Annons
Annons

Risk för utbredd D-vitaminbrist efter regnig sommar

Denna sommar lyste solen med sin frånvaro och många riskerar att få brist på D-vitamin tidigare inpå vinterhalvåret än vanligt. Med D-vitaminbrist kommer ofta förkylningar, influensa, trötthet och depression.

Redaktionen

2 oktober, 2012
Risk för utbredd D-vitaminbrist efter regnig sommar
Dela inlägget

Majoriteten av svenskarna har för låg halt av D-vitamin och den sommar vi precis lämnade bakom oss bidrog varken med sol eller D-vitamin i något överflöd. Med D-vitaminbrist kommer ofta förkylning, influensa, trötthet och depression.
– Från oktober till mars har vi ingen hjälp av solen. Då är det kost eller supplement som gäller, säger Ann Burgaz, doktor vid Karolinska Instituet.

Denna sommar lyste solen med sin frånvaro och de som inte tillbringade sommaren i ett varmare – eller framför allt soligare – klimat riskerar att få brist på D-vitamin tidigare in på vinterhalvåret än vanligt. När Ann Burgaz, doktor vid Karolinska Instituet, intervjuades om D-vitamin i Tv4 Nyhetsmorgon tisdagen den andra oktober lät det så här:
– D-vitamin har en halveringstid på ungefär en månad. Från oktober till mars har vi ingen hjälp av solen. Då är det kost eller supplement som gäller, säger Ann Burgaz.

Samband med flera sjukdomar
Det har visat sig att immunförsvaret inte kan aktiveras utan vitamin D. Immunförsvarets armé utgörs av T-celler. De känner igen patogener – som virus och bakterier – och finns det inte D-vitamin i blodet så aktiveras inte T-cellerna och då finns det alltså inget motstånd till angreppet. D-vitamin bidrar även till att dämpa immunförsvaret så det inte blir överaktivt. Ett överaktivt immunförsvar kan leda till autoimmuna sjukdomar.
– På senare år så har man sett mycket samband med till exempel autoimmuna sjukdomar, cancersjukdomar och mentalt som schizofreni och depression, säger Ann Burgaz.

Sämre förutsättningar för nordbor
Vår största D-vitaminkälla är solen. Dess strålar träffar vår hud och omvandlas av oss till D-vitamin. 15-20 minuter i solen under sommaren gör att kroppen själv producerar 375-500 µg D-vitamin. Kroppen reglerar själv upptaget och användning. Tyvärr kan vi nordbor inte sitta 15 minuter i solen iklädd baddräkt varje dag året om. D-vitaminupptaget försvåras av att det faktum att norr om Paris ger solstrålarnas vinkel mot huden inte lika bra tillskott av D-vitamin som för länderna närmare ekvatorn. Solens vinkel mot jorden gör att de flesta UVB-strålar absorberas av ozonlagret.

Av Malin Duvstedt

Kurera rekommenderar
Inslaget på TV4 med Dr. Ann Burgaz

En djupgående föreläsning om D-vitamin med överläkare Mats Humble

 

Annons
Fakta

Fakta

För att hålla uppe en minimal halt av D-vitamin under vinterhalvåret bör man äta fet fisk som lax, strömming eller ål minst tre gånger per vecka.

Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge en mycket bra skydd mot förkylningar och influensa.

Annons
Annons