Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Naturliga växtbaserade kosttillskott

Så kombinerar du kosttillskotten – experten tipsar

Vilka kosttillskott är okej att kombinera, vilken tid på dygnet bör man ta dem och hur ska man tänka för att optimera upptaget?
Vi tog ett snack med Kureras näringsexpert Zarah Öberg för att reda ut några vanliga frågeställningar om kosttillskott.

Kosttillskott hör till de ämnen som Kureras näringsexpert Zarah Öberg får mest frågor från er läsare om.
– Alla vitaminer och mineraler samverkar med varandra, så det är alltid bra att känna till hur de ska användas, särskilt om man har en önskan om terapeutisk behandling. Vid större besvär, så kan det vara skillnaden mellan om du får bra effekt eller inte, säger hon.
Kurera tog därför ett snack med Zarah Öberg för att reda ut några av läsarnas vanligaste frågeställningar.

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Kureras näringsexpert Zarah Öberg

 

LÄS OCKSÅ: Större effekt av dina tillskott? Lär dig om rekommenderad vs terapeutisk dos

Måste man alltid kolla sina värden när man ska börja med kosttillskott?
- Om du använder en multivitamin eller multimineral i förebyggande syfte så kan det vara okej så länge du håller dig till rekommenderad daglig dos. Om du däremot har problem i kroppen och vill behandla dessa på naturlig väg så bör du först söka hjälp, både för att undvika felbehandling, men också för att slippa testa alla möjliga kosttillskott som sedan inte ger den effekt du önskar, vilket kan bero på att det är för låg dos, eller att det är fel kombination.

Hur ska man tänka kring kosttillskott om man samtidigt äter läkemedel?
– När du äter läkemedel så kan det vara klokt att rådfråga din läkare eller stämma av med en näringsterapeut eller naturläkare som är duktig på både läkemedelsbehandling och kosttillskott. Det är viktigt att aldrig ta bort läkemedel utan att först göra en ordentlig utredning. Vissa läkemedel och kosttillskott bör inte kombineras alls, såsom omega-3 och K-vitamin om du samtidigt använder waran eller trombyl. Vissa örter, som johannesört, bör du också vara försiktig med vid intag av läkemedel.

Vilken tid på dygnet ska man äta vilket kosttillskott?
– De mineraler som aktiverar kroppens sympatiska nervsystem och gör oss pigga bör tas på morgonen. Det inkluderar kalcium, koppar och järn. De mineraler som aktiverar kroppens parasympatiska nervsystem och gör oss avslappnade och sömniga bör tas på kvällen. Dessa inkluderar kalium, zink och magnesium. B-vitaminer och Q10 bör tas på morgonen då de aktiverar och gör kroppen pigg, medan C-vitamin bör spridas ut över dagen. Fettlösliga vitaminer som D, E och K bör tas tillsammans med mat då de binder fett.

LÄS OCKSÅ: Jag är emot och för kosttillskott

Vilka kosttillskott kan man blanda?
– Det går att blanda de flesta tillskott men det blir sämre effekt om du använder ett kosttillskott tillsammans med en så kallad antagonist. Ett exempel är vitamin A och D som slåss om samma receptorer och på så vis slår ut varandra. Även vissa mineraler hämmas av antagonister, som till exempel upptaget av koppar i tarmen vilket minskar vid intag av zink. Ett tips är att använda exempelvis C-vitamin tillsammans med järn för bästa upptag. Ta zink och magnesium på kvällen och ta deras antagonister, koppar och kalcium, på morgonen. För att undvika högt natrium kan du använda dig av kalium då natrium höjer blodtrycket medan kalium sänker det. Sen bör du också tänka på att även om ett ämne kan behövas så bör du ta rätt dos, så att det inte trycker ner något annat. Ett exempel är om du använder höga doser av zink under lång tid, så minskar koppar. Det kan visserligen vara bra om du har kopparöverskott, men om du inte har det, så bör du vara försiktig så att koppar inte blir för lågt.

Vilka kosttillskott bör man inte blanda?
– Generellt så bör du inte blanda de näringsämnen som är antagonister, då de slår ut varandra eller trycker ner varandra. Exempelvis bör du inte använda vitamin A samtidigt som D-vitamin, ironiskt med hänsyn till att man tidigare använde AD-droppar, eller E-vitamin och järn, kalcium och magnesium samt zink och koppar. Tänk också på att vissa näringsämnen bör spridas ut över dagen för bästa effekt, såsom C-vitamin och probiotika.

Hur ska man tänka för att optimera upptaget?
– Se till att tarmen är frisk och ha en god tarmflora och balans. Det är också viktigt att ha en bra matsmältning för att kunna ta upp alla näringsämnen optimalt.

 

LÄS OCKSÅ: Vilka kosttillskott kan hjälpa mot min torra hy?

Hur mycket kosttillskott kan man maximalt äta samtidigt?
– Det beror på varför du tar kosttillskott och för vilka besvär, samt vilka märken och doseringar du använder. Jag tycker dock inte att man ska ta för mycket då det är viktigt att lösa orsaken till problemen och inte bara äta massa kosttillskott. Det är inte heller bra för tarmen att äta hundra cellullosakapslar per dag. Genom att få professionell hjälp kan du få veta exakt vad som behövs och på så vis undvika att du tar tillskott i onödan.

Om man inte vill äta så många olika tabletter, kan det räcka med multivitamintabletter?
– Det finns en del bra multivitaminer och multimineraler, särskilt de som är baserade på riktiga råvaror och är raw food-baserade. Utöver det så kan en multivitaminmineral passa i förebyggande syfte, men vid besvär så behövs det vanligtvis högre doser, eller så kallad terapeutisk dos, och då räcker inte en multivitaminmineral som innehåller rekommenderad daglig dos, vilket är en väldigt låg dos.

LÄS OCKSÅ: Vilka kosttillskott behöver jag?

Finns det någon generell rekommendation vilka kosttillskott man bör satsa på?
– Egentligen inte. Alla har olika behov och behöver helt olika näringsämnen beroende på hur du äter och lever. Det beror på om du vill bli gravid, är i klimakteriet, om du tränar eller inte, om du stressar mycket, om du äter varierat eller äter mycket socker. Sedan behöver i princip alla kvinnor hjälp med sin hormonbalans. Och om du har besvär med magen så behöver det först korrigeras innan du börjar med kosttillskott, eftersom annars kan inte tarmen ta upp näringsämnena du äter. Sen kan det vara bra att ta vissa tillskott när man blir äldre, som tex Q10 och omega-3.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

händer knäpper byxor

Låt bitterörter lugna magen

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.