Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Riskgrupper för covid-19

Att många äldre personer som har ett nedsatt immunförsvar får svårare symtom om de smittats av coronaviruset, det känner alla till. Att rökare och överviktiga verkar ha en något förhöjd risk att må sämre pratas det också om, men hur är det för diabetiker, pollenallergiker och de med högt blodtryck?

Den vanligaste riskgruppen för att drabbas hårt och värsta fall avlida av covid-19 förutom de äldre är enligt Svenska intensivvårdsregistret, SIR, de med högt blodtryck. Hypertoni är dock vanligare hos äldre och varannan person över 65 år har ett förhöjt blodtryck. Personer med hjärtsjukdomar men också de med lungsjukdom tillhör en grupp som covid-19 slår hårdare emot.

 

LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”

Rökare en riskgrupp
Personer med underliggande sjukdomar är också mer sårbara för coronaviruset, och data från olika delar av världen och från Sverige visar att hjärt-kärlproblem är vanligt bland de som vårdas på intensivvårdsavdelningar. Immunförsvaret blir svagare av dessa faktorer.

Rökning ger försämrad lungkapacitet och på sikt lungsjukdom. Det gör rökare till en mer utsatt grupp. Amerikanska smittskyddsinstitutet CDC, har redovisat att bland de som intensivvårdas är rökare mer frekvent grupp.

Nu väcks det frågor om pollenallergiker och astmatiker kan få svårare symtom om de drabbas av covid-19. I nuläget anser dock Folkhälsomyndigheten att det inte är så, men att läget kan förändras.

LÄS OCKSÅ: Inget som tyder på att husdjur sprider coronaviruset

Diabetiker med andra sjukdomar
 Överviktiga personer, men framförallt de som lider av svår fetma (över 40 i BMI), får oftare cancer, diabetes och reumatiska sjukdomar vilket bland annat kan ha med obalans i kroppens inflammatoriska system. Feta personer är också svårare att behandla när de behöver intensivvård. Därför är dessa en riskgrupp.

 

Personer med diabetes är även de överrepresenterade bland dem som får svårare sjukdom vid covid-19, speciellt om personerna också är äldre och har en hjärt- och lungproblematik. Men alla diabetiker tillhör inte riskgruppen. Exempelvis är normalviktiga inte typ 1-diabetiker inte en riskgrupp.

Varför personer som inte tillhör riskgrupperna kan bli hårt drabbade vet man ännu inte. En teori är att de fått över sig mycket virus vid själva smittspridningen på grund av att den som smittade var väldigt sjuk vid tillfället.

Av Inger Palm

Källa: SvD och Folkhälsomyndigheten och CDC


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturliga sätt att lindra smärta

Hälsa

Smärta kan uppstå av flera anledningar och ofta känns det skönt att få lindring. En del drar sig för att behandla smärta med läkemedel på grund av rädsla för biverkningar. Men det finns flera naturliga sätt att få smärtlindring.

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.