Sparrissoldaten

Snubben har skägg och snackar ägg!

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt!

En äggula och en äggvita , ett komplett perfekt ägg på 11 minuter!

Jag minns, redan som liten var jag långt ifrån förtjust i hårdkokta ägg. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är som inte faller mig i smaken med den där hårda, torra äggulan, som fungerar som någon sorts disksvamp i truten. Kanske är det självplågeriet, i kombination med salmonella-rädsla som gör att jag har svårt att ta till mig konceptet. Jag brukar liksom inte sönderkoka äggpastan för säkerhets skull.

Sedan så finns det dem, vars rädsla för torrkokta ägg är lika stor som rädslan för salmonella hos torrägg-folket. Dessa människor har valt att gå den extrema vägen åt andra hållet, att tillaga ett ägg till perfektion, vattenbad, med 45 minuters tillagningstid. Aldrig mer ska en äggula torrkokas. Det kan anses en aningen överambitiöst och extremistiskt, fan det är ju bara ett ägg. Men helt klart bättre än att torrkoka ägg i alla fall.

Jag vet att det är svårt, speciellt när man ska koka ägg på känsla och tidsskillanden mellan löskokt till hård/torrkokt ägg är någon minut. Men jag har ett extremt enkelt sätt att tillaga ägg på. Lika resultat varje gång, men det kräver en timer.

Äggen läggs i det kokheta vattnet och tillagas under lock, egentligen utan att någon extra energi tillsätts. Men man kan låta kastullen få lite extra värme den fösta minuten.

Gör såhär:

  1. Koka upp 1.5 liter vatten i en kastrull som kommer att täcka äggen med vatten, och flytta kastrullen från den varma spisplattan när vattnet kokar.
  2. Lägg i 3 ägg försiktigt med sked i kastrullen.
  3. Ställ tillbaka kastrullen på den avstängda spisplattan och låt stå i 1 min, vattnet kokar aldrig.
  4. Flytta kastrullen från spisplattan, lägg på kastrullocket och låt stå i 10 min.
  5. Skölj äggen i kallt vatten.

Är äggvitan för löskokt, men äggulan bra. Öka då tiden på den avstängda plattan till 1,5 minuter kanske. Om äggulan är för löskokt, öka tiden från 10 minuter till 11 minuter och se om det blir bättre. Allt beror ju på äggens storlek, vattenmängden och värmen i den avstängda spisplattan. Men ni fattar principen och nu är det bara att testa och trixa. Misslyckas man och äggen är allt för löskokta, så scrambla dem.

Är det svårt? Ja, det är svårt att inte älska dessa ägg!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Shiva, the creator and the destroyer!

Shiva, the creator and the destroyer!

Detox

Shiva, the creator and the destroyer Så stod det på etiketten till en kallpressade grön juice på rawtastic i Berlin. Det var en mean green juice! Och jag visste det från början. Så fort jag såg den, så fattade jag, den här innehåller endast det jag behöver, ingenting i överflöd, ingenting för att softa till det. […]

Snubben har skägg och snackar ägg!

Snubben har skägg och snackar ägg!

Ägg

Jag väljer att gå ut med det här nu! Även om jag vet att det kommer att uppröra och skapa debatt. Frågan är så starkt laddad att den får världspolitiken att framstå som blaha blaha. Några kommer känna sig kränkta, trampade på, men jag måste få det här sagt! Jag minns, redan som liten var […]

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Några sardeller över, ååå jag står inte över!

Blogginlägg

Jag hade några sardeller över, och ni som följer den här bloggen, vet hur mycket jag gillar sardeller, väldigt hemskt jätte mycket i alla fall. Ett tips till den som bor eller är i Stockholm, ta dig/er till Pizza hatt (inte att förväxla med Pizza hut) på Upplandsgatan 9A och beställa deras pizza med sardeller, […]

En gudomlig dressing!

En gudomlig dressing!

Blogginlägg

Solen får det att kännas som sommar, och jag står och vaxar in jackan, som om jag förberedde mig för regn. Min lilla fönsterodling skulle däremot verkligen behöva lite regn, men den får nöja sig med vattensprutan. Det är svårt det där med vattning, ibland tror jag att odlingen får för lite vatten, men efter […]

En hygglig brygg!

En hygglig brygg!

Bryggning

Det var ett tag sedan jag skrev om kafferostning och kaffemalning, och jag tänkte följa upp med ett mastodont inlägg då jag fick en fråga av Gothenburg Coffee blog om mitt recept på aeropress bryggning. Men jag tänkte börja med att förklara bryggning generellt och sedan i ett senare inlägg berätta hur jag gör och hur jag […]

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Bregott!, en helt ny matfettsblandning!

Blogginlägg

Jag såg reklamfilmen för “milda kockens val”, mildas nyhet. I reklamfilmen medverkar Stefano Catenacci, då han som så många andra gärna tjänar en extra slant. Operakällaren använder alltså “milda kockens val”, undra om Guide Michelin stjärnan ryker nu…. Under denna reklamfilm, så motiverar milda sin produkt med att det är såhär kockar gör, det häller först i […]

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Efter en veckas odling, och saker börjar hända!

Odla

Det har inte hänt så mycket synligt än, fortfarande mest jord, men tomatplantorna har börjat sticka upp med sina hjärtblad och lika så basilikan.   Det är lite roligt för jag såg ett klipp på youtube där det rekommenderades att plantera basilika och tomat jämsides, då basilikan ska skydda tomatplantan från insektsangrepp, även om det […]

Odla på en hylla

Odla på en hylla

Odla

Jag har ett nytt projekt på gång, jag ska odla fram en kryddträdgård och lite annat vid fönstret i min lägenhet. Jag saknar kunskap om hur man odlar, jag är en äkta novis. Men jag tänker att det är lika bra att bara börja, så får jag lära mig längs processen, längs resans gång.   […]

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

– Far, jag kan inte få upp min kokosnöt! – Har du druckit din kokosmjölk?

Egentillverkat

Gott folk, ingen kalabalik, jag använde varken yxa, hammare eller spiiik. Å låt mig säga, kokosnötten, den är inte sig liiik! Jag använde inte heller vinöppnaren eller handborrmaskinen, med kokosnöten fastklämd mellan knäna eller i ett skruvställ. Det jag använder, är baksidan av en kniven, min tyngsta kniv, grönsaksyxan! Jag hamrar runt kokosnöten, tills den spricker upp som […]

Grön i köket, wrap it up!

Grön i köket, wrap it up!

Okategoriserade

Har du inte tid eller lust att laga mat vissa dagar? Men vill ändå äta gott? Då är du nog inte ensam, skulle jag gissa på. Jag kommer inte ge någon lösningen på denna tids-, inspirations- och motivationsbrist. Jag har liksom varken tid, inspiration eller motivation för att hitta en lösning på det. 😉 Men det jag har, […]