Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Porträtt på Patrik Thelin

Foto: Karl-Uno Olofsson

Så blev Patrik fri från sin allergi – och pigg igen

Patrik Thelin

Ålder: 43
Bor: Örnsköldsvik
Familj: Fru och en son.
Gör: Marknads- och försäljningschef på ett företag
som tillverkar elektronikprylar.
Fritidsintressen: Spenderar somrarna på havet i motorbåten, åker skidor och scooter om vintern.

Röda ögon, svullen hals och nysningar – eller extrem trötthet.
För Patrik Thelin var allergin och läkemedlens biverkningar nästan lika plågsamma.
Men nu har han hittat lösningen och slipper välja mellan pest eller kolera.

Patrik Thelin har haft allergi sedan barnsben. Det var när han besökte ett ridhus som den första allergiska reaktionen kom. Plötsligt började ögonen rinna, halsen kändes svullen och han nös. Det var bara att åka därifrån direkt. Snart visade sig symptomen också när han kom i kontakt med andra pälsdjur. Kort därefter reagerade han likadant på pollen och sedan dess har allergin varit ett problem för nu 43-åriga Patrik.

 

► Läs också: Vad är en allergi egentligen?

Trött av läkemedel
Efter det första utbrottet i ridhuset besökte Patrik en läkare och han fick ett receptbelagt preparat som visserligen dödade allergisymptomen, men som istället gjorde honom extremt trött. Patrik beskriver det som en diffus känsla som inte går att jämföra med kvällströtthet. Han slutade snabbt med det läkaren ordinerat och höll sig till apotekets traditionella tabletter mot allergi.
– Det var som att välja mellan två onda ting men jag kunde hålla snuvan och svullnaden mestadels i schack med de receptfria läkemedlen. Med det receptbelagda kunde jag ligga utslagen i tre dagar och det var det inte värt, berättar Patrik.

Receptfria läkemedel
Fram tills för sju år sedan har Patrik därför hållit sig till de receptfria läkemedlen. Men de fungerade inte heller optimalt.
– Även de gjorde mig trött och mindre social än vanligt. Och det gick absolut inte att åka på semester med någon som hade hund.

Ohållbart i längden
Patrik trivs bäst till havs och tillsammans med sin fru och son åker han ofta ut med familjens motorbåt. Under de värsta månaderna var det nästan bara på havet, långt ifrån pollen, som Patrik kände sig riktigt bra. Men mest av allt tog jobbet stryk. Patrik arbetade under en period som säljare och reste runt i hela landet för att träffa kunder.
– Med mina röda ögon såg det ut som att jag börjat dagen med en whisky. Jag kunde pricka in fyra lövsprickningar i olika städer under mina resor, och pollenallergin gjorde mig till slut sängliggande. Det var inte hållbart.

Testade pycnogenol för sju år sedan
Men så för sju år sedan kom hans fru i kontakt med Bio-Pycnogenol, ett näringstillskott fullproppat med antioxidanter utvunna ur barken från furuträdet Pinus maritima. Patrik har alltid varit neutralt inställd till hälsokostens näringstillskott så han gick med på att testa det.
– Det fungerade mycket bättre än jag trodde. Jag kände en förbättring redan efter två veckor. Sedan dess har jag inte haft problem med en enda lövsprickning. Men det bästa av allt är att jag slipper tröttheten.

 

Sonen har också fått hjälp
Patriks son är också allergisk mot pollen och pälsdjur och även han äter Bio-Pycnogenol.
– Tidigare kunde han inte besöka mormor eftersom hon har katt. Näsan började direkt rinna och ögonen blev irriterade. Men nu är det inga problem.

Patrik tar en tablett per dag och under våren ökar han dosen till två. Han brukar rekommendera näringstillskottet till andra han träffar med allergier. Men han betonar att det gäller att ha lite tålamod eftersom det kan dröja innan kroppen byggt upp en nivå av antioxidanter och det ger resultat.
– En gång har jag testat att göra ett uppehåll, men det experimentet avbröt jag redan efter en månad, för symptomen kom tillbaka. I dagsläget kan jag inte tänka mig att sluta med Bio-Pycnogenol.

Läs mer om antioxidantämnet pyknogenol här.

Av Linn Johansson Matikka


Patrik Thelin

Ålder: 43
Bor: Örnsköldsvik
Familj: Fru och en son.
Gör: Marknads- och försäljningschef på ett företag
som tillverkar elektronikprylar.
Fritidsintressen: Spenderar somrarna på havet i motorbåten, åker skidor och scooter om vintern.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Har du magnesiumbrist? Här är maten som innehåller magnesium

Kost

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som många av oss kan ha brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag, ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

rysk rot

Trött? Prova rysk rot som snabbt ger energi

Naturlig hälsa

Rysk rot kallas också sibirisk ginseng och är den fysiska adaptogenen. Den har använts vid stressrelaterade besvär, utmattning och som en behandling för att undvika biverkningar av andra läkemedel på grund av örtens leverrenande effekt. Rysk rot har också används vid mental trötthet och impotens.

kvinna på badstrand

Drick mer och undvik urinvägsinfektion

Naturlig hälsa

Många har någon gång haft urinvägsinfektion och känner väl igen den brännande känslan vid urinering, och behovet av att ständigt gå på toaletten. Men gå känner till att något så enkelt som att dricka mer vatten kan bidra till att minska risken för att få besvär med urinvägarna.

 

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.