Sparrissoldaten

Educate yourself!

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.

En typisk ”neutral” bild i svensk media

 

Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt att dra tillbaka Obamacare. Upplever att rasismen i USA har fått ett uppsving med Trump eller känner sig arg och ledsen över att USA har fått en sexist och eventuellt även en våldtäksman som president.

Det farliga är när facebook och media blir ditt utbildningsflöde. Det är bara filter, du får en filtrerad och förvrängd verklighet. Det här repeteras sedan om och om igen, ja, det är lärandets moder.

Om man börjar titta på den andra sidan av mediadrevet, den som är för Trump. Då får man se en bild av en sjuk Hillary.  Man får veta hur Hillary och Bill Clinton har använt sitt politiska inflytande till att fylla sina egna fickor (Clinton Foundation) med pengar från företag och länder, för att driva igenom företagens viljor, eller få in företagen i länder, i vilka det finns naturresurser som dessa företag är intresserade av. Länder som både Hillary och Bill ur sin politiska ideologi inte skulle sammarbeta med, pga förtryck av homosexuella (även om Hillary var emot same-sex marriage  fram till 2013, så kanske hon ändå accepterade homosexualitet innan?), kvinnor och oliktänkande. Länder i vilka oliktänkande avrättas och torteras.

Stor bidragsgivare till Clinton Foundation, så tror ni Clinton hade jobbat för förnybar energi?
(Se länken ovan och för mer info om oljesand och utvinning, se gärna dokumentären Before the flood av Leonardo Di Caprio)

Med dessa påståenden, Trumps uttalande som ‘grab her by the pussy’, ‘stoppa Mexikos kriminella och våldtäcksmän från att flöda in i landet’, ‘skrota Obamacare’, jämfört med det Hillary och Bill har gjort (för det båda kommer i ett packet, du får inte den ena utan den andra), sammarbeta med länder som förtrycker sin befolkning, snarare än att sätta press på dem att följa mänskliga rättigheter. Att fylla sina egna fickor med pengar, går före mänskliga rättigheter tydligen.
Vad väger tyngst?

Vi vet alla vad Trump har sagt, vi har hört det. Det som har skrivits om Hillary är lite mer osäkert. Man vet vart pengarna som har gått in i Clinton Foundation kommer ifrån och vilka beslut som har tagits efteråt. Beslut som går emot Hillarys och Bills utåt, politiska agenda, men i riktning med bidragsgivarnas.

Nu sitter man med två val, alltid två val. Inget som man egentligen vill ha.

Det här är inget pro Trump inlägg, jag vill bara upplysa att det finns flera sidor av media, vilket filter har du sett världen igenom under den senaste tiden? När jag publicerar det här, så är jag till och med lite rädd att jag kommer få stämpeln rasist, även fast jag inte ens supportar Trump eller mig veterligen har rasistiska åsikter. Jag försöker bara belysa om den mediala hjärntvättningen.

Det jag egentligen vill skriva om är på något sätt viktigare. När jag skriver utbilda dig själv, så tänker jag inte att du ska utbilda dig om det olika kandidaterna, för det kommer egentligen inte leda till så mycket.

Om man tittar på Obamacare, alla ska ha rätten att ha råd att vara sjuka. Det låter fint, ha rätten att ha råd att vara sjuk. Och det är ju bra, det vore ju idiotiskt att slopa det. Men vet ni vad som är mer idiotiskt än att slopa Obamacare, det är och sitta och vänta på att få använda sjukvårdens resurser. Börja titta på vad det är som folk är sjuka i, vart ligger de största kostnaderna för sjukvården? Vilka är de vanligaste sjukdomarna? Hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer i USA och det ser säkerligen likadant ut i Sverige. De är de vanligaste sjukdomarna folk dör i, plus fel-medicinering, eller dödliga biverkningar från medicin. Dessa tre sjukdomar, delvis kroniska, är egentligen en manifestation på en osund livsstil. Det är kroniska så länge livsstilen är kronisk. Om man istället lägger tiden på att lära sig hur man ska sköta sin kropp, vilken typ av mat som skapar en frisk miljö i kroppen, en basisk miljö, så behöver man inte oro sig så mycket. Man blir till och med av med dessa sjukdomar om man ändrar sin livsstil till en sådan. Lär känna din kropp och vad den behöver, eller lägg tiden och pengarna på att hitta ett bra vårdprogram, och använd din rätt till att ha råd att vara sjuk. Sedan finns det människor som blir sjuka trots att det sköter sin hälsa, men majoriteten som är sjuka är det pågrund av sin livsstil.

