Sparrissoldaten

Varför komjölk är nyttigt

Vad har en onsdag att erbjuda, kan vara allt eller inget, kan var smått och kan va gott, eller en sjukt fin fruktleverans. Livet är vad man gör det, och ibland vad man har gjord det till. En sak är iallafall säker, efter förra klippet och åtskilliga tittarbrev, så är jag tillbaka bakom kameran 🙂

Varje dag är en ny dag att möta sig själv, men vågar man göra det. Vågar man slita sig loss från det sociala normerna, när man känner att det är rätt väg att gå. Vågar man stå upp för vad man tror på eller väljer man att vika dig för det sociala trycket? Är man beredd att gå sin egen väg, bli sedd som en idiot av folk som tycker att man inte har någon aning om vad man snackar om. Är man beredd att se dig själv genom dem? För vi är alla lika. Lika ignoranta. Och det är fantastiskt kul att inse, sjukt jobbigt att känna, för någonstans i det, inser man att man är en idiot, precis som alla andra 🙂

Varför komjölk är nyttigt

Ingen kan ju ha missat dagens mediadrev om komjölk och förkortat liv. Är komjölk verkligen onyttigt? Jag skulle säga så här, det är inget fel på komjölken. Det är en jättebra källa till näring. Om och endast om, du är en kalv som ska växa till ett ton. Om du känner att du passar in på den beskrivningen, keep on drinkin! Suck that mommy oh yummy cows milk up!

 


Fem varför, du ska äta chokladbollar

Trodde aldrig jag skulle skriva det här inlägget. Delicato kommer älska mig, få säkert spons, en hel låda gratis med posten. De kanske till och med döper en ”bakelse” efter SparrisSoldaten.

Jag vet, fattigaste rubben och ni kommer känna er lurade, aftonbladet-style, men det är klass på det, på nått sätt ändå!

Det är lite som när polarn sa,
– Är kiosken stängd?
– Ehhh
Smack, åå så var kepan nedslagen över ögonen,
– Nu är den det!

Samma varje gång, men det är fint med vänskap i alla fall!

Ni fattar ju själva att det inte handlar om att äta delicatobollar, och ni kommer inte få fem varför. Däremot kommer ni få ett så sjukt fint recept, alltså verkligen top of line bollar!

Fil 000(1)

En vision
Det här är egentligen mer än ett recept, det är en vision, jag vet det låter stort, men egentligen är det inget märkvärdigt, det handlar om att välja bra råvaror och bereda dem på rätt sätt.

Det handlar om att respektera sig själv och sluta se sig själv som separat från sin kropp. Den här chokladbollen är en belöning till hela dig, det handlar inte om att vi ska njuta, på bekostnad av våra kroppar och vår hälsa.

Det handlar också om att respektera alla andra, alla andra levande varelser här på jorden och vår natur! Arbetarna på odlingarna ska inte behöva utsättas för bekämpningsmedel, inte heller marken och organismerna som lever där! Kossorna ska inte utsättas för alla hemskheter, som det görs idag, för att vi ska ha smör!? Det här är chokladbollar som inte ska, eller ska ha skadat någon annan!

Glöm aldrig att ingen är separat från sin kropp, och ingen är separat från naturen. Precis som bakterier i dig, behöver dig för att överleva, så behöver du dem för att överleva, så vart går gränsen mellan dig och allt annat? Precis som växterna behöver mikroorganismer i marken för att överleva, så behöver du mikroorganismer i marken för att få föda, oavsätt om du är växt-, all- eller köttätare! Så vart går gränsen mellan dig och naturen?

Assååå, skjut dig själv i gummistövlen med ett luftgevär tycker säkert någon, vilket jävla trams! Kan du inte bara ge ett recept, utan att vara så jävla jobbig!

Det är ändå viktig att säga en sak, och det borde alla ta med sig. En belöning är för hela dig och för alla andra att må bra av!

