Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

På senare tid har vi kunnat höra och läsa om narcissister på olika sätt, exempelvis på arbetsplatsen eller inom politiken. Och förfasats över ledare med storhetsvansinne och en grandios självbild (Trump, Putin etc).

Men hur upptäcker man dessa personlighetstyper ”i det lilla”, i ens privata relationer? När man kanske inte ens vill se eller ta till sig att en närstående och kär person kanske faktiskt är narcissist? Hur vet man till exempel om ens partner är narcissist?

 

LÄS OCKSÅ: Relationsexperten: ”Så håller ni kärleken vid liv över tid”

Kräver konstant beundran

Vi frågade Eva Rusz, Kureras relationsexpert, legitimerad psykolog och kognitiv psykoterapeut som har skrivit åtta böcker med fokus på relationer. Bland annat har hon skrivit boken ”Relationspsykopater” från 2018, som handlar om farlig och förförisk kärlek.

Psykolog Eva Rusz. (Foto: Anna-Lena Ahlström)

Vad kännetecknar egentligen en narcissist?

– Begreppet Narcissism myntades för mer än 100 år sedan. Det är hämtat från den grekiska mytologin om berättelsen om den unge Narcissos som blev så kär i sin egen spegelbild, som han såg i ett vattendrag, att han stannade kvar och tynade bort. En person med en narcissistisk personlighet har en starkt förstorad självbild, en känsla av att vara så speciell så denne kräver av sin omgivning och partner konstant beundran och uppmärksamhet, förklarar Eva Rusz.

Finns det personlighetsdrag och egenskaper att vara vaksam på och se som varningsklockor?

– När de upplever att de blir beundrade kan de bete sig trevligt och charmfullt. Men när motsatsen sker, då de upplever att de inte får den uppmärksamhet de anser sig förtjäna så kan den så kallade narcissistiska vreden bubbla upp likt en tsunami med kraft och kan då förödmjuka och nedvärdera andra.

 

LÄS OCKSÅ: Så slutar du välja fel kärlekspartner

Narcissisten anser sig mer värd

En narcissist är mån om att ständigt reglera avstånd mellan sig själv och andra, de måste ständigt vara i fokus och känna sig i högre rang, fortsätter Eva.

Vilka problem och faror kan uppstå om man lever i en lång relation med en narcissist? 

– Man får i många falla tassa på för att inte väcka vreden och finna sig i att man blir sedd som en mindre värd person, eftersom narcissisten anser sig mer värd än alla andra. Man kan bli ”gaslightad” och nedvärderad eftersom narcissisten ständigt måste var störst och vackrast och klokast. Så det är en stor energiförlust och stress som uppstår hos de flesta som försöker leva med hen.

Finns det fördelar hos en narcissist som kan överväga eller åtminstone balansera upp de negativa egenskaperna i ett förhållande?

–Vissa människor kan stå ut med att leva med en narcissist om de får olika fördelar av det som status, god ekonomi och så vidare. De accepterar att de får egen vinning om de härdar ut med de dåliga egenskaperna. Vissa klarar av det, andra inte.

 

Hur tycker du att man bäst bemöter en narcissist?

Det bästa sättet är att inte låta sig triggas av hens olika beteenden, utan tänka att det är ett litet barns bekräftelsebehov som styr hens beteenden. Man får öva sig i att oavsett hur och vad hen säger eller beter sig mot en, så behöver man inte ta det så ”allvarligt”.

LÄS OCKSÅ: 8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande

Skillnad mellan narcissist och psykopat

Eva Rusz har som sagt skrivit en bok som heter "Relationspsykopater" – ett snarlikt begrepp men inte detsamma som en narcissist.

Vad skiljer egentligen en narcissist från en relationspsykopat?

– En narcissist agerar utifrån känslor, ofta spontant när de triggas av något eller anser att någon hotar deras självbild, självkänsla eller roll. De har ingen plan för sitt agerande under är känslostyrda. En psykopat har en dold agenda, en plan. De har sina känslor under kontroll och låter sig inte triggas så lätt av andras beteenden eller känslor.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.