Klimatpåverkan, den då, där är det ju faktiskt politikerna som sätter agendan. Delvis, men man kan inte sitta och vänta på en one-person-solution, det kommer aldrig komma. Vad kan man göra själv, om man tycker det är förjävligt att Trump vill göra USA fossilt oberoende, från andra länder, genom inhemsk produktion? Då kanske man kan börja titta på sitt eget klimatavtryck. Kan jag lägga upp mitt liv annorlunda, för att bli så oljeoberoende som möjligt. Kan jag ta cykeln till affären, istället för att ta bilen. Kan jag skippa att köra alla små sträckor? Vi vet att en kall motor, spyr ut mer skadliga ämnen per mil än en varm. Kan jag välja ekologiskt och närodlat istället för thailändsk sparris? Pratar jag med butiken jag handlar i om att jag vill att de tar hem mer mat efter säsong och närodlat? All plast som är runt vår mat, är den nödvändig, pratar jag med butikerna om det. Har du slutat äta nötkött och mejeriprodukter för att minska på metangasen i atmosfären? Har du slutat äta animalier överhuvudtaget, för att rädda regnskogar och hav? Eller väntar du på att det ska komma en politiker som tar alla de där besluten som vi vet är rätt, men som vi själva inte orkar driva igenom, pga. av alla vardagsbestyr. Jag menar, man kan inte tycka att det är fördärvlig (eller man kan ju tycka det) med politiker som blundar för miljöfrågar, samtidigt som man själv tar bilen, när man kan ta kollektivtrafik, cykla eller till och med gå. Blundar för klimatpåverkan av sin oxfilé och bearnaisesås på fredagen.
Är du beredd att skippa den där efterlängtade solsemestern? Eller tror du att lösningen är du betalar en koldioxidskatt, för då försvinner koldioxiden ur atmosfären?

Det krävs inte så mycket, mer än några frågor och lite nyfikenhet. Vart kommer maten ifrån som jag äter? Vad är den odlad på? Eller vad har den ätit, och vad kommer dess mat ifrån? Hur är den maten odlad? Hur har maten fraktats? Hur transporterar jag mig fram och tillbaka under dagarna? Hur skulle jag kunna transportera mig under dagarna? Behöver jag transportera mig alla dagar? Rätt så snabbat har man en uppfattning om vad som är bra och dåligt ur en klimatsynvinkel. Det krävs bara några googlingar.

Politiker representerar det röster som hörs, så om du inte gör din röst hörd, om du sitter och väntar på att dina tankar ska bli hörda, då kommer det vara företagsintressen som gör sina röster hörda. Och det är deras röster som kommer representeras av politiker. Det är deras röster och pengar som driver igenom projekt som Keystone project, en pipeline genom hela USA, som går över vattenområden och ska transportera olja från kanadensisk oljesand. Ni kan ju gissa vilka som fick stora bidrag från majoritets ägarna i de projektet. Nu drar Obama tillbaka det pågrund av alla protester från ‘native americans‘ och andra amerikaner. Folk som bryr sig, folk som gör sina röster hörda, och som har fått utstå våld och försök till nedtystnad, i det fria landet…..

