Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rödbetsjuice – för hjärta, kärl och lungor

Hjärt-kärlsjukdomar är en av vår tids stora folksjukdomar. Livsmedel rika på nitrat, som rödbetsjuice, kan bidra till att förebygga dessa sjukdomar. Två forskare bekräftar rödbets-juicens effekt på patienter med vaskulära sjukdomar.

Kväveoxid har länge förknippats med luftföroreningar, snarare än hälsa. När tre amerikanska forskare 1998 fick Nobelpriset i medicin för upptäckten att just kväveoxid är med och styr blodkärlens muskulatur, väckte det stort intresse inom forskarvärlden.

Idag vet vi att en fungerande bildning av kväveoxid har livsviktiga funktioner i kroppen och att en brist kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck, blodproppar och åderförfettning.

Vi vet också att tillräckligt med kväveoxid i kroppen förebygger åderförfettning, att plack bildas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen. Kväveoxid hjälper till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod. Det förhindrar även att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minskar. 

 

LÄS OCKSÅ: Därför ökar du din uthållighet av att dricka rödbetsjuice

Nitratrika grönsaker

I takt med att vi blir äldre blir blodkärlen mindre elastiska. Den hinna som finns på blodkärlens insida lagrar in skräp och ju mer skräp som sätter sig på kärlens väggar (plack), desto sämre fungerar de. Över tid kan en låggradig inflammation byggas upp som sätter sig i placken, men även i den fettvävnad som omger kärlen. Detta märks oftast inte till en början, men kärlstelhet kan på sikt bidra till stroke och hjärtinfarkt. 

Grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat är rika på nitrat. Detta omvandlas i munhåla, mage och tarm till nitriter som i sin tur kan frisättas som kväveoxid i blodet, och i den processen vidgas våra blodkärl. Detta underlättas om vi har en sund livsstil med en kost som är rik på antioxidanter. 

Gerhard Wikström

Gerhard Wikström är överläkare och professor i hjärtsviktsforksning vid Akademiska sjukhuset. Han var en av initiativtagarna till studien på patienter med den svåra hjärt-lungsjukdomen PAH (pulmonell arteriell hypertension) som fick dricka rödbetsjuice. Och här kunde man se en snabb förbättring. 

– Vi såg att patienterna fick ett ökat upptag av kväveoxid i blodet med indirekta tecken på produktion av kväveoxid i lungorna. Även deras prestationsförmåga blev bättre, och redan efter en vecka med en dos på cirka 1,5 deciliter koncentrerad rödbetsjuice per dag noterades förbättringar. Åtta av tio patienter fick en uttalad höjning av nitrithalterna i blodet. Deras prestationsförmåga ökade i relation till syrgasupptaget, det vi kallar för verkningsgraden. Vi såg även tecken till en viss förbättrad hjärtfunktion, säger Gerhard Wikström.

När patienternas saliv och blodplasma analyserades visade det förhöjda nivåer av nitrat och nitrit. Och när sedan kväveoxiden hamnar i blodet uppstår den kärlvidgande effekten som i sin tur bidrar till mer ork och uthållighet som känns i musklerna.

 

Den rödbetsjuice som patienterna fick i studien var koncentrerad, och mängden som kan behövas för att effekt ska nås kan variera ganska rejält beroende på vilken rödbetsjuice som används.

– Det är också viktigt att veta att en mängd faktorer spelar in när det gäller dosering. Det är individuellt och kan bero på allt från hur ditt upptag i tarmen är till hur du äter, om du röker eller dricker mycket alkohol. Generellt kan man säga att om du motionerar, äter en sund kost med mycket grönsaker, inte röker och är måttlig med alkoholen, då är sannolikt ditt upptag av nitrater också bra, säger Gerhard Wikström.

LÄS OCKSÅ: ”Utan rödbetsjuicen stiger mitt blodtryck”

Sänker blodtrycket

Mattias Carlström.

Mattias Carlström är docent i fysiologi vid Karolinska Institutet. Han leder ett team med forskare och säger att rödbetsjuicen bland annat har en tydlig effekt på blodtrycket.

