Rödbetsjuice håller blodtrycket i schack visar forskning

Visste du att...

...rödbetsjuice även gör dig både uthållig och stark?
Nitrat, som förekommer naturligt i rödbetor (och även spenat) har en positiv effekt på muskelstyrka och uthållighet.
I flera studier har man kunnat påvisa att nitrat inverkar på uthålligheten genom minskad syrekonsumtion.

Allt mer forskning stöder nitratrika livsmedels positiva effekt på hjärthälsan. 250 milliliter rödbetsjuice om dagen räcker för att få en blodtryckssänkande effekt, visar en ny studie.
Och nya rön menar att blodtryck bör mätas i båda armarna – och att den som vill ha ett bra blodtryck inte bör äta för mycket potatis.

Livsmedel som innehåller mycket nitrater, som till exempel rödbetor, är bra för hjärthälsan. Det har nu forskning många gånger kunnat påvisa.

Läs också: Eva Stenqvist: ”Utan rödbetsjuicen stiger mitt blodtryck”

Ökar syretillförsel och cirkulation
Anledningen är att nitrater i kroppen omvandlas till kväveoxid, vilket i sin tur på ett naturligt sätt vidgar blodkärlen och sänker blodtrycket. Därmed ökar även syretillförsel och blodcirkulation, vilket är gynnsamt när det gäller uthållighet, såväl vid maratonlopp som i sänghalmen.
Även aminosyran arginin ökar mängden kväveoxid i kroppen. Läs mer här.

 

► Läs också: Rödbetsjuice för uthålligheten? Yep! Så här funkar det

250 milliliter juice dagligen
Rödbetor är lätt att juica själv och får man ihop 250 milliliter per dag räcker det för att få en blodtryckssänkande effekt, enligt en brittisk studie.
I en studie vid Queen Mary University of London, där man studerade just den mängden juice, sänktes nämligen det systoliska blodtrycket med åtta punkter och det diastoliska trycket med fyra punkter på bara fyra veckor.
För den som inte vill juica finns också bra, rödbetsjuicer att köpa på hälsobutiker. Till exempel färskpressad ekologisk från Biotta eller rödbetskoncentrat från Vidasal.

Positiva effekter på kolesterol och hjärthälsa i allmänhet
Enligt nya studier har den nitratrika rödbetsjuicen en stor funktion att fylla när det gäller hjärt-kärlhälsa. Två studier, publicerade i American Journal of Clinical Nutrition respektive Nutrition Research, visar på positiv effekt för personer med höga kolesterolnivåer respektive positiva effekter på hjärthälsan för äldre överviktiga. Både studierna visade att kärlen blir smidigare och att blodtrycket normaliseras, vilket innebär mindre risk för till exempel stroke och andra hjärt- och kärlssjukdomar.

► Läs också: Forskning: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Potatis – en ny blodtrycksfiende?
Enligt ny forskning från Harvard University kan det också finnas en ny fiende till vårt blodtryck: Potatis.
Det forskare vid Harvard University som i en studie fann att människor som åt potatis fyra gånger i veckan hade elva procent ökad risk för högt blodtryck, jämfört med dem som åt potatis mindre än en gång i månaden. Anledningen tros vara att de höga stärkelsenivåerna i potatis leder till en ökning av blodsockret, vilket kan bidra till högt blodtryck på lång sikt.

► Läs också: 19 kolhydratsnåla alternativ till pasta, potatis och ris

 

Få inser att de är i riskzonen
Så många som en tredjedel av människor i Storbritannien har farligt högt blodtryck, men få inser att de är i riskzonen, skriver Daily Mail, som också rapporterar om de många nya teorier som nu växer fram om blodtryck. Bland annat om hur det ska mätas.

Nya rön: Blodtrycket bör mätas i båda armarna
Blodtryck mäts i två siffror: det systoliska blodtrycket, som visar trycket i blodkärlen när hjärtat kontraherar och det diaboliska trycket, som mäter hur lågt trycket faller när hjärtat slappnar mellan slag.

Kan avslöja blockeringar i cirkulationssystemet
Traditionellt har blodtryck mätts genom att kontrollera trycket i en arm. Men nu säger forskare att läkarna rutinmässigt bör ta det i båda armarna – och om det är högre i ena armen än i andra, kan detta vara en tidig varning för hjärtsjukdom, eftersom det antyder att det finns blockeringar i delar av cirkulationssystemet.

► Läs också: Kvinnor med högt blodtryck får inte samma behandling som män

Skillnader i tryck mellan armarna kan visa på ökad risk
En studie tidigare i år, från University of Exeter, visar att människor som har en differens på mer än fem punkter i sitt systoliska tryck (den högre siffran) mellan varje arm har nästan dubbelt så hög risk att dö i hjärtsjukdom under de närmaste åtta åren.

 

Högt blodtryck i unga år varningstecken för demens
Samtidigt har ny forskning vid University of Oxford studie funnit att högt blodtryck i 30- eller 40-årsåldernär en varningssignal om demens senare i livet. Det ökar risken för vaskulär demens, den vanligaste demenstypen efter Alzheimers, med 62 procent, enligt forskarna.

Läs också: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Socker värre än salt?
Rönen har också skiftat när det gäller salt versus socker, och där man tidigare hävdat att salt var värstingen menar nu alltfler experter att socker spelar en större roll än salt när det gäller sin förmåga att öka blodtrycket.
Doktor James DiNicolantonio är en hjärtforskare vid St Lukes Mid America Heart Institute i Missouri som har analyserat socker och salts koppling till blodtryck:
– Ett antal studier visade att en kost rik på socker avsevärt höjer blodtryck på bara några veckor, omkring två gånger så mycket mot vad du kan se från ett högt saltintag, säger han till Daily Mail.

► Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Visste du att...

...rödbetsjuice även gör dig både uthållig och stark?
Nitrat, som förekommer naturligt i rödbetor (och även spenat) har en positiv effekt på muskelstyrka och uthållighet.
I flera studier har man kunnat påvisa att nitrat inverkar på uthålligheten genom minskad syrekonsumtion.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

 

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

 

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.