Rödbetsjuice för uthålligheten? Yep! Så här funkar det

Fakta rödbeta

Betacyanin är det ämne som ger rödbetan dess djupt röd-lila färg och även ett av de ämnen som står för många av rödbetans hälsoegenskaper. Två andra hälsoämnen i rödbetor är nitrat och betain, nitrat som bland annat sänker högt blodtryck, förbättrar cirkulationen och syreupptagningsförmågan genom att öka kväveoxidhalterna i blodet. Rödbetans näringsämnen har även kraftfullt lever- och blodrenande egenskaper samt en positiv effekt på blodfetterna.

Studier världen över hyllar rödbetsjuice för sin förmåga att maxa uthållighet och förbättra prestation hos idrottare.
Här får du veta mer om hur det går till.

Ämnet nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen, en molekyl som bland annat påverkar hur våra muskler fungerar och vår ämnesomsättning.
Denna molekyl finns redan i kroppen men när vi äter nitratrika grönsaker som rödbetor eller rädisor så boostar det kroppen att göra mer kväveoxid.

► Läs också: Unik studie: Rödbetsjuice ska testas på hjärtsviktspatienter

 

4 saker rödbetsjuice kan hjälpa med:


1. Ger skydd mot magsår

Den fiberrika juicen stärker upp magens slemhinnor vilket kan hjälpa till att motverka magsår. Fibrerna är också bra för matsmältningen.

2. Renar levern
Ämnet betanin hjälper levern att bli av med fett och avlagringar.

3. Sänker blodtrycket och minskar risken för hjärtsjukdomar
Forskning från hela världen visar på att rödbetsjuice sänker blodtrycket inom ett par timmar. I studier från London fick personer dricka rödbetsjuice under fyra veckor och resultatet var bland annat bättre utvidgningskapacitet i blodkärlen och sänkt blodtryck, två bra saker som förhindrar hjärtsjukdomar.

4. Gör att du orkar mer
De som drack rödbetsjuice innan träning orkade träna 16 procent mer har forskning från universitetet i Exeter visat.

► Läs också: Pang på rödbetan!

Tips!


Missa inte blasten

Påminner om spenat eller mangold och kan tillagas och ätas på samma sätt. Precis som spenat är den väldigt näringsrik.

Få inte toaskräck
Rödbetor färgar nämligen urinen (och ibland även annat) röd...

Blanda med andra nyttigheter
Blanda gärna ut din juice med andra nitratrika grönsaker som selleri eller spenat. Eller lite fruktjuice. För mycket rödbetsjuice kan ge lite magproblem så späd den gärna om du dricker mycket.

För att få maximal effekt
Vill du ha bäst effekt av juicen vid träningstillfället ska du dricka den cirka 90 till 180 minuter innan träning.

 

Spotta inte och skölj heller inte munnen
Nitratet förvandlas till kväveoxid i munnen genom våra bakterier där. Så spotta inte i onödan och tugga inte tuggummi eller skölj munnen.

Vill du hellre äta nitrat med kosten?
Koka då inte grönsakerna eftersom nitrat är vattenlösligt, men om du ångar, rostar eller dricker som juice stannar nitraterna kvar.

Exempel på nitratrika grönsaker
... är morot, spenat, selleri, rucola, isbergssallad, fänkål, rädisor och pak choi (kinesisiskt kål).

► Läs också: Ät smart och få ut mer av din löpning

Av Jenny Thorell


Fakta rödbeta

Betacyanin är det ämne som ger rödbetan dess djupt röd-lila färg och även ett av de ämnen som står för många av rödbetans hälsoegenskaper. Två andra hälsoämnen i rödbetor är nitrat och betain, nitrat som bland annat sänker högt blodtryck, förbättrar cirkulationen och syreupptagningsförmågan genom att öka kväveoxidhalterna i blodet. Rödbetans näringsämnen har även kraftfullt lever- och blodrenande egenskaper samt en positiv effekt på blodfetterna.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.