Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturliga växtbaserade kosttillskott

Så kombinerar du kosttillskotten – experten tipsar

Vilka kosttillskott är okej att kombinera, vilken tid på dygnet bör man ta dem och hur ska man tänka för att optimera upptaget?
Vi tog ett snack med Kureras näringsexpert Zarah Öberg för att reda ut några vanliga frågeställningar om kosttillskott.

Kosttillskott hör till de ämnen som Kureras näringsexpert Zarah Öberg får mest frågor från er läsare om.
– Alla vitaminer och mineraler samverkar med varandra, så det är alltid bra att känna till hur de ska användas, särskilt om man har en önskan om terapeutisk behandling. Vid större besvär, så kan det vara skillnaden mellan om du får bra effekt eller inte, säger hon.
Kurera tog därför ett snack med Zarah Öberg för att reda ut några av läsarnas vanligaste frågeställningar.

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg


 

LÄS OCKSÅ: Större effekt av dina tillskott? Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

Måste man alltid kolla sina värden när man ska börja med kosttillskott?
- Om du använder en multivitamin eller multimineral i förebyggande syfte så kan det vara okej så länge du håller dig till rekommenderad daglig dos. Om du däremot har problem i kroppen och vill behandla dessa på naturlig väg så bör du först söka hjälp, både för att undvika felbehandling, men också för att slippa testa alla möjliga kosttillskott som sedan inte ger den effekt du önskar, vilket kan bero på att det är för låg dos, eller att det är fel kombination.

Hur ska man tänka kring kosttillskott om man samtidigt äter läkemedel?
– När du äter läkemedel så kan det vara klokt att rådfråga din läkare eller stämma av med en näringsterapeut eller naturläkare som är duktig på både läkemedelsbehandling och kosttillskott. Det är viktigt att aldrig ta bort läkemedel utan att först göra en ordentlig utredning. Vissa läkemedel och kosttillskott bör inte kombineras alls, såsom omega-3 och K-vitamin om du samtidigt använder waran eller trombyl. Vissa örter, som johannesört, bör du också vara försiktig med vid intag av läkemedel.

Vilken tid på dygnet ska man äta vilket kosttillskott?
– De mineraler som aktiverar kroppens sympatiska nervsystem och gör oss pigga bör tas på morgonen. Det inkluderar kalcium, koppar och järn. De mineraler som aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och gör oss avslappnade och sömniga bör tas på kvällen. Dessa inkluderar kalium, zink och magnesium. B-vitaminer och Q10 bör tas på morgonen då de aktiverar och gör kroppen pigg, medan C-vitamin bör spridas ut över dagen. Fettlösliga vitaminer som D, E och K bör tas tillsammans med mat då de binder fett.

LÄS OCKSÅ: Jag är emot och för kosttillskott

Vilka kosttillskott kan man blanda?
– Det går att blanda de flesta tillskott men det blir sämre effekt om du använder ett kosttillskott tillsammans med en så kallad antagonist. Ett exempel är vitamin A och D som slåss om samma receptorer och på så vis slår ut varandra. Även vissa mineraler hämmas av antagonister, som till exempel upptaget av koppar i tarmen vilket minskar vid intag av zink. Ett tips är att använda exempelvis C-vitamin tillsammans med järn för bästa upptag. Ta zink och magnesium på kvällen och ta deras antagonister, koppar och kalcium, på morgonen. För att undvika högt natrium kan du använda dig av kalium då natrium höjer blodtrycket medan kalium sänker det. Sen bör du också tänka på att även om ett ämne kan behövas så bör du ta rätt dos, så att det inte trycker ner något annat. Ett exempel är om du använder höga doser av zink under lång tid, så minskar koppar. Det kan visserligen vara bra om du har kopparöverskott, men om du inte har det, så bör du vara försiktig så att koppar inte blir för lågt.

Vilka kosttillskott bör man inte blanda?
– Generellt så bör du inte blanda de näringsämnen som är antagonister, då de slår ut varandra eller trycker ner varandra. Exempelvis bör du inte använda vitamin A samtidigt som D-vitamin, ironiskt med hänsyn till att man tidigare använde AD-droppar, eller E-vitamin och järn, kalcium och magnesium samt zink och koppar. Tänk också på att vissa näringsämnen bör spridas ut över dagen för bästa effekt, såsom C-vitamin och probiotika.

Hur ska man tänka för att optimera upptaget?
– Se till att tarmen är frisk och ha en god tarmflora och balans. Det är också viktigt att ha en bra matsmältning för att kunna ta upp alla näringsämnen optimalt.

 

LÄS OCKSÅ: Vilka kosttillskott kan hjälpa mot min torra hy?

Hur mycket kosttillskott kan man maximalt äta samtidigt?
– Det beror på varför du tar kosttillskott och för vilka besvär, samt vilka märken och doseringar du använder. Jag tycker dock inte att man ska ta för mycket då det är viktigt att lösa orsaken till problemen och inte bara äta massa kosttillskott. Det är inte heller bra för tarmen att äta hundra cellullosakapslar per dag. Genom att få professionell hjälp kan du få veta exakt vad som behövs och på så vis undvika att du tar tillskott i onödan.

Om man inte vill äta så många olika tabletter, kan det räcka med multivitamintabletter?
– Det finns en del bra multivitaminer och multimineraler, särskilt de som är baserade på riktiga råvaror och är raw food-baserade. Utöver det så kan en multivitaminmineral passa i förebyggande syfte, men vid besvär så behövs det vanligtvis högre doser, eller så kallad terapeutisk dos, och då räcker inte en multivitaminmineral som innehåller rekommenderad daglig dos, vilket är en väldigt låg dos.

LÄS OCKSÅ: Vilka kosttillskott behöver jag?

Finns det någon generell rekommendation vilka kosttillskott man bör satsa på?
– Egentligen inte. Alla har olika behov och behöver helt olika näringsämnen beroende på hur du äter och lever. Det beror på om du vill bli gravid, är i klimakteriet, om du tränar eller inte, om du stressar mycket, om du äter varierat eller äter mycket socker. Sedan behöver i princip alla kvinnor hjälp med sin hormonbalans. Och om du har besvär med magen så behöver det först korrigeras innan du börjar med kosttillskott, eftersom annars kan inte tarmen ta upp näringsämnena du äter. Sen kan det vara bra att ta vissa tillskott när man blir äldre, som tex Q10 och omega-3.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.