Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Izabelle Nordfjell

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Det började egentligen med ett tandläkarbesök för åtta år sedan. Då erbjöds patienterna en blodtryckskoll och till Ann-Christine Westmans stora förvåning låg hennes blodtryck på 168/104.

– I hela mitt liv har jag haft onormalt lågt blodtryck. När jag reste mig för fort eller böjde mig fram kunde jag svimma för att trycket var så lågt. När jag gick vårdbiträdesutbildningen och vi mätte trycket på varandra så hade jag 60/40. Det var knappt någon som trodde på blodtrycksmätaren, för vid så låga värden är man ju nästan död, säger Ann-Christine och skrattar.

 

– Redan då fick jag veta att den som har onormalt lågt blodtryck som ung kan få problem med högt blodtryck när den blir äldre. Därför var jag medveten om att en förändring skulle kunna komma att ske.

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuicen som sänkte blodtrycket

Slarvade med juicen
En av tre svenskar uppskattas ha ett förhöjt blodtryck. Övervikt, stress, en viss ärftlighet och brist på motion bidrar till ett sämre blodtryck.

I samband med tandläkarundersökningen och det höga blodtrycket 2012 ordinerades Ann-Christine blodtryckssänkande läkemedel av sin läkare, men biverkningarna var kraftiga och efter någon månad bestämde sig Ann-Christine för att sluta med medicinen.  

– Min dotter är duktig på hälsa och hon rekommenderade mig att börja med Biottas ekologiska rödbetsjuice för att normalisera mitt blodtryck och det fungerade på en gång. Jag har en blodtrycksmätare hemma och kunde följa förändringen. De första månaderna var jag rätt bra på att ha koll, men när jag mådde bra så slarvade jag nog med både mätare och rödbetsjuice, säger Ann-Christine.

För fyra år sedan var det dags att operera höften och vid en rutinkontroll före operationen, då bland annat blodtrycket mättes, var Ann-Christines tryck återigen lite för högt. Hennes läkare ville sätta in mediciner för att sänka trycket men Ann-Christine sa nej och tog till sin rödbetsjuice igen.

 

– Jag hade bara glömt att dricka min rödbetsjuice, men för att värdena skulle bli bra igen så drack jag en och en halv deciliter på morgonen och kvällen. Vid nästa kontroll var blodtrycket normalt och jag fick min höftledsoperation, berättar Ann-Christin.

LÄS OCKSÅ: Ett glas rödbetsjuice om dagen gav Karl 80 blodkärl som en 26-åring

Ger snabbt resultat
Att dagligen dricka rödbetsjuice är ett enkelt och snabbt sätt att få bättre kärlhälsa och ett normalt blodtryck. Rödbetor innehåller nitrater som bildar kväveoxid i blodet. Kväveoxid hjälper bland annat till att fördela blodflödet och reglera blodtrycket genom att vidga kärlen när kroppen behöver mer blod, samt att förhindra att kärlväggarna växer ihop så att blodflödet minskar. 

När du har en tillräcklig mängd kväveoxid i kroppen förebygger det åderförkalkning, det vill säga, att plack utvecklas på insidan av kärlväggen och täpper till blodkärlen. Nitraterna i rödbetsjuicen omvandlas i mage och tarm till nitriter som i sin tur omvandlas till kväveoxid i blodet. 

Idag vet forskarna att en fungerande bildning av kväveoxid har livsviktiga funktioner i kroppen och att en brist på kväveoxid kan orsaka flera hjärtsjukdomar som blodproppar, åderförkalkning och högt blodtryck. Kväveoxid bidrar också till blodkärlens muskulatur och kan bildas genom att du äter nitratrika grönsaker som rödbetor, ruccola, mangold och spenat. Rödbets-
juice kan ge snabba förbättringar redan efter några dagar. Det ska egentligen inte gå att få så snabba resultat, men en förklaring verkar vara att kväveoxiden även mjukar upp det stelnade muskellagret runt kärlen.

Rödbetor är alltså inte bara goda, de är fulla av nyttiga ämnen. Förutom nitrat som normaliserar blodtrycket och ökar prestationen innehåller rödbetor betakaroten, biotin, kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, zink, natrium och folat, som är den naturliga formen av folsyra, samt vitaminerna A- och C. 

 

LÄS OCKSÅ: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Bättre fungerade mage
– Nu dricker jag Biotta rödbetsjuice regelbundet och mitt blodtryck brukar ligga på 130/85. Jag vet inte om det stämmer, men när blodtrycket går upp på mig tycker jag att det pulserar i huvudet, det känns lite som att få spänningshuvudvärk. Då ser tar jag till att ta ett extra glas rödbetsjuice, säger Ann-Christine som jobbar som undersköterska inom hemtjänstens nattpatrull i Örnsköldsvik.

Vissa nätter kan hon köra 30 mil och det kan bli stressigt speciellt om det kommer ett larm och det är många mil mellan kunderna. 

– Det känns tryggt att rödbetsjuicen normaliserar blodtrycket och jag fick tipset om att tillsätta lingondricka för att bibehålla effekten av rödbetorna och det tänker jag prova. En annan sak som jag märkt tydligt med juicen, det är att magen fungerar bra när jag tar den regelbundet. Jag har nämligen tarmfickor och kan ha lite trög mage mellan varven, avslutar Ann-Christine.

Av Inger Palm


Ann-Christin Westman

Ålder: 57 år.
Bor: Arnäsvall en mil utanför Örnsköldsvik.
Yrke: Undersköterska. Jobbar med nattpatrullen inom hemtjänsten.
Familj: Make, två utflugna döttrar och en son som bor hemma. Två barnbarn.
Så mår jag bra: Tar gärna långa promenader. Har en motionscykel hemma och cyklar regelbundet under vintern när det är besvärligare att vistas utomhus.

Så påverkar rödbeta din hälsa

Livsmedel som innehåller mycket nitrater, som rödbetor, är bra för hjärthälsan och ger:
… en ökad genomblödning till hjärnan.
… friskare kärlväggar och motverkar proppbildning.
… ett sänkt blodtryck på bara några timmar.
… en minskad risk för åderförfettning.
… en ökad muskelstyrka och mer ork.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

 

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

 

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

 

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

 

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.