Foto: Izabelle Nordfjell

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Det började egentligen med ett tandläkarbesök för åtta år sedan. Då erbjöds patienterna en blodtryckskoll och till Ann-Christine Westmans stora förvåning låg hennes blodtryck på 168/104.

– I hela mitt liv har jag haft onormalt lågt blodtryck. När jag reste mig för fort eller böjde mig fram kunde jag svimma för att trycket var så lågt. När jag gick vårdbiträdesutbildningen och vi mätte trycket på varandra så hade jag 60/40. Det var knappt någon som trodde på blodtrycksmätaren, för vid så låga värden är man ju nästan död, säger Ann-Christine och skrattar.

 

– Redan då fick jag veta att den som har onormalt lågt blodtryck som ung kan få problem med högt blodtryck när den blir äldre. Därför var jag medveten om att en förändring skulle kunna komma att ske.

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuicen som sänkte blodtrycket

Slarvade med juicen
En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Övervikt, stress, en viss ärftlighet och brist på motion bidrar till ett sämre blodtryck.

I samband med tandläkarundersökningen och det höga blodtrycket 2012 ordinerades Ann-Christine blodtryckssänkande läkemedel av sin läkare, men biverkningarna var kraftiga och efter någon månad bestämde sig Ann-Christine för att sluta med medicinen.  

– Min dotter är duktig på hälsa och hon rekommenderade mig att börja med Biottas ekologiska rödbetsjuice för att normalisera mitt blodtryck och det fungerade på en gång. Jag har en blodtrycksmätare hemma och kunde följa förändringen. De första månaderna var jag rätt bra på att ha koll, men när jag mådde bra så slarvade jag nog med både mätare och rödbetsjuice, säger Ann-Christine.

För fyra år sedan var det dags att operera höften och vid en rutinkontroll före operationen, då bland annat blodtrycket mättes, var Ann-Christines tryck återigen lite för högt. Hennes läkare ville sätta in mediciner för att sänka trycket men Ann-Christine sa nej och tog till sin rödbetsjuice igen.

 

– Jag hade bara glömt att dricka min rödbetsjuice, men för att värdena skulle bli bra igen så drack jag en och en halv deciliter på morgonen och kvällen. Vid nästa kontroll var blodtrycket normalt och jag fick min höftledsoperation, berättar Ann-Christin.

LÄS OCKSÅ: Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl 80 blodkärl som en 26-åring

Ger snabbt resultat
Att dagligen dricka rödbetsjuice är ett enkelt och snabbt sätt att få bättre kärlhälsa och ett normalt blodtryck. Rödbetor innehåller nitrater som bildar kväveoxid i blodet. Kväveoxid hjälper bland annat till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod, samt att förhindra att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minskar. 

När du har en tillräcklig mängd kväveoxid i kroppen förebygger det åderförkalkning, det vill säga, att plack utvecklas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen. Nitraterna i rödbetsjuicen omvandlas i mage och tarm till nitriter som i sin tur omvandlas till kväveoxid i blodet. 

Idag vet forskarna att en fungerande bildning av kväveoxid har livsviktiga funktioner i kroppen och att en brist på kväveoxid kan orsaka flera hjärtsjukdomar som blodproppar, åderförkalkning och högt blodtryck. Kväveoxid bidrar också till blodkärlens muskulatur och kan bildas genom att du äter nitratrika grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat. Rödbets-
juice kan ge snabba förbättringar redan efter några dagar. Det ska egentligen inte gå att få så snabba resultat, men en förklaring verkar vara att kväveoxiden även mjukar upp det stelnade muskellagret runt kärlen.

Rödbetor är alltså inte bara goda, de är fulla av nyttiga ämnen. Förutom nitrat som normaliserar blodtrycket och ökar prestationen innehåller rödbetor betakaroten, biotin, kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, zink, natrium och folat, som är den naturliga formen av folsyra, samt vitaminerna A- och C. 

 

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Bättre fungerade mage
– Nu dricker jag Biotta rödbetsjuice regelbundet och mitt blodtryck brukar ligga på 130/85. Jag vet inte om det stämmer, men när blodtrycket går upp på mig tycker jag att det pulserar i huvudet, det känns lite som att få spänningshuvudvärk. Då ser tar jag till att ta ett extra glas rödbetsjuice, säger Ann-Christine som jobbar som undersköterska inom hemtjänstens nattpatrull i Örnsköldsvik.

Vissa nätter kan hon köra 30 mil och det kan bli stressigt speciellt om det kommer ett larm och det är många mil mellan kunderna. 

– Det känns tryggt att rödbetsjuicen normaliserar blodtrycket och jag fick tipset om att tillsätta lingondricka för att bibehålla effekten av rödbetorna och det tänker jag prova. En annan sak som jag märkt tydligt med juicen, det är att magen fungerar bra när jag tar den regelbundet. Jag har nämligen tarmfickor och kan ha lite trög mage mellan varven, avslutar Ann-Christine.

Av Inger Palm


Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

Så påverkar rödbeta din hälsa

Livsmedel som innehåller mycket nitrater, som rödbetor, är bra för hjärthälsan och ger:
… en ökad genomblödning till hjärnan.
… friskare kärlväggar och motverkar proppbildning.
… ett sänkt blodtryck på bara några timmar.
… en minskad risk för åderförfettning.
… en ökad muskelstyrka och mer ork.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Naturens apotek: Läkeörter som ger energi och vila

Hälsa

Negativ stress är inte bara en stark känsla av oro, obehag och utmattning. Det är ett fysiskt tillstånd som går att mäta, och om stressen har blivit långvarig kan den bli skadlig. Hjälp då kroppen att gå ner i varv. Många av de läkeörter som ger vila, ger dig samtidigt energi. Här är tolv örter som hjälper.

Lukttest kan ge tidig indikation på covid-19

Forskning

Visste du att förlorat luktsinnet är ett av de första symtomen på att du smittats av det nya coronaviruset? Forskare vid bland annat Karolinska Institutet hoppas på att enkla lukttester som kan utföras i hemmet kan ge en tidig indikation på om man är smittad.

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

 

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

 

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

 

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

 

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.