Annons
Annons

6 vägar till en giftfri vinter – för hälsa och klimat!

Skadliga kemikalier i skidvallan och petroleum i din vattentäta skidjacka...Du som älskar att vara aktiv ute på vintern utsätts som regel för en rad gifter, utan att kanske ens veta om det. Välj giftfri vinterutrustning för hälsan och planeten – här är 6 tips!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 mars, 2024
Waist up photo of couple walking towards camera with the skis on.

Här är en lista med sex tips från bland annat Naturskyddsföreningen, som underlättar för dig att göra bra val för din egen och planetens hälsa i vinter. Visste du till exempel att det idag finns miljövänliga funktionsplagg att vintersporta i, gjorda av innovativa växtbaserade råvaror – som socker?

1. Undvik PFAS i kläder och impregnering

PFAS är omdiskuterade höfluorerande kemikalier som finns i allt från kosmetik till stekpannor i teflon. De används även i friluftskläder på grund av deras vatten- och smutsavvisande egenskaper. Ämnena gömmer sig i plaggens impregneringar och membran, ibland under namn som PFC och fluorkarboner. Är du osäker på vad dina plagg innehåller är det bäst att fråga tillverkaren eller butiken om plagget innehåller PFAS eller ej.

Detsamma gäller impregneringsmedel för skor och kläder. De innehåller ofta PFAS, så kolla efter en sprej eller liknande med en miljömärkning på!

Som tur var har dock flera klädmärken slutat använda PFAS i sina plagg redan och ersatt dem med bättre alternativ.

LÄS OCKSÅ: Tio tips som hjälper dig att shoppa mindre

2. Valla giftfritt!

Visste du att PFAS är vanligt förekommande även i skidvalla? Dubbeldåligt för både naturen och dig själv som vallar. Inom valla kallas det ofta fluor (dock inte det fluor som finns i tandkräm!). Förhoppningsvis förbjuds snart några av de giftigaste vallorna av EU, men så länge är det säkrast att köpa PFAS-fri/fluorfri valla, och allra helst en Svanen-märkt sådan som numera finns!

3. Rata luktfritt och antibakteriellt

För att motverka bakterietillväxt och svettlukt använder en del märken antibakteriella ämnen, så kallade biocider. Dessa kan skada vattenlevande organismer och även bidra till antibiotikaresistens. De är alltså inte bara giftiga för de oönskade bakterierna, utan kan även innebära en hälsorisk för dig själv. Dessutom kan dessa behandlade kläder tappa sin effekt efter ett tag eftersom ämnena försvinner med tiden i tvätten. Onödigt, med andra ord!

2015 gjorde Kemikalieinspektionen ett test av dessa kläders funktion, alltså hur de står emot bakterier i verkligheten. Man såg då att en tredjedel av kläderna i testet inte hade någon antibakteriell effekt alls – inte ens när de var helt nya. Och att två tredjedelar inte hade någon effekt kvar efter tio tvättar.

Ett exempel på ämne som används i antibakteriella textilier är silver. När Svenskt Vatten lät utföra ett test (2018) hamnade 30 till 90 procent av silvret i avloppet efter tio tvättar.

LÄS OCKSÅ: E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

4. Välj bort vanlig bomull

Visste du att textilindustrin är ansvarig för ungefär sju procent av världens alla växthusgasutsläpp? Dessvärre är vanlig, icke-ekologisk bomull en stor miljöbov eftersom stora mängder bekämpningsmedel och insektsmedel ofta använts i bomullsodling. Kemikalierna som används är miljö- och hälsofarliga och påverkar inte minst de människor som jobbar på bomullsfälten. Men spår av jordbrukskemikalierna kan även finnas kvar i det plagget du bär.

Köp därför miljömärkta plagg när det gäller plagg som som underställ, underkläder och strumpor (till exempel Bra Miljöval eller GOTS), som säkerställer en begränsad användning av farliga kemikalier genom hela tillverkningen, från fiber till färdig produkt. Ett betydligt miljövänligare alternativ till bomull är kläder gjorda av bambu, som dessutom är antibakteriellt och har god andningsförmåga.

5. Välj skalplagg av återvunnen polyester

Vattentäta vinterplagg är traditionellt sett gjorda av material som är skadligt för både hälsa och miljö, som polyester. Konventionell teknisk polyester, som exempelvis används i vatten- och vindtäta funktionsplagg, utvinns ur olja och består av mono etylenglykol (MEG) och tereftalsyra, som bägge är så kallade petrokemiska föreningar. Inte ett hållbart materialval med andra ord. Men idag går det att klä sig både snyggt, praktiskt och miljövänligt i skidbacken med skalplagg som är gjorda till hälften av hållbar cirkulär polyester, vilket innebär att materialet inte är nytillverkat utan att man har tagit tillvara på polyesterplagg som slängts och gjort nya av dessa. På så sätt halveras koldioxidavtrycket jämfört med konventionell, oljebaserad polyester.

Materialet andas och är vattentätt och skyddar mot både snö och vind. Jackan på bilden heter ”Broader 3L JKT” och kommer från franska miljömedvetna märket Picture Organic, vars vision är att bekämpa klimatförändringar. De gör även kläder av polyester från återvunna PET-flaskor och ”Bio-polyester” som delvis återvinns från sockerrör (!).

Annons

Miljövänligare skaljacka, ”Broader 3L JKT”, från franska  märket Picture Organic.

LÄS OCKSÅ: Nu är 200 skadliga PFAS-ämnen förbjudna i EU

6. Återanvänd din utrustning!

Ett annat ständigt aktuellt tips är sist men inte minst förstås att använda din utrustning så länge som möjligt. Och att handla begagnat. Miljögifter släpps ut mestadels under självas klädproduktionen, så att använda de friluftsplagg du köper under lång tid är det bästa. Laga och återanvänd så mycket det går.

Fakta

Fakta: Så görs kläder av socker!

  • Först återvinns resterna från sockerrörsproduktion.
  • Sockerrörsavfallet blir sedan till melass. Det är en sirapsaktig biprodukt som uppstår när man extraherar socker från sockerrör.
  • Melassen omvandlas till bio-etanol genom en jäsningsprocess, ungefär som när man gör alkohol.
  • Bio-etanolen omvandlas sedan till bio-mono etylenglykol (BIO-MEG). MEG är en nyckelkomponent i polyester.
  • Efter det följer en klassisk produktionsprocess med att spinna, väva och färga tyget, alltså bio-polyestern.
  • Som sista steg tillverkas själva plagget av bio-polyestern.

Källa: Picture Organic

Annons
Annons