Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Porträtt på Patrik Thelin

Foto: Karl-Uno Olofsson

Så blev Patrik fri från sin allergi – och pigg igen

Patrik Thelin

Ålder: 43
Bor: Örnsköldsvik
Familj: Fru och en son.
Gör: Marknads- och försäljningschef på ett företag
som tillverkar elektronikprylar.
Fritidsintressen: Spenderar somrarna på havet i motorbåten, åker skidor och scooter om vintern.

Röda ögon, svullen hals och nysningar – eller extrem trötthet.
För Patrik Thelin var allergin och läkemedlens biverkningar nästan lika plågsamma.
Men nu har han hittat lösningen och slipper välja mellan pest eller kolera.

Patrik Thelin har haft allergi sedan barnsben. Det var när han besökte ett ridhus som den första allergiska reaktionen kom. Plötsligt började ögonen rinna, halsen kändes svullen och han nös. Det var bara att åka därifrån direkt. Snart visade sig symptomen också när han kom i kontakt med andra pälsdjur. Kort därefter reagerade han likadant på pollen och sedan dess har allergin varit ett problem för nu 43-åriga Patrik.

 

► Läs också: Vad är en allergi egentligen?

Trött av läkemedel
Efter det första utbrottet i ridhuset besökte Patrik en läkare och han fick ett receptbelagt preparat som visserligen dödade allergisymptomen, men som istället gjorde honom extremt trött. Patrik beskriver det som en diffus känsla som inte går att jämföra med kvällströtthet. Han slutade snabbt med det läkaren ordinerat och höll sig till apotekets traditionella tabletter mot allergi.
– Det var som att välja mellan två onda ting men jag kunde hålla snuvan och svullnaden mestadels i schack med de receptfria läkemedlen. Med det receptbelagda kunde jag ligga utslagen i tre dagar och det var det inte värt, berättar Patrik.

Receptfria läkemedel
Fram tills för sju år sedan har Patrik därför hållit sig till de receptfria läkemedlen. Men de fungerade inte heller optimalt.
– Även de gjorde mig trött och mindre social än vanligt. Och det gick absolut inte att åka på semester med någon som hade hund.

Ohållbart i längden
Patrik trivs bäst till havs och tillsammans med sin fru och son åker han ofta ut med familjens motorbåt. Under de värsta månaderna var det nästan bara på havet, långt ifrån pollen, som Patrik kände sig riktigt bra. Men mest av allt tog jobbet stryk. Patrik arbetade under en period som säljare och reste runt i hela landet för att träffa kunder.
– Med mina röda ögon såg det ut som att jag börjat dagen med en whisky. Jag kunde pricka in fyra lövsprickningar i olika städer under mina resor, och pollenallergin gjorde mig till slut sängliggande. Det var inte hållbart.

Testade pycnogenol för sju år sedan
Men så för sju år sedan kom hans fru i kontakt med Bio-Pycnogenol, ett näringstillskott fullproppat med antioxidanter utvunna ur barken från furuträdet Pinus maritima. Patrik har alltid varit neutralt inställd till hälsokostens näringstillskott så han gick med på att testa det.
– Det fungerade mycket bättre än jag trodde. Jag kände en förbättring redan efter två veckor. Sedan dess har jag inte haft problem med en enda lövsprickning. Men det bästa av allt är att jag slipper tröttheten.

 

Sonen har också fått hjälp
Patriks son är också allergisk mot pollen och pälsdjur och även han äter Bio-Pycnogenol.
– Tidigare kunde han inte besöka mormor eftersom hon har katt. Näsan började direkt rinna och ögonen blev irriterade. Men nu är det inga problem.

Patrik tar en tablett per dag och under våren ökar han dosen till två. Han brukar rekommendera näringstillskottet till andra han träffar med allergier. Men han betonar att det gäller att ha lite tålamod eftersom det kan dröja innan kroppen byggt upp en nivå av antioxidanter och det ger resultat.
– En gång har jag testat att göra ett uppehåll, men det experimentet avbröt jag redan efter en månad, för symptomen kom tillbaka. I dagsläget kan jag inte tänka mig att sluta med Bio-Pycnogenol.

Läs mer om antioxidantämnet pyknogenol här.

Av Linn Johansson Matikka


Patrik Thelin

Ålder: 43
Bor: Örnsköldsvik
Familj: Fru och en son.
Gör: Marknads- och försäljningschef på ett företag
som tillverkar elektronikprylar.
Fritidsintressen: Spenderar somrarna på havet i motorbåten, åker skidor och scooter om vintern.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

 

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

 

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.