Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

sa-bemoter-du-myter-om-fordelar-med-tillsatser-i-maten

Så bemöter du myter om fördelar med tillsatser i maten

Vi har väl alla träffat på de som menar att kemikalier och e-ämnen i maten skulle vara ofarligt och till och med något bra. Det kan vara svårt att komma på vad man ska säga när man hamnar i en sådan diskussion – även för den som är påläst.
Här är några tips hur du vässar dina argument. 

 

Bland det bästa vi kan göra för vår hälsa är att äta så naturlig och oprocessad mat som möjligt och välja bort livsmedel som behandlats med olika kemikalier. Men alla har inte den valmöjligheten - skolbarn och de på äldreboenden har liten möjlighet att påverka vad de blir serverade, även på restaurang kan det vara svårt att veta vad det är i maten. Därför är det viktigt att göra vad vi kan för att påverka, här kommer några tips från initiativet Matfusket vad du kan säga när du stöter på de vanligaste argumenten.

  1. "Tillsatserna måste vara ofarliga eftersom de är godkända av myndigheter som Livsmedelsverket". Många tror att Livsmedelsverket utför noggranna tester när ett nytt e-ämne ska godkännas som tillsats, men det är företagen själva som står för forskningen. Många e-ämnen som tidigare varit godkända har plockats bort när det framkommit att de är skadliga för människan och bara för att något är tillåtet att använda behöver det inte betyda att det är säkert.
    LÄS OCKSÅ: Liten lista över tillsatsvärstingar! Är din favorit med?
  2. "Många e-ämnen är naturliga ingredienser som givits ett e-nummer för att underlätta märkning". Som exempel nämns ibland att citronsyra finns i citron och att färgämnet betakaroten kommer från rödbetor eller morötter. Men detta är en seglivad myt, citronsyra var från början helt naturlig men har inte längre något med citron att göra utan framställs ur en majsdeg som möglats med svartmögel, aspergillus niger, syran extraheras sedan ur degen med hjälp av bensen eller kalciumhydroxid. Även betakaroten kan framställas på kemisk väg för användning som färgämne i mat. I de fall som det utvinns ur växter använder man sig av hexan, en kemisk biprodukt från bensinframställning som även används för att göra lim, plast, skor och möbler. Det amerikanska livsmedelsverket FDA har klassat hexan som ett nervgift som tros vara cancerframkallande. De flesta e-ämnen framställs på liknande vis med hjälp av industrikemikalier som inte borde komma i närheten av mat.
    LÄS OCKSÅ: Så slipper du bli hälsolurad i mataffären
  3. "Alla frukter eller grönsaker består av e-ämnen och kemikalier om man bryter ner dem i sina beståndsdelar". Även om många e-ämnen som finns på marknaden också finns naturligt i levande växter och djur, är det inte samma sak som ämnena som framställs på kemisk väg. Kemikalierna som används ansamlas i våra kroppar och ingen vet idag hur den så kallade cocktaileffekten påverkar vår hälsa på lång sikt.
    LÄS OCKSÅ: Norsk torsk sänds till Kina – och fylls där med vatten och kemikalier
  4. "E-ämnen är nödvändigt för att kunna konservera och bevara mat" är ett vanligt påstående. Men vi behöver inte importera mat tillverkad i fabriker på andra sidan jorden och vi behöver inte heller bröd som håller sig ”färskt” i flera veckor . Köp hellre färsk, lokalproducerad och ekologisk mat – frys in om det behövs.

Av redaktionen

Källa: Matfusket som i sin tur hänvisar till Citronsyra och Den citronfria citronsyran, Ljungby fuktkontroll, Äkta vara, New England journal of medicine samt Toxipedia.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.