Sparrissoldaten

Så enkelt gör du din egen mandelmassa

Semeltider, även om det är en bit kvar till fettisdagen. Jag har gjort några provbak på surdegssemlor och tänker leverera ett recept snart. Men först tänkte jag skriva lite om mandelmassa, och varför det är en självklarhet för mig att göra min egen.

Vad ska en mandelmassa innehålla?
Mandel och socker, that’s it!

Visste ni att en del mandelmassor som säljs i butik har låg andel mandel och för att göra det ytterligare ännu sämre, så fyller de ut med tillsatser och utfyllnader grejer som aprikos- och persikokärnor.

Visste ni att många konditoriers semlor inte innehåller mandelmassa överhuvudtaget, utan någon typ av bakmassa. Inte konstigt att så många inte gillar mandelmassa, för det är inte mandelmassa. Det kan vara värt att fråga er konditor vad semlan faktiskt innehåller, om de gör mandelmassan själv, innan ni betalar dyrt för en semla.

Vill man vara säker på vad man stoppar i sig, då får man antingen göra grejerna själv eller hitta ett ekoprofilerat konditori/bageri som bakar på äkta råvaror.

Ingredienser
Ekologisk sötmandel – 100 gram
Ekologiskt rårörsocker – 25 gram

Så här gör jag min mandelmassa
Min mandelmassa innehåller mycket mindre socker än vad andra recept rekommenderar. Kanske beror det på att mina smaklökar inte är vana med så mycket sött, eller så kanske det beror på att jag gör ganska grov mandelmassa. Hur som helst, jag tycker den är väldigt söt i alla fall. Vill man ha det sötare, ja då får man öka socker andelen.

Dag 1, på kvällen
Lägg mandlarna i en kastrull och häll på kokande vatten. Lägg på locket och låt stå över natten.

Dag 2, på morgonen
Skala mandlarna och lägg dem i mixern tillsammans med sockret. Mixa till den grovlek ni gillar, ni kan tillsätta vatten om det behövs. Jag gillar struktur på mandelmassan.

Lycka till med mandelmassan nu! Och fråga konditorn hur och på vad han gör sin mandelmassa, fråga om han gör sin egen mandelmassa. Våga ställa krav!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]