Foto: Izabelle Nordfjell

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Det började egentligen med ett tandläkarbesök för åtta år sedan. Då erbjöds patienterna en blodtryckskoll och till Ann-Christine Westmans stora förvåning låg hennes blodtryck på 168/104.

– I hela mitt liv har jag haft onormalt lågt blodtryck. När jag reste mig för fort eller böjde mig fram kunde jag svimma för att trycket var så lågt. När jag gick vårdbiträdesutbildningen och vi mätte trycket på varandra så hade jag 60/40. Det var knappt någon som trodde på blodtrycksmätaren, för vid så låga värden är man ju nästan död, säger Ann-Christine och skrattar.

 

– Redan då fick jag veta att den som har onormalt lågt blodtryck som ung kan få problem med högt blodtryck när den blir äldre. Därför var jag medveten om att en förändring skulle kunna komma att ske.

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuicen som sänkte blodtrycket

Slarvade med juicen
En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Övervikt, stress, en viss ärftlighet och brist på motion bidrar till ett sämre blodtryck.

I samband med tandläkarundersökningen och det höga blodtrycket 2012 ordinerades Ann-Christine blodtryckssänkande läkemedel av sin läkare, men biverkningarna var kraftiga och efter någon månad bestämde sig Ann-Christine för att sluta med medicinen.  

– Min dotter är duktig på hälsa och hon rekommenderade mig att börja med Biottas ekologiska rödbetsjuice för att normalisera mitt blodtryck och det fungerade på en gång. Jag har en blodtrycksmätare hemma och kunde följa förändringen. De första månaderna var jag rätt bra på att ha koll, men när jag mådde bra så slarvade jag nog med både mätare och rödbetsjuice, säger Ann-Christine.

För fyra år sedan var det dags att operera höften och vid en rutinkontroll före operationen, då bland annat blodtrycket mättes, var Ann-Christines tryck återigen lite för högt. Hennes läkare ville sätta in mediciner för att sänka trycket men Ann-Christine sa nej och tog till sin rödbetsjuice igen.

 

– Jag hade bara glömt att dricka min rödbetsjuice, men för att värdena skulle bli bra igen så drack jag en och en halv deciliter på morgonen och kvällen. Vid nästa kontroll var blodtrycket normalt och jag fick min höftledsoperation, berättar Ann-Christin.

LÄS OCKSÅ: Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl 80 blodkärl som en 26-åring

Ger snabbt resultat
Att dagligen dricka rödbetsjuice är ett enkelt och snabbt sätt att få bättre kärlhälsa och ett normalt blodtryck. Rödbetor innehåller nitrater som bildar kväveoxid i blodet. Kväveoxid hjälper bland annat till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod, samt att förhindra att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minskar. 

När du har en tillräcklig mängd kväveoxid i kroppen förebygger det åderförkalkning, det vill säga, att plack utvecklas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen. Nitraterna i rödbetsjuicen omvandlas i mage och tarm till nitriter som i sin tur omvandlas till kväveoxid i blodet. 

Idag vet forskarna att en fungerande bildning av kväveoxid har livsviktiga funktioner i kroppen och att en brist på kväveoxid kan orsaka flera hjärtsjukdomar som blodproppar, åderförkalkning och högt blodtryck. Kväveoxid bidrar också till blodkärlens muskulatur och kan bildas genom att du äter nitratrika grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat. Rödbets-
juice kan ge snabba förbättringar redan efter några dagar. Det ska egentligen inte gå att få så snabba resultat, men en förklaring verkar vara att kväveoxiden även mjukar upp det stelnade muskellagret runt kärlen.

Rödbetor är alltså inte bara goda, de är fulla av nyttiga ämnen. Förutom nitrat som normaliserar blodtrycket och ökar prestationen innehåller rödbetor betakaroten, biotin, kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, zink, natrium och folat, som är den naturliga formen av folsyra, samt vitaminerna A- och C. 

 

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Bättre fungerade mage
– Nu dricker jag Biotta rödbetsjuice regelbundet och mitt blodtryck brukar ligga på 130/85. Jag vet inte om det stämmer, men när blodtrycket går upp på mig tycker jag att det pulserar i huvudet, det känns lite som att få spänningshuvudvärk. Då ser tar jag till att ta ett extra glas rödbetsjuice, säger Ann-Christine som jobbar som undersköterska inom hemtjänstens nattpatrull i Örnsköldsvik.

Vissa nätter kan hon köra 30 mil och det kan bli stressigt speciellt om det kommer ett larm och det är många mil mellan kunderna. 

– Det känns tryggt att rödbetsjuicen normaliserar blodtrycket och jag fick tipset om att tillsätta lingondricka för att bibehålla effekten av rödbetorna och det tänker jag prova. En annan sak som jag märkt tydligt med juicen, det är att magen fungerar bra när jag tar den regelbundet. Jag har nämligen tarmfickor och kan ha lite trög mage mellan varven, avslutar Ann-Christine.

Av Inger Palm


Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

Så påverkar rödbeta din hälsa

Livsmedel som innehåller mycket nitrater, som rödbetor, är bra för hjärthälsan och ger:
… en ökad genomblödning till hjärnan.
… friskare kärlväggar och motverkar proppbildning.
… ett sänkt blodtryck på bara några timmar.
… en minskad risk för åderförfettning.
… en ökad muskelstyrka och mer ork.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

 

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

 

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

 

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.