Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

rölleka växt

Rölleka bra vid skrubbsår och näsblod

Eterisk olja gjord på rölleka kan användas på sår som är svårläkta och för att stoppa blödningar. Te på rölleka har inom folkmedicinen använts för att stimulera gallan, sänka blodtrycket och rena blodet.

Rölleka innehåller accillein, och den inflammationshämmande verkan tros komma från ämnena azulen och chamazulen. Det är den eteriska oljan accilein som anses ha en sårläkande och blodstillande effekt. Den här effekten har gjort att rölleka används som sårvård inom folkmedicinen. Till exempel vid näsblod, skrubbsår eller skärsår. På sår som inte vill läka kan rölleka upplevas som effektiv eftersom den har en antiseptisk och inflammationshämmande verkan.

 

LÄS OCKSÅ: Utrotningen av växter sker 500 gånger snabbare än normalt

Avkok på såren

Rölleka dyker upp i historier från det förflutna, och de gamla grekerna lär ha använt växten flitigt. I berättelsen om Akilles sägs det att rölleka användes för att läka krigsskador.

Inom modernare folkmedicin har rölleka använts för att stärka lever och njurar men också att stimulera gallans flöde. Rölleka lär kunna sänka högt blodtryck och verkar blodrenande.

Vi magbesvär har rölleka tagits för dess kramplösande egenskaper. Något som gör att den kan ha en viss effekt vid mensvärk. Det finns bitterämnen i rölleka vilket främjar matsmältningen, och motverkar förstoppning.

Så här skrev Hildegard av Bingen om läkning av infekterade sår och skador:

”När en människa skadas genom olycksfall skall man, efter att ha tvättat såret med vin, (såralkohol), lägga på rölleka som är kokad i vatten som en varm kompress. Det kommer att dra ut var, mildra värken och läka såret. Man byter kompress ofta och håller på så länge som det krävs. När såret har slutit sig och börjat läka kan du ta bort förbandet och ta varmt rölleka-avkok direkt på såret. Det kommer då att läka fullständigt utan komplikationer.”

LÄS OCKSÅ: Vilka växter är giftiga – och vilka är säkra för din katt?

Flera verkningsområden

Om du plockat rölleka kan du ta två teskedar hackad rölleka och hälla kokhett vatten över den och låta den dra i en kvart. Infusionen kan du använda som sårvård men också dricka som te.

 

Rölleka…

… bra vid sårvård som exempelvis näsblod, skrubbsår eller skärsår. På sår som inte vill läka kan man med fördel använda rölleka eftersom den har en antiseptisk och inflammationshämmande verkan.

… har kramplösande egenskaper vilket gör att den är utmärkt att ta vid mensvärk, rölleka påverkar även kramp i magen positivt.

… sägs kunna sänka högt blodtryck och verkar blodrenande.

… innehåller bitterämnen som aktiverar gallproduktionen vilket gör att matsmältningen fungerar bättre. De motverkar gaser och lindrar magkatarr.

… motverkar förstoppning genom att den förbättrar peristaltiken i tarmen.

… är bra vid förkylning eftersom den kan dämpa feber, döda bakterier och stödja immunförsvaret.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.