Sparrissoldaten

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik!

Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som ett ägg.

Men varför gör jag det här? Har jag inte bättre saker för mig att göra på en söndagkväll, än att misshandla en kokosnöt? Jag står svarslös.

Det är nämligen så att jag tänker göra egen kokosmjölk, från grunden, på en ekologisk kokosnöt. Och med det sagt, så måste jag också säga att det jag ska göra är egentligen inte kokosmjölk. Och det som säljs i butiken under namnet kokosmjölk, är inte heller kokosmjölk. Det jag gör, och det som går att köpa i butiken är kokosnötextrakt, utspätt med vatten, man extraherar alltså det goda ur kokosköttet.

– Men varför göööör du det här?
– För att jag kan!
– Nej, men verkligen, varför? Kan du inte bara köpa en konservburk som alla andra!
– Anledningen till att jag gör min egen kokosmjölk, är att kokosmjölk från konservbrukar innehåller höga halter av bisfenol A, plus att den mjölken ofta innehåller förtjockningsmedel och emulgeringsmedel. Senast nu i veckan skrev SvD om emulgeringsmedel och tarminflamation, kan vara värt att läs. Det finns säkert bra kokosmjölk i någon annan förpackning, men för mig är kokosnöten själv, den bästa förpackningen. Jag har valt att lägga ner min tid på att leta efter bra råvaror och sedan tillreda dem själv.

Recept

Ingredienser
Kokosnöt
Vatten

Verktyg
Tung kniv
Liten kniv (Smalt/tunt för att lirka med, för att få kokosköttet att släppa från skalet)
Blender
Sil
Potatisstamp (Behövs inte, man kan pressa allt genom silen, med hjälp av baksidan av en sked)

Gör såhär:

Knäck kokosnöten, ha ett glas nära till hands som du kan fånga upp kokosvattnet i. Perfekt att ha i morgon-smoothie:n!

Banka lite till så att mer delar av skalet lossnar eller spricker, sedan är det bara att börja släppa på kokosköttet från skalet, genom att lirka med något tunt, tex en kniv.

 

Släng ner kokosköttet i en blender, täck med vatten och mixa.

 

Häll över i en bruk eller något annat för att dra i någon timme eller ställ i kylskåpet över natten.

Börja med att grovpressa, med en potatisstamp.

Häll över vätskan i silen, en del kokoskött kommer följa med. Fortsätt att pressa. I tallriken, färdig kokosmjölk. Häll över till flaska och ställ i kylskåpet, eller använd direkt! 🙂

Spara kokosköttet, det går att använda till mycket! Jag har tex bakat kaka på det, gjort sufflé med lingon och dadlar, fryst in det och ätit den som glass.

Man är aldrig så nöjd, som när man tar sin fösta klunk av egen kallpressad kokosmjölk! Det är världsklass!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]