– Kliniska studier har visat att cirka 400 mg nitrat i form av koncentrerad rödbetsjuice per dag sänker blodtrycket med 3–10 mmHg. Den blodtryckssänkande effekten håller i sig i ungefär ett dygn. Rödbetor, rödbetsjuice och grönbladig sallad kan användas som tillägg i den normala kosten för att hjälpa till att sänka blodtrycket. Det är en säker diet utan några direkta risker. Det är dock alltid bra att hålla koll på sitt blodtryck och konsultera läkare om trycket är onormalt högt, och med högt menas 140/90 mmHg och uppåt, säger Mattias Carlström.

 

Vid ett intag av rödbetsjuice kan blodtrycket gå ner redan efter cirka 45 minuter och effekten kan hålla i sig i upp till 24 timmar. Därför kan ett glas koncentrerad rödbetsjuice morgon och kväll associeras med gynnsamma hjärt- och kärleffekter.

Kan den som tar blodtryckssänkande medicin även dricka rödbetsjuice?

– Kombinationen med andra läkemedel är inte något som har studerats ordentligt, men det har gjorts studier på personer med högt blodtryck och läkemedel. Hos dessa individer sänktes blodtrycket i en studie där man använde rödbetsjuice (400 mg nitrat), men inte i en annan efterföljande studie då man använde grönsaker (300 mg nitrat). Det finns många olika potentiella förklaringar till dessa skillnader, säger Mattias Carlström.

Hur mycket behöver man dricka för att få effekt?

– Man bör få i sig i alla fall cirka 400 mg nitrat. Juicer som finns i butik brukar vanligtvis inte ange dess innehåll av nitrat, vilket är problematiskt. Mängden nitrat i en flaska juice på marknaden kan variera ganska så mycket mellan olika fabrikat och sorter. I våra studier har vi använt en koncentrerad rödbetsjucie som heter Beet it. Anledningen till att vi valt just denna är för att de även tillverkar en identisk placebo-juice utan innehåll av nitrat, säger Mattias Carlström.

Mattias Carlström menar att biverkningar av läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar och diabetes kan göra att patienter ibland avbryter behandlingen utan att informera läkare. En förhoppning finns om att framtida ökat intag av nitratinnehållande frukt och grönsaker i befolkningen, tillsammans med ökad fysisk aktivitet, kan minska risken för hjärtkärlsjukdom och därmed minska antalet mediciner och associerade biverkningar.

Av Inger Palm


Rödbetsjuice

… innehåller nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen. Nitrit bildar kvävoxid och kväveoxid har en kärlvidgande effekt som visat sig vara gynnsamt för hjärta och kärl, njurar och för ämnesomsättningen.
Genom att regelbundet dricka rödbetsjuice med nitrat kan du:
Få ökad genomblödning till hjärnan.
Få friskare kärlväggar som motverkar proppbildning.
Sänka blodtrycket inom 45 minuter.
Minska risken för åderförfettning.
Få ökad muskelstyrka och mer ork.
I Sverige har det gjorts väldigt många experimentella studier där forskarna studerat effekterna av dietärt nitrat vid hälsa och i olika sjukdomsmodeller. Det har även gjorts en del kliniska studier på friska individer och patienter med högt blodtryck. Alla dessa har publicerats. Mattias Carlströms forskarteam har pågående och planerade kliniska studier där de tittar på effekterna av nitratrik rödbetsjuice vid havandeskapsförgiftning, typ-2 diabetes och post-covid symtom.
Vilken rödbetsjuice är bra?
Forskare använder koncentrerad rödbetsjuice vilket innebär att doseringen inte är 1–2 deciliter per dag. Den rödbetsjuice som säljs i livsmedelsaffärer är oftast inte lika koncentrerad. Ett exempel på rödbetsjuice är den ekologiska färskpressade juicen från Biotta som också är mjölksyrejäst. Dess innehåll av nitrat varierar, och beror på geografiska- och säsongsavgörande faktorer. En liter innehåller mellan 600 och 1600 milligram nitrat, och i snitt motsvarar 2 deciliter dryck 240 mg nitrat. Ett glas på morgonen och ett på kvällen ger önskad effekt.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.