Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Izabelle Nordfjell

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Det började egentligen med ett tandläkarbesök för åtta år sedan. Då erbjöds patienterna en blodtryckskoll och till Ann-Christine Westmans stora förvåning låg hennes blodtryck på 168/104.

– I hela mitt liv har jag haft onormalt lågt blodtryck. När jag reste mig för fort eller böjde mig fram kunde jag svimma för att trycket var så lågt. När jag gick vårdbiträdesutbildningen och vi mätte trycket på varandra så hade jag 60/40. Det var knappt någon som trodde på blodtrycksmätaren, för vid så låga värden är man ju nästan död, säger Ann-Christine och skrattar.

 

– Redan då fick jag veta att den som har onormalt lågt blodtryck som ung kan få problem med högt blodtryck när den blir äldre. Därför var jag medveten om att en förändring skulle kunna komma att ske.

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuicen som sänkte blodtrycket

Slarvade med juicen
En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Övervikt, stress, en viss ärftlighet och brist på motion bidrar till ett sämre blodtryck.

I samband med tandläkarundersökningen och det höga blodtrycket 2012 ordinerades Ann-Christine blodtryckssänkande läkemedel av sin läkare, men biverkningarna var kraftiga och efter någon månad bestämde sig Ann-Christine för att sluta med medicinen.  

– Min dotter är duktig på hälsa och hon rekommenderade mig att börja med Biottas ekologiska rödbetsjuice för att normalisera mitt blodtryck och det fungerade på en gång. Jag har en blodtrycksmätare hemma och kunde följa förändringen. De första månaderna var jag rätt bra på att ha koll, men när jag mådde bra så slarvade jag nog med både mätare och rödbetsjuice, säger Ann-Christine.

För fyra år sedan var det dags att operera höften och vid en rutinkontroll före operationen, då bland annat blodtrycket mättes, var Ann-Christines tryck återigen lite för högt. Hennes läkare ville sätta in mediciner för att sänka trycket men Ann-Christine sa nej och tog till sin rödbetsjuice igen.

 

– Jag hade bara glömt att dricka min rödbetsjuice, men för att värdena skulle bli bra igen så drack jag en och en halv deciliter på morgonen och kvällen. Vid nästa kontroll var blodtrycket normalt och jag fick min höftledsoperation, berättar Ann-Christin.

LÄS OCKSÅ: Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl 80 blodkärl som en 26-åring

Ger snabbt resultat
Att dagligen dricka rödbetsjuice är ett enkelt och snabbt sätt att få bättre kärlhälsa och ett normalt blodtryck. Rödbetor innehåller nitrater som bildar kväveoxid i blodet. Kväveoxid hjälper bland annat till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod, samt att förhindra att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minskar. 

När du har en tillräcklig mängd kväveoxid i kroppen förebygger det åderförkalkning, det vill säga, att plack utvecklas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen. Nitraterna i rödbetsjuicen omvandlas i mage och tarm till nitriter som i sin tur omvandlas till kväveoxid i blodet. 

Idag vet forskarna att en fungerande bildning av kväveoxid har livsviktiga funktioner i kroppen och att en brist på kväveoxid kan orsaka flera hjärtsjukdomar som blodproppar, åderförkalkning och högt blodtryck. Kväveoxid bidrar också till blodkärlens muskulatur och kan bildas genom att du äter nitratrika grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat. Rödbets-
juice kan ge snabba förbättringar redan efter några dagar. Det ska egentligen inte gå att få så snabba resultat, men en förklaring verkar vara att kväveoxiden även mjukar upp det stelnade muskellagret runt kärlen.

Rödbetor är alltså inte bara goda, de är fulla av nyttiga ämnen. Förutom nitrat som normaliserar blodtrycket och ökar prestationen innehåller rödbetor betakaroten, biotin, kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, zink, natrium och folat, som är den naturliga formen av folsyra, samt vitaminerna A- och C. 

 

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Bättre fungerade mage
– Nu dricker jag Biotta rödbetsjuice regelbundet och mitt blodtryck brukar ligga på 130/85. Jag vet inte om det stämmer, men när blodtrycket går upp på mig tycker jag att det pulserar i huvudet, det känns lite som att få spänningshuvudvärk. Då ser tar jag till att ta ett extra glas rödbetsjuice, säger Ann-Christine som jobbar som undersköterska inom hemtjänstens nattpatrull i Örnsköldsvik.

Vissa nätter kan hon köra 30 mil och det kan bli stressigt speciellt om det kommer ett larm och det är många mil mellan kunderna. 

– Det känns tryggt att rödbetsjuicen normaliserar blodtrycket och jag fick tipset om att tillsätta lingondricka för att bibehålla effekten av rödbetorna och det tänker jag prova. En annan sak som jag märkt tydligt med juicen, det är att magen fungerar bra när jag tar den regelbundet. Jag har nämligen tarmfickor och kan ha lite trög mage mellan varven, avslutar Ann-Christine.

Av Inger Palm


Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

Så påverkar rödbeta din hälsa

Livsmedel som innehåller mycket nitrater, som rödbetor, är bra för hjärthälsan och ger:
… en ökad genomblödning till hjärnan.
… friskare kärlväggar och motverkar proppbildning.
… ett sänkt blodtryck på bara några timmar.
… en minskad risk för åderförfettning.
… en ökad muskelstyrka och mer ork.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

 

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.