Gå med i organisationer som står för det du kämpar för, antingen aktivt eller som bidragsgivare. Organisationer som försöker influera politiker. Gör val som är i enlighet med den framtid du vill se! Använd din konsumentkraft och var inte rädd att prata med inköparna till butikerna. Om du ser att eko-varorna ligger undanskymda, säg till då, eller möblera om själv, var lite rebell! I värsta fall blir någon sur, då är det ju bara att upplysa varför du gör det, de kanske ändrar åsikt då, det kanske leder till något bra. Det är klart att många butiksägare hellre säljer o-eko, då det har större marginaler på det. Men butikerna kommer inte sälja o-eko eller sparris året om, om konsumenterna skippar det då det inte är säsong i Sverige och Europa. Men om pengarna ska få styra, då kommer vi fortsätta mot ett varmare klimat och troligtvis svält.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv ut artikel


Lufterian, var inte så chockad!

Lufterian, var inte så chockad!

Kaffe

Detta har verkligen varit ett år av experiment. Men vad är en lufterian? Det är en person som lever på luft, ett väldigt tidseffektivt och ekonomiskt sätt att leva. Ooh nej, Sparrissoldaten säg inte att du har gått och blivit lufterian nu, någon måtta får det väl ändå vara, räckte det inte med fruktätandet, kunde […]

Stockholm, vem bär skulden?

Stockholm, vem bär skulden?

Ögat

Lördag 7 april, människa mördar människor på drottninggatan med lastbil. Varför skriver jag om detta, jag vet att vissa kommer läsa hälften, och tycka att jag är sjuk i huvudet. Men någon gång är det dags att vakna. Det jag vill skriva om, handlar om att så länge man lever efter samma principer som dessa galningar, […]

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Rätt, drick juice! Drick rättiksjuice!

Detox

Ny dag, nytt drag, nytt recept! Nu börjar våriga grönsaker komma från Sydeuropa, ingen kan ha längtat mer än jag 🙂 Jag tror jag föråt mig på rädisor för en tio år sedan, och har inte riktigt fyllt truten med dem sen dess. Men när jag såg dessa mörkröd rättikor, fanns det inte mycket som […]

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Varför det provocerar att äta hälsosamt!

Frukterianskt

Alla som har provat att anamma en hälsosammare livsstil, äta nyttigt, röra på sig mer, lägga sig innan ett visst klockslag. Har med största sannolikhet fått höra omgivningens oro. Nu när du inte längre gör som alla andra, så är du ju faktiskt en outsider. Enda sättet att minska provokationen är att berätta hur du […]

Varför komjölk är nyttigt

Varför komjölk är nyttigt

Frukterianskt

Vad har en onsdag att erbjuda, kan vara allt eller inget, kan var smått och kan va gott, eller en sjukt fin fruktleverans. Livet är vad man gör det, och ibland vad man har gjord det till. En sak är iallafall säker, efter förra klippet och åtskilliga tittarbrev, så är jag tillbaka bakom kameran 🙂 […]

Educate yourself!

Educate yourself!

Ögat

Det är tydligen sant, repetition är lärandets moder.   Nu efter USA:s val, så har mitt och säkerligen ditt facebook-flöde, flödat över med inlägg och åsikter. Alla verkar tycka samma, skriva om samma saker, samma saker som media skriver om. Du kanske till och med är en av dem som delar, tycker det är idiotiskt […]

Mangorabid, en ny diagnos

Mangorabid, en ny diagnos

Egentillverkat

Är säkert inte den första som diagnostiserar sig själv, och inte första gången någon diagnostiserar mig. Fick en diagnos av en läkare, som en kommentar på mitt förrförra inlägg, när jag delade det på facebook. Eller det var väl mer en beskrivning av, vad personen som hade skrivit mitt blogginlägg, led av… För någon vecka sedan, på […]

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Skydda valfriheten! Var med och kämpa!

Ögat

Tänk dig att du står ensam i en hiss, och plötsligt stannar den. Initialt kanske du känner panik, du försöker få hissen att komma igång igen, tills du ger upp och trycker på nödknappen. Du önska att du hade tagit trapporna, men de är ju så trånga och otillgängliga. Nu lever du på hoppet att […]