Annons
Annons

Rödbeta förbättrade hälsan hos hjärt-lungsjuka

Regelbundet intag av rödbetsjuice har positiv effekt på hälsan hos patienter med svår hjärt-lungsjukdom visar en ny svensk studie.

Redaktionen

3 oktober, 2018
Rödbeta förbättrade hälsan hos hjärt-lungsjuka
Dela inlägget

Regelbundet intag av rödbetsjuice har positiv effekt på hälsan hos patienter med svår hjärt-lungsjukdom visar en ny svensk studie.

Patienter med den svåra hjärt-lungsjukdomen PAH, fick bland annat ökad produktion av kväveoxid i lungorna och ökad prestationsförmåga. Orsaken till den positiva effekten är att rödbetor är rika på nitrat, som i kroppen kan omvandlas till nitrit och kväveoxid som i sin tur vidgar kärlen.

Resultat redan efter någon vecka
Redan efter en vecka med cirka 1,5 dl koncentrerad rödbetsjuice per dag (70 ml morgon och kväll) syntes förbättringar. Hos de 80 procent av patienterna som fick en uttalad höjning av nitrithalterna i blodet som följd av rödbetsjuiceintaget noterades ökad prestationsförmåga och verkningsgrad i musklerna med cirka 10 procent. Det är väldigt mycket, enligt Gerhard Wikström, överläkare och kardiolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Lingon – de svenska skogarnas eget superbär

Dubbelblind placebostudie
Studien är den första som publicerats där man studerat effekten av rödbetsjuice hos patienter med PAH (pulmonell arteriell hypertension). I den dubbelblinda studien deltog 15 patienter med hjärt-lungsjukdomen. Ena veckan fick de rödbetsjuice och den andra placebo. Deltagarna visste själva inte vad de drack de respektive veckorna.

LÄS OCKSÅ: Ämne i rödbeta kan bromsa Alzheimers

Motsvarar en liter rödbetsjuice
Den rödbetsjuice som användes i studien är en koncentrerad variant och den juice som vanligen säljs i livsmedelsaffärer är okoncentrerad. Den som dricker okoncentrerad rödbetsjuice bör öka mängden, och dricka cirka 5 dl rödbetsjuice morgon och kväll för att få i sig samma mängd nitrat som i studien.

Kväveoxid har kärlvidgande effekt
Analyser av patienternas blodplasma och saliv visade på förhöjda nivåer av nitrat och nitrit, som sedan kan omvandlas till kväveoxid i kroppen. När kväveoxiden förs ut i blodet uppnås den så medicinskt intressanta kärlvidgande effekten som ger ökad ork och uthållighet i musklerna, förklarar Gerhard Wikström.

LÄS OCKSÅ: Q10 och selen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom

Förbättrade även hjärthälsan
I studien noterades även en tendens till förbättrad hjärtfunktion. Förhoppning är nu att flera större studier kan genomföras som analyserar effekten av nitratrika grönsaker på olika hjärtsjukdomar. Nitrat finns extra koncentrerad i rödbeta, men även i andra grönsaker såsom broccoli, rädisor, spenat, mangold och ruccola.

Av redaktionen

Källa: Akademiska.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons