Annons
Annons

Så bemöter du myter om fördelar med tillsatser i maten

Vi har väl alla träffat på de som menar att kemikalier och e-ämnen i maten skulle vara ofarligt och till och med något bra. Det kan vara svårt att komma på vad man ska säga när man hamnar i en sådan diskussion – även för den som är påläst. Här är några tips hur du vässar dina argument.

Redaktionen

15 juli, 2020
Så bemöter du myter om fördelar med tillsatser i maten
Dela inlägget

Vi har väl alla träffat på de som menar att kemikalier och e-ämnen i maten skulle vara ofarligt och till och med något bra. Det kan vara svårt att komma på vad man ska säga när man hamnar i en sådan diskussion – även för den som är påläst.
Här är några tips hur du vässar dina argument.

Bland det bästa vi kan göra för vår hälsa är att äta så naturlig och oprocessad mat som möjligt och välja bort livsmedel som behandlats med olika kemikalier. Men alla har inte den valmöjligheten – skolbarn och de på äldreboenden har liten möjlighet att påverka vad de blir serverade, även på restaurang kan det vara svårt att veta vad det är i maten. Därför är det viktigt att göra vad vi kan för att påverka, här kommer några tips från initiativet Matfusket vad du kan säga när du stöter på de vanligaste argumenten.

  1. ”Tillsatserna måste vara ofarliga eftersom de är godkända av myndigheter som Livsmedelsverket”. Många tror att Livsmedelsverket utför noggranna tester när ett nytt e-ämne ska godkännas som tillsats, men det är företagen själva som står för forskningen. Många e-ämnen som tidigare varit godkända har plockats bort när det framkommit att de är skadliga för människan och bara för att något är tillåtet att använda behöver det inte betyda att det är säkert.
    LÄS OCKSÅ: Liten lista över tillsatsvärstingar! Är din favorit med?
  2. ”Många e-ämnen är naturliga ingredienser som givits ett e-nummer för att underlätta märkning”. Som exempel nämns ibland att citronsyra finns i citron och att färgämnet betakaroten kommer från rödbetor eller morötter. Men detta är en seglivad myt, citronsyra var från början helt naturlig men har inte längre något med citron att göra utan framställs ur en majsdeg som möglats med svartmögel, aspergillus niger, syran extraheras sedan ur degen med hjälp av bensen eller kalciumhydroxid. Även betakaroten kan framställas på kemisk väg för användning som färgämne i mat. I de fall som det utvinns ur växter använder man sig av hexan, en kemisk biprodukt från bensinframställning som även används för att göra lim, plast, skor och möbler. Det amerikanska livsmedelsverket FDA har klassat hexan som ett nervgift som tros vara cancerframkallande. De flesta e-ämnen framställs på liknande vis med hjälp av industrikemikalier som inte borde komma i närheten av mat.
    LÄS OCKSÅ: Så slipper du bli hälsolurad i mataffären
  3. ”Alla frukter eller grönsaker består av e-ämnen och kemikalier om man bryter ner dem i sina beståndsdelar”. Även om många e-ämnen som finns på marknaden också finns naturligt i levande växter och djur, är det inte samma sak som ämnena som framställs på kemisk väg. Kemikalierna som används ansamlas i våra kroppar och ingen vet idag hur den så kallade cocktaileffekten påverkar vår hälsa på lång sikt.
    LÄS OCKSÅ: Norsk torsk sänds till Kina – och fylls där med vatten och kemikalier
  4. ”E-ämnen är nödvändigt för att kunna konservera och bevara mat” är ett vanligt påstående. Men vi behöver inte importera mat tillverkad i fabriker på andra sidan jorden och vi behöver inte heller bröd som håller sig ”färskt” i flera veckor . Köp hellre färsk, lokalproducerad och ekologisk mat – frys in om det behövs.

Av redaktionen

Källa: Matfusket som i sin tur hänvisar till Citronsyra och Den citronfria citronsyran, Ljungby fuktkontroll, Äkta vara, New England journal of medicine samt Toxipedia.

Annons
Fakta

Information om tillsatser och matfusk

Gå in på Äkta vara och Livsmedelsverket för att läsa mer om tillsatser. Du kan även följa Matfusket på Facebook.
Böcker om matfusk: ”Äkta vara: guiden till oförfalskad mat” , ”Den hemlige kocken : det okända fusket med maten på din tallrik”, ”Saltad nota: om matfusket – från gatukök till gourmetkrog”, samtliga skrivna av Mats-Eric Nilsson. ”Giftfri : ett rent liv utan tillsatser” av Martina Johansson och Fanny Lindkvist, ”Handbok för den kräsne konsumenten” av Tommy Svensson.

Annons
Annons