Annons
Annons

Så blir du vän med din IBS-mage

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.

Redaktionen

30 september, 2019
Så blir du vän med din IBS-mage
Dela inlägget

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat.
Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.

IBS, som står för irritable bowel syndrome, är väldigt individuellt och kommer ofta i skov, vilket gör att det kan vara svårt att upptäcka sjukdomen. Gemensamt för alla drabbade är dock att avföringen kommer väldigt oregelbundet och att man har smärta i magen som flyttar runt.
IBS delas in i olika klasser beroende på hur avföringsmönstret ser ut.

LÄS OCKSÅ: Fem tips som dämpar stress och oro vid IBS

Ofta behöver gå på toa
Har du för det mesta diarré så kallas detta IBS-D, den som mestadels är förstoppad har IBS-C och den som har blandad avföring har IBS-M. Andra symtom vid IBS är uppblåsthet, gaser, kramper och många upplever att de ofta behöver gå på toa eftersom tarmtömningen är ofullständig.
Eftersom IBS kan påverkas av flera faktorer så är det viktigt att lyssna på den egna kroppen och vara beredd att göra en livsstilsförändring kring kost, motion och stress för att verkligen komma till rätta med eller lindra problemen. IBS är dessutom väldigt individuellt, så det bästa sättet är att själv prova sig fram till vad som fungerar bäst för just dig.

LÄS OCKSÅ: Magkatarren försvann med kisel

Olika orsaker
Under lång tid har läkarna sagt att IBS är kopplad till stress. Numera tror både skolmedicin och näringsmedicin att de bakomliggande orsakerna till IBS kan komma från mage/tarm och dess flora av bakterier och hur balansen i tarmen ser ut. En obalans i tarmen kan leda till psykisk ohälsa som man tidigare enbart kopplat till stress.
År 2004 sökte cirka 2500 människor i en liten ort utanför Bergen i Norge läkare för oförklarliga akuta och smärtsamma magproblem. Långt ifrån alla som upplevde problem tog kontakt med läkare – det verkliga antalet människor med tydliga magproblem uppskattas till det dubbla, mellan 5000 och 6000 personer.

Orsaken till utbrottet var en rostig vattenledning som innehöll en parasit med namnet giardia. Nästan hälften, ungefär 40 procent, av de drabbade utvecklade den kroniska tarmsjukdomen IBS.
Det som ingen räknat med var att cirka 30 procent också drabbades av kroniskt trötthetssyndrom och psykisk ohälsa jämfört med bara en procent som inte hade mikroorganismerna giardia i tarmen.

LÄS OCKSÅ: 11 anledningar till att kroppen behöver kisel

Trötthetssyndrom kvarstod
Tio år efter utbrottet testade man samma patienter igen. Fortfarande hade cirka 40 procent av de tidigare drabbade IBS – och trötthetssyndrom och relaterade psykiska problem kvarstod.
IBS och den psykiska ohälsan hade alltså inte försvunnit.
Forskare runt om i världen som följt detta anser att resultaten i Bergen också sannolikt gäller andra typer av tarminfektioner, och menar att detta inte enbart gäller för giardia utan för alla möjliga sorters skadliga mikroorganismer.
I juni i år kom ett liknande larm där 2000 personer i Askøy kommun utanför den Norska västkusten blivit sjuka av dricksvatten som förorenats av bland annat campylobacter.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning bekräftar: Probiotika och fibertillskott hjälper vid IBS

Behandling vid IBS
Det går inte att förklara all IBS och all psykisk ohälsa med förekomsten av mikroorganismer, vare sig de kommer via vatten, mat eller luften vi andas. Men det finns all anledning att misstänka att magsjuka som ofta övergår till IBS kan orsaka problem också långt efter det att den akuta magsjukan gått över eller behandlats med symtomatisk medicin som på lång sikt kan göra mer skada än nytta.

Det finns inget botemedel eller någon medicin som tar bort IBS helt så det gäller att hitta det som just din mage mår bäst av.
Probiotika är goda tarmbakterier som finns naturligt i vår mage och tarm och som kan ge positiv inverkan på magbalansen. Även kiselgel från finfördelad kisel kan vara till hjälp, speciellt om du lider av uppblåst och gasig mage. Kisel hjälper till att binda gaserna, så att dessa minskar och har också en skyddande effekt på mage och tarm.

LÄS OCKSÅ: Kisel – bra för hud, hår, naglar och problemmagar

Vissa fibrer kan underlätta
Att äta fibrer kan också vara ett problem eftersom att dessa är jobbigare för magen att ta hand om, även om vissa fibrer faktiskt kan hjälpa till och underlätta vid IBS. Exempel på sådana lättsmälta fibrer är havregryn och psylliumfröskal.

Fredrik Ölander, funktionsterapeut och verksam i Stockholm på egna kliniken Hälsomottagningen, rekommenderar en utredning hos en funktionsterapeut för att hitta de bakomliggande orsakerna till IBS, just för att dessa är så individuella.
– Jag brukar låta mina patienter skriva en matdagbok som vi sedan går igenom tillsammans och där tydligt ser vad som påverkar magens balans. Sedan kan vi sätta ihop en matsedel med råvaror som passar just din mage. Jag rekommenderar alltid mina patienter att äta mycket mjölksyrade grönsaker och probiotika för att återställa en bra mag- och tarmbalans när det gäller de goda bakterierna, säger han.

LÄS OCKSÅ: FODMAP – Sofia går på magkänslan

Medvetet ätande
En av de viktigaste sakerna att tänka på vid IBS är medvetet ätande. Det handlar om att tänka på vad man äter, men också på hur man äter, och varför.
Vårt ätbeteende påverkar nämligen hur maten tas emot i magen. Både storleken på portionen och äthastigheten är faktorer som har en stor inverkan på detta.

Koncentrera dig på måltiden så att din hjärna inte är distraherad av annat och drick gärna varm eller ljummen dryck till maten. Ät små portioner ofta istället för några få och stora – och se till att tugga maten långsamt så kan problemen minskas något.
Det centrala att komma till rätta med för att lindra symtomen vid IBS är dock att hitta den mat och kosthållning som fungerar bäst.

Välj gärna kokt och mild mat, och undvik stekt och grillad, feta såser och processad mat.
Pröva dig fram, genom att i små mängder tillföra goda mag- och tarmbakterier varje dag, i form av färsk surkål (inte konserverad) koreansk kimchi och fermenterat te i form av så kallad kombucha.

Av Cathrine Schück

Annons
Annons