffen som kommer från många olika mikrorosterier runt om i landet.

keep-calm-and-roast-coffee

Lycka till!

Fortsättning kommer på malning och bryggning av kaffe!

 

 


3 comments on “Keep calm and roast coffee

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]