Sparrissoldaten

Ett hemligt recept!

Ni vet, Apotekarnes julmust och Coca cola (läste någonstans att det är de nya inom städ och toalettrengöring, om julmusten funkar lika bra vet jag inte), deras recept är hemliga, det verkar ju sälja bra, speciellt julmusten nu i juletider. Och favoriten bland konsumenterna är alltid den produkt vars historia är mest mytomspunnen.

Santa Maria har sina Tex-Mex bandningar, som innehåller "andra kryddor", vad det nu är för krydda. Hade varit mer exotiskt om Santa Maria valt att kalla det för "hemliga kryddor" istället, lite mer mystik, folk verkar ju gilla sådant. Lås in Tex-Mex receptet i ett bankfack vet ja, eller varför inte ett bankvalv och låt endast tre personer känna till hela receptet, då kan det nog bli en ännu större succé! För det där med hemligt, det gillar folk, då är det bra, då slipper man tänka på vad det egentligen innehåller, sånt är jobbigt.

Men det är inte därför jag skriver detta inlägg idag, för att hetsa och att mästra alltså. Jag vill slå ett slag för en av det första köksredskapen som existerat, morteln. Den där stenprylen som i sitt tidiga stadie bara var en urgröpt sten tillsammans med en mindre sten som man använde för att krossa olika saker.

In i dimman
Jag gillar verkligen min mortel, att stå i köket och mortla hela kryddor till pulver, att känna när dofterna av det olika kryddorna gå ihop till en, som en helt ny egen krydda. Som flera dimmor som möts och går ihop till en enda, den ena doften går inte att urskilja från den andra.

Inga kryddor är pulver
Om jag skulle köpa kryddorna i pulverform, så finns det inte på kartan att jag kan avgöra kvalitén på kryddan, så fort den är mald, så kommer den börja tappa doft och smak. Men inte bara det, så fort den är mald, har den tappat sitt ursprung, sin form, den delen av kryddan som för mig, berättar om vart den kommer ifrån, är det bark, ett frö, en nöt, ett löv eller kanske en ört. Så fort den är mald, har nyfikenheten släkts och det är bara ett pulver i en burk med en fin etikett och ett namn på.

Kryddblandningslexikon
Om ett sådant lexikon nu fanns, så vore det ju grymt! Jag gillar att leta bland recept och läsa kokböcker, titta på matlagningsprogram, och då brukar man oftast få reda på vilka kryddor som ingår i en maträtt eller ett bakverk. Men visst, vissa anger till exempel pepparkakskrydda i sina pepparkaksrecept, men då vore det ju schysst om ni som refererar till färdiga kryddblandningar samtidigt angav vilket varumärke det handlar om. Jag hoppas att ni inte tar illa upp av min cynism, det är bara sådan jag är.

Den egengjorda kryddblandningen kommer inte bli perfekt första gången, den kommer inte likna den köpta, den kommer inte innehålla jästextrakt, klumpförebyggande medel och "andra kryddor". Första gången kommer någon krydda sticka ut och ta över, men det är bra, då vet ni att ni måste minska andelen av den kryddan till nästa kryddblandning.

Ni är nu kaptener över era kryddskepp, ni får bestämma vart det ska segla, mot mer saffran, från Afghanistan eller Pakistan. Eller kanel, från Sri Lanka eller Indonesien. Ni bestämmer!

Några visdomsord nu i juletider 
Du har haft en tung dag på jobbet och när du kommer hem möts du av dina barn (änglar) som tjatar och gnatar om julklappar, suck! Slå då en kryddblandning i en mortel. Få ut aggressionerna, och banka fram den där pepparkakskryddan! Baka några kakor, och bjud, så ska du se att kidsen blir snälla!