Sparrissoldaten

Kommer ni ihåg den där burken med saffran i?

Ni har väl inte glömt den, för det är dags nu! Den ska fram, burken som legat gömd sedan november. Den som från början bara innehöll torra saffranspistiller, rårörsocker och armagnac, har nu förvandlats till ett saffrans-magma.

Även om denna magma inte kommer att göra ett lika våldsamt framtåg som ett vulkanutbrotts, så kommer ni veta att den är där. En mild saffranston som ligger som ett moln över rätten, behaglig och varmt välkomnande.

Vad blir det för KÄK? Sparris??
Jag tänker att om Per Morberg och Petter Alexis hade gjort ett matlagningsprogram tillsammans, då hade det hetat så, Vad blir det för KÄK, ditt kräk!. Men eftersom Tommy Myllymäki nyligen tog brons i kock-vm i Lyon så tänkte jag passa på att göra en twist på hans saffranspasta.

Kniven ligger och lökar bland lökarna, i broccoliskogen. Chilin chillar mot kastrullen och citronen var lite sur och ville inte vara med på bild. Grädden känner sig lite fet och försöker gömma sig i buskaget. Pastan bytte jag ut i sista stund mot pastafjärrilar (farfalle). Och i mitten står saffrans-magman!

Recept – 5 pers
Gul lök – 1 st
Vitlök – 3 st klyftor
Broccoli – 2 st
Chili – 1 st
Vispgrädde – 1,5 dl
Inlagdsaffran – 1,5 tsk
Oraffinerat havssalt
Citron – 1/2 st
Olivolja
Bladspenat
Pasta – 500 gram

Gör så här

  1. Kocka upp en kastull med vatten och salt, pastavattnet helt enkelt.
  2. Hacka vitlök och gul lök och chili tunt. Skär små broccoli bitar.
  3. Låt en stekpanna bli varm med olivolja i sig, men inte för varm, vi vill inte bränna vitlöken.
  4. Häll i pastan i pastavattnet
  5. Häll i vitlök och chili i stekpannan, tills vitlöken är genomvärmd, ingen färg. Detta steg är för att få ut smakerna i oljan, och att det inte ska finnas någon “raw” vitlök kvar.
  6. Häll sedan i gul lök och broccoli, stek, men ingen färg. Salta.
  7. När broccolin är mjuk, tillsätt grädde, saffran och citronsaft, ta bort stekpannan från den varma plattan.
  8. När pastan är klar och pasta vattnet är avhällt (spara lite pastavatten i kastrullen), vänd då ner pastasåsen i kastrullen. Anledningen till att spara lite pastavatten är att pastan efterkokar alltid lite. Under efterkokningen suger pastan åt sig vätska. Risken om man inte sparar lite pastavatten är att rätten blir torr och stabbig, istället för len och krämig.
  9. Servera, toppa med bladspenat och olivolja!

Upptäckte att jag hade pasta-placerat gaffeln (höger sida), och vem i hela världen använder kniven ens till en pasta rätt? Tror Tommy skulle hållit sig till saffranspastan, då hade det blivit guld Tommy! Nu blev det en guldsöndag för mig och bror istället!

 

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]