Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Rödbetsjuice har positiv effekt på hjärt-kärlsjukdomar

Hjärt-kärlsjukdomar är en av vår tids stora folksjukdomar. Livsmedel rika på nitrat, som rödbetsjuice, kan bidra till att förebygga dessa sjukdomar. Två forskare bekräftar rödbets-juicens effekt på patienter med vaskulära sjukdomar.

Kväveoxid har länge förknippats med luftföroreningar, snarare än hälsa. När tre amerikanska forskare 1998 fick Nobelpriset i medicin för upptäckten att just kväveoxid är med och styr blodkärlens muskulatur, väckte det stort intresse inom forskarvärlden.

Idag vet vi att en fungerande bildning av kväveoxid har livsviktiga funktioner i kroppen och att en brist kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar som högt blodtryck, blodproppar och åderförfettning.

Vi vet också att tillräckligt med kväveoxid i kroppen förebygger åderförfettning, att plack bildas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen. Kväveoxid hjälper till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod. Det förhindrar även att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minskar. 

 

LÄS OCKSÅ: Därför ökar du din uthållighet av att dricka rödbetsjuice

Nitratrika grönsaker

I takt med att vi blir äldre blir blodkärlen mindre elastiska. Den hinna som finns på blodkärlens insida lagrar in skräp och ju mer skräp som sätter sig på kärlens väggar (plack), desto sämre fungerar de. Över tid kan en låggradig inflammation byggas upp som sätter sig i placken, men även i den fettvävnad som omger kärlen. Detta märks oftast inte till en början, men kärlstelhet kan på sikt bidra till stroke och hjärtinfarkt. 

Grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat är rika på nitrat. Detta omvandlas i munhåla, mage och tarm till nitriter som i sin tur kan frisättas som kväveoxid i blodet, och i den processen vidgas våra blodkärl. Detta underlättas om vi har en sund livsstil med en kost som är rik på antioxidanter. 

Gerhard Wikström

Gerhard Wikström är överläkare och professor i hjärtsviktsforksning vid Akademiska sjukhuset. Han var en av initiativtagarna till studien på patienter med den svåra hjärt-lungsjukdomen PAH (pulmonell arteriell hypertension) som fick dricka rödbetsjuice. Och här kunde man se en snabb förbättring. 

– Vi såg att patienterna fick ett ökat upptag av kväveoxid i blodet med indirekta tecken på produktion av kväveoxid i lungorna. Även deras prestationsförmåga blev bättre, och redan efter en vecka med en dos på cirka 1,5 deciliter koncentrerad rödbetsjuice per dag noterades förbättringar. Åtta av tio patienter fick en uttalad höjning av nitrithalterna i blodet. Deras prestationsförmåga ökade i relation till syrgasupptaget, det vi kallar för verkningsgraden. Vi såg även tecken till en viss förbättrad hjärtfunktion, säger Gerhard Wikström.

När patienternas saliv och blodplasma analyserades visade det förhöjda nivåer av nitrat och nitrit. Och när sedan kväveoxiden hamnar i blodet uppstår den kärlvidgande effekten som i sin tur bidrar till mer ork och uthållighet som känns i musklerna.

 

Den rödbetsjuice som patienterna fick i studien var koncentrerad, och mängden som kan behövas för att effekt ska nås kan variera ganska rejält beroende på vilken rödbetsjuice som används.

– Det är också viktigt att veta att en mängd faktorer spelar in när det gäller dosering. Det är individuellt och kan bero på allt från hur ditt upptag i tarmen är till hur du äter, om du röker eller dricker mycket alkohol. Generellt kan man säga att om du motionerar, äter en sund kost med mycket grönsaker, inte röker och är måttlig med alkoholen, då är sannolikt ditt upptag av nitrater också bra, säger Gerhard Wikström.

LÄS OCKSÅ: ”Utan rödbetsjuicen stiger mitt blodtryck”

Sänker blodtrycket

Mattias Carlström.

Mattias Carlström är docent i fysiologi vid Karolinska Institutet. Han leder ett team med forskare och säger att rödbetsjuicen bland annat har en tydlig effekt på blodtrycket.

– Kliniska studier har visat att cirka 400 mg nitrat i form av koncentrerad rödbetsjuice per dag sänker blodtrycket med 3–10 mmHg. Den blodtryckssänkande effekten håller i sig i ungefär ett dygn. Rödbetor, rödbetsjuice och grönbladig sallad kan användas som tillägg i den normala kosten för att hjälpa till att sänka blodtrycket. Det är en säker diet utan några direkta risker. Det är dock alltid bra att hålla koll på sitt blodtryck och konsultera läkare om trycket är onormalt högt, och med högt menas 140/90 mmHg och uppåt, säger Mattias Carlström.