Komplicerat
Det låter svårt! Hur man än gör så blir nått fel. Vi kan inte göra allt rätt, men vi kan försöka, för vår egen skull och för alla andras! Kan den här chokladbollen hjälpa till med det, då får vi high five:a varandra! Vi kan strunta i fem varför, vi ska äta chokladbollar. Nu finns det ju oändligt många anledningar, till varför vi ska äta chokladbollar som dessa! Tänk på dina tio närmaste, bara där har du tio anledningar! Tar du med kossorna, bara i Sverige, då har du 350 000 anledningar till varje år, och det är bara för smöret! Tar du med barnen i Västafrika, som utnyttjas på kakaoplantagen, människohandel och barnarbete! Då har du ca 1 400 000 anledningar till!!! Närmaste är starkast, men flest anledningar finns längst bort! Men det fina är att förändring börjar hos oss, det vi kan påverka!

Ingredienser (eko alltihop)

Mandlar (raw) – ca 300-400 gram
Kokosflingor – 1 dl
Kakopulver (Fairtrade) (raw) – 3/4 dl
Färska dadlar (raw) – 16 st
Lakritsrotspulver

Skulle gjort kokosflingorna själv, men båda kokosnötterna jag köpte var dåliga, så det kanske kommer i ett senare inlägg. Mängden ingredienserna är på ett ungefär och kommer till mycket bero på dadlarnas saftighet.

  1. Börja med att skölja och sen blöttlägga mandlarna i saltat vatten i 24 timmar, byt gärna vatten efter 12 timmar.
  2. Torka mandlarna i ugnen på 50°C grader, eller lägre. Jag torkar dem i dehydrator på 35°C.
    Fil 000
  3. Mixa/blenda (pulsa lugnt) mandlarna fint.
  4. Ta ur kärnorna ur dadlarna.
  5. Blanda mandlar, kokosflingor, kakaopulver, dadlar och lakritsrotspulver i en bunke, med händerna, tills det är en homogen massa.
  6. Rulla bollar. Rullar du större, behöver du rulla mindre, och då äter du färre, men får mer njutning! Den ekvationen är suvären!
  7. Ät, bjud, njut! High five!

 

 

 

 


Jag skulle aldrig kunna vara utan…..

”Jag förstår att det är fel, men jag skulle aldrig kunna vara utan…”. Som en återkommande självlögn, ni har alla hört den, i fler än ett sammanhang. Problemet är just att personen som säger det, verkligen inte har förstått. Personen har inte grundat det i sig själv. Personen har självklart hört att det är fel, men personen har inte förstått.

Tänk er ett barn, vars föräldrar säger, rör inte spisplattan, du kommer bränna dig.

Barnet förstår såklart att dess föräldrar inte vill att hen ska röra spisplattan, men det är inte grundat i barnet, vad bränna sig innebär. Så handen kommer hamna på spisplattan ändå, om tillräckligt mycket nyfikenhet finns.

Tänk er att föräldrarna skulle visa bilder på brännskador och säga, så här ser det ut, det är det här som händer när man bränner sig och det gör jätte jätte ont, jätte länge.

Barnet kommer troligtvis förstå lite mer, och förhoppningsvis inte röra spisplattan. Men fortfarande har barnet inte känt vad det innebär att bränna sig.

Tänk er att barnet har ett syskon, som tidigare har bränt sig. Syskonet vet att det gör ont, för det har hen känt. Och när barnet bränner sig, kommer syskonet känna med hen, det kallas empati, men det kräver att man kan relatera till andras smärta.

Ponera nu att barnet överlever den varma platttan och växer upp i en tid där global uppvärmning är ett mycket större problem. Hen hamnar med människor som säger saker som, ät inte kött, fisk, eller fågel, inte heller mjölkprodukter. Till och med så långt som att, ät inga animaliska produkter överhuvudtaget. Det är inte bra för din hälsa och klimatet. Och det är verkligen inte värdigt för djuren.

Tror ni att det vuxna barnet kommer att förstå, alltså på riktigt förstå, och förändra och ta nya beslut och avstå allt det dåliga. Vi förstår ju alla att det är dåligt, men ändå räcker inte den information.

