Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna tar sig för huvudet

Så behandlas migrän enligt österländsk medicin

Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna.
Familj: Fru och en dotter på ett år.

Migrän är ett enormt problem för de som får långdragen svår huvudvärk. En del får lindring av receptbelagd medicin och andra av vissa kosttillskott eller växtbaserad medicin. Men vad är anledningen till att migrän uppstår? Och om man kan komma åt orsaken till symtomen – kan man bli symtomfri då? Ja, det menar naprapaten och naturläkaren i kinesisk medicin Diamantis Koukouvinos.

Inom den traditionella kinesiska medicinen handlar det om att skapa förutsättningar för kroppen att vara i balans. Då fungerar den optimalt. Det upplever du och jag som fysisk och psykisk hälsa. Oavsett problematik så letar en naturläkare i kinesisk medicin upphovet till problemet.
– Jag tar reda på varför kroppen hamnat i obalans. Det är därför jag lägger ner mycket tid på att prata om patientens hälsa och livsstil, säger Diamantis.

Vid migrän kan orsaken till problemet vara en yttre faktor. Till exempel ett virus eller sämre val av mat. Men det kan också vara något inuti kroppen som en hormonobalans eller en magnesiumbrist.
– Jag har sett patienter som lider av kronisk huvudvärk som bara varit uttorkade och behöver dricka mer vatten. Men all huvudvärk är inte detsamma och därför varierar behandlingsmetoderna. Allt handlar om vilken typ av huvudvärk man lider av men även grundorsaken. Två personer med migrän kan ha olika grundorsak och därför blir även deras recept på tillfrisknande fullständigt olika.

 

bild på man

Diamantis Koukouvinos

Diamantis menar att vi är vana att sätta en etikett på de olika typerna av huvudvärk – spänningshuvudvärk, migrän eller den mer ovanliga formen av huvudvärk som kallas hortons. Men den kinesiska medicinen använder inte dessa klassificeringar på samma sätt, utan istället diagnostiseras varje patient beroende på vilken "meridian” (energikanal) eller "organ" huvudvärken kommer ifrån.

LÄS OCKSÅ: Magnesium kan tackla migrän

Kraftigt begränsa vardagen
–  Kronisk huvudvärk har två aspekter, varav den ena är roten och den andra grenen. Roten är vad som orsakar huvudvärk, och grenen är symptomen, i detta fall smärtan. Vi arbetar för att behandla både roten och grenen, och målet är att på sikt få bukt med problemet istället för att bara tillfälligt lindra smärtan. Det kan vi göra genom att integrera västerländsk och österländsk medicin, förklarar Diamantis.

Han säger att spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk och då en smärta från sidan eller baksida av huvud och nacke. Receptfria smärtstillande läkemedel som aspirin, ibuprofen eller liknande är vad vi oftast använder för att lindra smärtan, men det ger oftast tillfällig smärtlindring.

 

Migrän upplevs på ett annat vis och kan begränsa vardagen rätt så kraftigt. Den ensidiga smärtan kan vara måttlig men även svår och den kan hålla i sig upp till 72 timmar. Du kan uppleva illamående och vilja kräkas medan. Många är känsliga för ljus och ljud.

LÄS OCKSÅ: Orsaken bakom migrän funnen hävdar forskare

Brist på energi
– Roten till migrän är oftast brist på blod – Qi, vilket inte kan översättas till anemi. Värme eller det vi kallar för Yin-brist hör också till de vanligaste orsakerna, men anledningen till dessa obalanser orsakas oftast av dysfunktionell lever, njurar eller mjälte. Det är viktigt att veta att när vi pratar om dessa organ inom kinesisk medicin så menar vi inte alltid om det fysiska organet utan dess energiaspekt, säger Diamantis.

– När energin (Qi) flödar och blodet cirkulerar som det ska finns en balans mellan det vi kallar för Yang (värme och torrhet) och Yin (kyla och fukt) och då har vi en god hälsa.

Diamantis säger att leverns funktion är att balansera och skapa harmoni mellan känslorna, reglera cirkulationen av Qi och att lagra blod. Om levern är svag på grund av otillräckligt med blod eller negativa känslor, som ångest, rädsla, ilska eller depression, då kommer Qi och blodcirkulationen att stagnera.
– När Qi har stagnerat i levern under en längre tid kommer skapar det vad de äldre kinesiska läkarna kallade för "eld", vilket betyder en obalans mellan Yin och Yang.

 

– Yang, har sin riktning uppåt och när den kommer upp till huvudet utan att få med sig Yin utlöser det migrän vilket ofta yttrar sig i ensidig smärta i huvudet, ögon och revben men även sömnlöshet.

LÄS OCKSÅ: Migränen som bortblåst

Förkylning kan bli migrän
En ytterligare aspekt på migrän är att njurarna producerar ryggmärg för att ge ”näring” till hjärnan. När njurarna är svaga på grund av en svag konstitution och kroniska sjukdomar, och de inte kan producera tillräckligt med ryggmärg, kommer det att orsaka huvudvärk men ge andra problem som smärta i knän och ländrygg, yrsel och tinnitus.
– Mjälten absorberar och omvandlar näringsämnen från mat till Qi och blod. Men om mjälten är svag på grund av trötthet, oregelbundna måltider eller dålig kost som kall, fet och stark mat samt alkohol så omvandlas näringsämnena till ”slem” och "fukt" i stället. När dessa går upp till huvudet, kommer personen att utveckla en huvudvärk med en tryckande känsla i huvudet och bröstet, illamående och en dålig aptit.

När sedan Qi och blod är otillräckliga kan yttre patogena faktorer, det vill säga sjukdomar som "vind", "kyla", "värme" och "fukt" invadera huvudet och utlösa en migrän. "Vind" blir till en förkylning som i sin tur kan utlösa migrän med värk i hela kroppen, frossa eller feber och stelhet i nacken.
– Våra behandlingsmetoder mot migrän kan alltså variera från att jag ordinerar kinesiska örter till akupunktur, koppning eller massage. Det skapar förutsättningarna för att organen ska fungera som de ska så att symptomet, som är migrän, inte ska uppstå.

Av Inger Palm


Diamantis Koukouvinos

Ålder: 36 år.
Bor: Järfälla.
Yrke: Naprapat och naturläkare i kinesisk medicin. Inom kinesisk medicin behandlar invärtes besvär med hjälp av kinesiska örter och akupunktur. Detta hjälper kroppen hitta tillbaka till en balans mellan Yin och Yang. Har mottagning i Solna.
Familj: Fru och en dotter på ett år.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.