Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Izabelle Nordfjell

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Det började egentligen med ett tandläkarbesök för åtta år sedan. Då erbjöds patienterna en blodtryckskoll och till Ann-Christine Westmans stora förvåning låg hennes blodtryck på 168/104.

– I hela mitt liv har jag haft onormalt lågt blodtryck. När jag reste mig för fort eller böjde mig fram kunde jag svimma för att trycket var så lågt. När jag gick vårdbiträdesutbildningen och vi mätte trycket på varandra så hade jag 60/40. Det var knappt någon som trodde på blodtrycksmätaren, för vid så låga värden är man ju nästan död, säger Ann-Christine och skrattar.

 

– Redan då fick jag veta att den som har onormalt lågt blodtryck som ung kan få problem med högt blodtryck när den blir äldre. Därför var jag medveten om att en förändring skulle kunna komma att ske.

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuicen som sänkte blodtrycket

Slarvade med juicen
En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Övervikt, stress, en viss ärftlighet och brist på motion bidrar till ett sämre blodtryck.

I samband med tandläkarundersökningen och det höga blodtrycket 2012 ordinerades Ann-Christine blodtryckssänkande läkemedel av sin läkare, men biverkningarna var kraftiga och efter någon månad bestämde sig Ann-Christine för att sluta med medicinen.  

– Min dotter är duktig på hälsa och hon rekommenderade mig att börja med Biottas ekologiska rödbetsjuice för att normalisera mitt blodtryck och det fungerade på en gång. Jag har en blodtrycksmätare hemma och kunde följa förändringen. De första månaderna var jag rätt bra på att ha koll, men när jag mådde bra så slarvade jag nog med både mätare och rödbetsjuice, säger Ann-Christine.

För fyra år sedan var det dags att operera höften och vid en rutinkontroll före operationen, då bland annat blodtrycket mättes, var Ann-Christines tryck återigen lite för högt. Hennes läkare ville sätta in mediciner för att sänka trycket men Ann-Christine sa nej och tog till sin rödbetsjuice igen.

 

– Jag hade bara glömt att dricka min rödbetsjuice, men för att värdena skulle bli bra igen så drack jag en och en halv deciliter på morgonen och kvällen. Vid nästa kontroll var blodtrycket normalt och jag fick min höftledsoperation, berättar Ann-Christin.

LÄS OCKSÅ: Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl 80 blodkärl som en 26-åring

Ger snabbt resultat
Att dagligen dricka rödbetsjuice är ett enkelt och snabbt sätt att få bättre kärlhälsa och ett normalt blodtryck. Rödbetor innehåller nitrater som bildar kväveoxid i blodet. Kväveoxid hjälper bland annat till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod, samt att förhindra att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minskar. 

När du har en tillräcklig mängd kväveoxid i kroppen förebygger det åderförkalkning, det vill säga, att plack utvecklas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen. Nitraterna i rödbetsjuicen omvandlas i mage och tarm till nitriter som i sin tur omvandlas till kväveoxid i blodet. 

Idag vet forskarna att en fungerande bildning av kväveoxid har livsviktiga funktioner i kroppen och att en brist på kväveoxid kan orsaka flera hjärtsjukdomar som blodproppar, åderförkalkning och högt blodtryck. Kväveoxid bidrar också till blodkärlens muskulatur och kan bildas genom att du äter nitratrika grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat. Rödbets-
juice kan ge snabba förbättringar redan efter några dagar. Det ska egentligen inte gå att få så snabba resultat, men en förklaring verkar vara att kväveoxiden även mjukar upp det stelnade muskellagret runt kärlen.

Rödbetor är alltså inte bara goda, de är fulla av nyttiga ämnen. Förutom nitrat som normaliserar blodtrycket och ökar prestationen innehåller rödbetor betakaroten, biotin, kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, zink, natrium och folat, som är den naturliga formen av folsyra, samt vitaminerna A- och C. 

 

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Bättre fungerade mage
– Nu dricker jag Biotta rödbetsjuice regelbundet och mitt blodtryck brukar ligga på 130/85. Jag vet inte om det stämmer, men när blodtrycket går upp på mig tycker jag att det pulserar i huvudet, det känns lite som att få spänningshuvudvärk. Då ser tar jag till att ta ett extra glas rödbetsjuice, säger Ann-Christine som jobbar som undersköterska inom hemtjänstens nattpatrull i Örnsköldsvik.

Vissa nätter kan hon köra 30 mil och det kan bli stressigt speciellt om det kommer ett larm och det är många mil mellan kunderna. 

– Det känns tryggt att rödbetsjuicen normaliserar blodtrycket och jag fick tipset om att tillsätta lingondricka för att bibehålla effekten av rödbetorna och det tänker jag prova. En annan sak som jag märkt tydligt med juicen, det är att magen fungerar bra när jag tar den regelbundet. Jag har nämligen tarmfickor och kan ha lite trög mage mellan varven, avslutar Ann-Christine.

Av Inger Palm


Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

Så påverkar rödbeta din hälsa

Livsmedel som innehåller mycket nitrater, som rödbetor, är bra för hjärthälsan och ger:
… en ökad genomblödning till hjärnan.
… friskare kärlväggar och motverkar proppbildning.
… ett sänkt blodtryck på bara några timmar.
… en minskad risk för åderförfettning.
… en ökad muskelstyrka och mer ork.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

 

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

 

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.