Så det behövs mer, det släpps dokumentärer som visar orsak och verkan. Vego-polare säger, kolla på den här dokumentären och den här, och sen kan du kolla på den här, det är helt sjukt. Läs den här boken, titta på det här klippet, hur fan är det möjligt, hur tröga är vi egentligen?

Och allt ligger där, svart på vitt, tryckt i tidningar och böcker. Projicerat på biodukar och ändå ska handen hamna på plattan. Är det av nyfikenhet eller dumhet? Ignorans eller frånvaro av intelligens? Eller är det samvetet, som inte klara av att se de där bilderna. Och istället väljer att släppa en återkommande fras, vi har alltid ätit kött, grottmänniskor du vet! Men då undrar jag om vi inte ska återgå till att offra de vakraste kvinnorna i världen, under år med dåliga skördar, kanske rent av i ett förebyggande syft. Vi hittar den högsta klippan och sen skickar vi ner dem en efter en, vi börjar med Miss Universe, sen så kan vi se fram emot sju bra år! Tycker det låter rimligt….

Ponera nu att det vuxna barnet hamnar på en middag, med en kalvbit och en klick örtsmör på tallriken. Under middagen samtalas det om allt möjligt, men ett ämne som verkligen är aktuellt och sällskapet inte riktigt kan förstå, är högervindarna i Europa, hur SD kan växa sig så starka. Ingen vid bordet är ju rasist, ingen som dem känner heller för den delen. Inte rasist, men faktum är ju att det som ligger på tallriken, kommer från djurens Auschwitz. Precis samma, fast judar och homosexuella är utbytta, så bakom gallret står istället, kor, grisar och kycklingar. Samma behandling och ett kolossalt massmord. Inte rasist, men …alla raser har ju faktiskt inte samma värde, det vore ju banalt, om vi skulle börja respektera liv! Då får man väl inte trampa ihjäl myror eller slå ihjäl myggor heller!? Eller? Men jag ska vara ärlig, det är inte rasism, det är speciesism, vi har lingvistiskt separerat dem båda, men det är konceptuellt, exakt samma sak!

Ponera nu att det vuxna barnet får ett eget barn, som växer upp och blir tonåring. Tonåringen ska på fest senare samma kväll, men just nu sitter familjen och äter hamburgare i trädgården. Nygrillade, saftiga, med cheddar, det är sommar och det är gott! Trotts det juva livet, ligger framtiden som ett litet orosmoln. Ska deras tonåring dricka för mycket ikväll, hamna i dåligt umgänge, kanske till och med råka ut för sexuellt våld eller utföra det. Både mamman och pappan håller med om att sexuellt våld är fel. Ändå sitter dem med kött i sin famn, som troligtvis kommer från en ko, som har blivit insiminerad (maskin-våldtagen), en gång om året. Fått sina kalvar fråntagna och mördade, skrikit i frustration och sorg efter sina kalvar, som hon aldrig kommer få se mer. Varit fastbunden i ett bås och mjölkats flera gånger om dagen, i väntan på nästa maskin-våldtäckt och kalvarov, tills kronisk juverinflammation uppstår. Slutkörd och slaktad. Men det blev ju en riktigt bra grillsommar, sommarvärmen höll i sig, och det hann bli många schyssta burgare med nice cheddar, trots alla våldtäkter…

Jag skulle aldrig kunna vara utan…rasism och våldtäckter…det smakar för gott helt enkelt!

Förändring börjar på din tallrik! Det är dags att sluta var en ambasadör för rasism och våldtäkt!

Ni kommer ihåg det där syskonet, tidigare i texten, ja hen som kunde känna empati! Du kan var det syskonet, var tacksam om du har sluppit bränna handen, och försök känna empati. Vid det här laget i era liv har ni varit med om tillräckligt mycket orättvisor för att kunna känna med andra djur och varelser! Ni förstår precis hur det känns! Om ni inte gör det, sätt in er familj, eller nära och kära i kontexten, så kommer ni förstå hur sjukt det är!