Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna tar sig för huvudet

Så behandlas migrän enligt österländsk medicin

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna.
Familj: Fru och en dotter på ett år.

Migrän är ett enormt problem för de som får långdragen svår huvudvärk. En del får lindring av receptbelagd medicin och andra av vissa kosttillskott eller växtbaserad medicin. Men vad är anledningen till att migrän uppstår? Och om man kan komma åt orsaken till symtomen – kan man bli symtomfri då? Ja, det menar naprapaten och naturläkaren i kinesisk medicin Diamantis Koukouvinos.

Inom den traditionella kinesiska medicinen handlar det om att skapa förutsättningar för kroppen att vara i balans. Då fungerar den optimalt. Det upplever du och jag som fysisk och psykisk hälsa. Oavsett problematik så letar en naturläkare i kinesisk medicin upphovet till problemet.
– Jag tar reda på varför kroppen hamnat i obalans. Det är därför jag lägger ner mycket tid på att prata om patientens hälsa och livsstil, säger Diamantis.

Vid migrän kan orsaken till problemet vara en yttre faktor. Till exempel ett virus eller sämre val av mat. Men det kan också vara något inuti kroppen som en hormonobalans eller en magnesiumbrist.
– Jag har sett patienter som lider av kronisk huvudvärk som bara varit uttorkade och behöver dricka mer vatten. Men all huvudvärk är inte detsamma och därför varierar behandlingsmetoderna. Allt handlar om vilken typ av huvudvärk man lider av men även grundorsaken. Två personer med migrän kan ha olika grundorsak och därför blir även deras recept på tillfrisknande fullständigt olika.

 

bild på man

Diamantis Koukouvinos

Diamantis menar att vi är vana att sätta en etikett på de olika typerna av huvudvärk – spänningshuvudvärk, migrän eller den mer ovanliga formen av huvudvärk som kallas hortons. Men den kinesiska medicinen använder inte dessa klassificeringar på samma sätt, utan istället diagnostiseras varje patient beroende på vilken "meridian” (energikanal) eller "organ" huvudvärken kommer ifrån.

LÄS OCKSÅ: Magnesium kan tackla migrän

Kraftigt begränsa vardagen
–  Kronisk huvudvärk har två aspekter, varav den ena är roten och den andra grenen. Roten är vad som orsakar huvudvärk, och grenen är symptomen, i detta fall smärtan. Vi arbetar för att behandla både roten och grenen, och målet är att på sikt få bukt med problemet istället för att bara tillfälligt lindra smärtan. Det kan vi göra genom att integrera västerländsk och österländsk medicin, förklarar Diamantis.

Han säger att spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk och då en smärta från sidan eller baksida av huvud och nacke. Receptfria smärtstillande läkemedel som aspirin, ibuprofen eller liknande är vad vi oftast använder för att lindra smärtan, men det ger oftast tillfällig smärtlindring.

 

Migrän upplevs på ett annat vis och kan begränsa vardagen rätt så kraftigt. Den ensidiga smärtan kan vara måttlig men även svår och den kan hålla i sig upp till 72 timmar. Du kan uppleva illamående och vilja kräkas medan. Många är känsliga för ljus och ljud.

LÄS OCKSÅ: Orsaken bakom migrän funnen hävdar forskare

Brist på energi
– Roten till migrän är oftast brist på blod – Qi, vilket inte kan översättas till anemi. Värme eller det vi kallar för Yin-brist hör också till de vanligaste orsakerna, men anledningen till dessa obalanser orsakas oftast av dysfunktionell lever, njurar eller mjälte. Det är viktigt att veta att när vi pratar om dessa organ inom kinesisk medicin så menar vi inte alltid om det fysiska organet utan dess energiaspekt, säger Diamantis.

– När energin (Qi) flödar och blodet cirkulerar som det ska finns en balans mellan det vi kallar för Yang (värme och torrhet) och Yin (kyla och fukt) och då har vi en god hälsa.

Diamantis säger att leverns funktion är att balansera och skapa harmoni mellan känslorna, reglera cirkulationen av Qi och att lagra blod. Om levern är svag på grund av otillräckligt med blod eller negativa känslor, som ångest, rädsla, ilska eller depression, då kommer Qi och blodcirkulationen att stagnera.
– När Qi har stagnerat i levern under en längre tid kommer skapar det vad de äldre kinesiska läkarna kallade för "eld", vilket betyder en obalans mellan Yin och Yang.

 

– Yang, har sin riktning uppåt och när den kommer upp till huvudet utan att få med sig Yin utlöser det migrän vilket ofta yttrar sig i ensidig smärta i huvudet, ögon och revben men även sömnlöshet.

LÄS OCKSÅ: Migränen som bortblåst

Förkylning kan bli migrän
En ytterligare aspekt på migrän är att njurarna producerar ryggmärg för att ge ”näring” till hjärnan. När njurarna är svaga på grund av en svag konstitution och kroniska sjukdomar, och de inte kan producera tillräckligt med ryggmärg, kommer det att orsaka huvudvärk men ge andra problem som smärta i knän och ländrygg, yrsel och tinnitus.
– Mjälten absorberar och omvandlar näringsämnen från mat till Qi och blod. Men om mjälten är svag på grund av trötthet, oregelbundna måltider eller dålig kost som kall, fet och stark mat samt alkohol så omvandlas näringsämnena till ”slem” och "fukt" i stället. När dessa går upp till huvudet, kommer personen att utveckla en huvudvärk med en tryckande känsla i huvudet och bröstet, illamående och en dålig aptit.

När sedan Qi och blod är otillräckliga kan yttre patogena faktorer, det vill säga sjukdomar som "vind", "kyla", "värme" och "fukt" invadera huvudet och utlösa en migrän. "Vind" blir till en förkylning som i sin tur kan utlösa migrän med värk i hela kroppen, frossa eller feber och stelhet i nacken.
– Våra behandlingsmetoder mot migrän kan alltså variera från att jag ordinerar kinesiska örter till akupunktur, koppning eller massage. Det skapar förutsättningarna för att organen ska fungera som de ska så att symptomet, som är migrän, inte ska uppstå.

Av Inger Palm


Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna.
Familj: Fru och en dotter på ett år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.