Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Manlig tränare justerar kvinnas ben i stigbygeln på en på häst

Ridning ökade livskvalitet och hälsa hos neurologiskt sjuka

En ny svensk årslång studie undersökte om hästunderstödda aktiviteter kan förbättra livskvslitet och självuppskattad hälsa hos personer med neurologiska sjukdomar eller skador, och resultaten var överraskande goda.

Fjorton personer med kronisk neurologisk sjukdom eller skada deltog i en aktivitet med ridning en gång per vecka som vardagsmotion. Aktiviteten leddes av en certifierad, legitimerad terapeut från OHI (Organisationen för hästunderstödda insatser). Deltagarna följdes under ett år och hade innan studiens start ingen regelbunden fysisk fritidsaktivitet.

Nedsatt livskvalitet och hälsa vanligt
Det var i en kontrollerad vetenskaplig studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som forskare undersökte  hur hästunderstödda aktiviteter skulle kunna påverka och förbättra vardagen för dessa personer, vars sjukdomar eller skador lett till funktionsnedsättningar som nedsatt rörlighet och balans samt stark trötthet, med försämrad livskvalitet och hälsa som följd. Man ville även undersöka om ridningen och hästinteraktionen kunde medföra en utökad ”aktivitetsrepertoar” hos deltagarna.

 

LÄS OCKSÅ: Aromaterapi med lavendel verkar lugnande på hästar

I studien ingick förutom personerna som red, två kontrollgrupper av andra personer med neurologisk skada eller sjukdom: både så kallade ”aktiva” personer med flera fritidsaktiviteter per vecka, och "passiva", utan egna fritidsaktiviteter. Alla deltagare i studien svarade på enkäter vid tre tillfällen under året och de som deltog i den hästunderstödda aktiviteten intervjuades dessutom några månader efter projektets avslutning.

Såväl vardag som självbild påverkades
Resultaten av studien visade att känslan av en meningsfull vardag ökade hos de deltagare som fick rida och deras självupplevda hälsa förbättrades starkt. Upplevelsen kunde även säkerställas statistiskt jämfört med kontrollgrupperna. Intervjuerna visade att insatsen stärkte både deras förmågor och välbefinnande, vardagen fick mer struktur och självbilden påverkades.

Källa: Pálsdóttir, A.M., Gudmundsson, M., Grahn, P. Equine-Assisted Intervention to Improve Perceived Value of Everyday Occupations and Quality of Life in People with Lifelong Neurological Disorders: A Prospective Controlled Study (2020). Int J. Environ. Res. Public Health, 17,2431 och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet)

 Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.