 

Vid ett intag av rödbetsjuice kan blodtrycket gå ner redan efter cirka 45 minuter och effekten kan hålla i sig i upp till 24 timmar. Därför kan ett glas koncentrerad rödbetsjuice morgon och kväll associeras med gynnsamma hjärt- och kärleffekter.

Kan den som tar blodtryckssänkande medicin även dricka rödbetsjuice?

– Kombinationen med andra läkemedel är inte något som har studerats ordentligt, men det har gjorts studier på personer med högt blodtryck och läkemedel. Hos dessa individer sänktes blodtrycket i en studie där man använde rödbetsjuice (400 mg nitrat), men inte i en annan efterföljande studie då man använde grönsaker (300 mg nitrat). Det finns många olika potentiella förklaringar till dessa skillnader, säger Mattias Carlström.

Hur mycket behöver man dricka för att få effekt?

– Man bör få i sig i alla fall cirka 400 mg nitrat. Juicer som finns i butik brukar vanligtvis inte ange dess innehåll av nitrat, vilket är problematiskt. Mängden nitrat i en flaska juice på marknaden kan variera ganska så mycket mellan olika fabrikat och sorter. I våra studier har vi använt en koncentrerad rödbetsjucie som heter Beet it. Anledningen till att vi valt just denna är för att de även tillverkar en identisk placebo-juice utan innehåll av nitrat, säger Mattias Carlström.

Mattias Carlström menar att biverkningar av läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar och diabetes kan göra att patienter ibland avbryter behandlingen utan att informera läkare. En förhoppning finns om att framtida ökat intag av nitratinnehållande frukt och grönsaker i befolkningen, tillsammans med ökad fysisk aktivitet, kan minska risken för hjärtkärlsjukdom och därmed minska antalet mediciner och associerade biverkningar.

Av Inger Palm


Rödbetsjuice

… innehåller nitrat som omvandlas till nitrit i kroppen. Nitrit bildar kvävoxid och kväveoxid har en kärlvidgande effekt som visat sig vara gynnsamt för hjärta och kärl, njurar och för ämnesomsättningen.
Genom att regelbundet dricka rödbetsjuice med nitrat kan du:
Få ökad genomblödning till hjärnan.
Få friskare kärlväggar som motverkar proppbildning.
Sänka blodtrycket inom 45 minuter.
Minska risken för åderförfettning.
Få ökad muskelstyrka och mer ork.
I Sverige har det gjorts väldigt många experimentella studier där forskarna studerat effekterna av dietärt nitrat vid hälsa och i olika sjukdomsmodeller. Det har även gjorts en del kliniska studier på friska individer och patienter med högt blodtryck. Alla dessa har publicerats. Mattias Carlströms forskarteam har pågående och planerade kliniska studier där de tittar på effekterna av nitratrik rödbetsjuice vid havandeskapsförgiftning, typ-2 diabetes och post-covid symtom.
Vilken rödbetsjuice är bra?
Forskare använder koncentrerad rödbetsjuice vilket innebär att doseringen inte är 1–2 deciliter per dag. Den rödbetsjuice som säljs i livsmedelsaffärer är oftast inte lika koncentrerad. 

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Bilkö i storstad med avgaser

Partiklar i luften kan orsaka spridd inflammation

Eko/miljö

Luftföroreningar bidrar årligen till nästan 8000 för tidiga dödsfall i Sverige. Enligt forskare kan det bero på att pyttesmå partiklar tar sig ner i luftvägarna och orsakar inflammation i kroppen. Bland annat leder hög exponering för luftföroreningar till hjärt-kärlsjukdomar.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Rakning, skäggtrimning och en kopp kaffe

Övrigt

För tio år sedan fanns det knappt några barberare i Sverige, men nu har skönhetssalonger för män blivit en trend. Och dom är här för att stanna. Kurera träffade Kenny Solomon, som driver fyra barberarsalonger, för att prata rakning, skäggtrender och produkter för män.

 

Örter med läkande effekt

Kryddor

Läkeörter har använts i alla tider och de finns överallt. I diket, på gräsmattan och ute på ängarna. Mycket av den kunskap som användes förr har fallit i glömska, förutom hos de som verkligen är intresserade. Här kommer några vanliga örter som du kan göra te på.

Collage: 5 hårinpackningar + kvinna som tvättar sitt hår

Skönhetspanelen testar: Hårkur

Hud

Efter en lång sommar av sol, vind och vatten är håret ofta slitet, torrt och livlöst. En hårkur i form av en återfuktande, närande och mjukgörande inpackning är vad våra hår törstar efter på hösten. Vi har testat fem!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

 

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.