Sparrissoldaten

Kaffemalning för en kaffegalning!

Jag minns min första kaffekvarn, den var skit! Riktigt dålig, designad av OBH Nordica. Kostade ungefär lika mycket som en en bra kvarn. Det är inte alltid priset som avgör om det bra eller dåligt, i alla fall inte inom det prisspektrat vi ska hålla oss inom.

Prisspektrat?
Håll i hängslena nu, vi pratar utrustning för en perfekt kopp kaffe, för under tusen kronor. Jag vet, det är helt sjukt! Och du kommer kunna göra godare kaffe än det flesta baristor i detta avlånga land. Du blir hemmabarista och jag borde bli säljare.

Efter rostningen
Som en fortsättning på inlägget om kafferostning. I de inlägget pratade jag om att försöker få en jämn rostning genom hela bönan. Och det är nu en jämn rostning verkligen kommer att betala sig! Jag gav en lista på generaliseringar, och vi ska fokusera på punkterna,

  1. Högre extrahering vid bryggning (Vi kommer gå in på vad det betyder när vi pratar om bryggning)
  2. Fylligare kaffekopp
  3. Mindre syra (Mindre av de goda smakerna)
  4. Skörare bönor (Vilket kommer påverka malmningen, malningsgraden)
  5. Lägre vatteninnehåll i bönorna, 

,och jag tänkte sammankoppla dessa generaliseringar med betydelsen av en jämn rostning för att få en bra malning, och slutligen en bra bryggning.

 

Jämt rostade kaffebönor i en grym kaffekvarn!

Högre extrahering vid bryggning
Detta betyder, att om bönorna är ojämnt rostade, så kommer ytdelarna ge en högre extrahering under bryggningen, än de delar som kommer från centrum av bönan.

Skörare bönor
Bönorna blir skörare ju mer det rostas. Detta innebär vid malning av ojämnt rostat kaffe, så kommer bönornas ytdelar som är mer porösa, att skapa mindre delar, än det hårdare delarna från centrum av bönan.

Malningsgrad
Vilken grovlek som kaffet är malt till. Ju finare kaffet är malt, ju högre extrahering får man. Olika bryggmetoder kräver olika malningsgrader, vilket vi kommer gå in på närmare lite senare senare, när vi går igenom bryggmetoder.

Men sammantaget för ett ojämnt rostat kaffe kan man säga att, malningsgraden blir ojämn, där de yttre delarna av bönorna kommer bli mer finmalet än centrum delarna.

Detta gör att vid en ojämn rostning kommer det delar som har en mörkare rostningsgrad bli mindre och således ge en högre extrahering, både på grund av storlek och rostningsgrad. Dessa faktorer tillsammans ger en sämre kopp kaffe, en blandning av över-extraherat och under-extraherat kaffe. Där av vikten att få en jämn rostning, då detta ger en jämn malning, vilket gör att under bryggning kan allt kaffe blir rätt extraherat, en homogen extraktion. Sen gäller det att brygga rätt så klart.

Jämn rostning, jämn malningsgrad, även om det kan vara svårt att se på bilden.

 

Vad ska jag köpa för kaffekvarn?
Jag kan börja med att säga, håll dig borta från kvarnar med knivar som malverk, dessa kan inte ge en jämn malningsgrad. Personligen förstår jag inte varför dessa säljs, men någon som gillar design men inte funktion, måste väl också ha ett jobb.

Det du letar efter är en handvevad kvarn, med ett ställbart koniskt malverk. Svårare än så är det inte. Kostar kring 400-500 kr. Vill du ha en eldriven så får du dubbla priset, om du ska ha något bra. Köp kaffekvarnen hos en kaffespecialist, det vet vad de säljer.

Se så lugn Snusmumriken är, när jag injicerar honom med gott kaffe. Så lugn kan du också bli!

 

 


4 comments on “Kaffemalning för en kaffegalning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]