Annons
Annons

Gemensam ekonomi ger färre relationsbråk

Idag, 8 mars, är det Internationella kvinnodagen, och frågan om jämställdhet är ständigt lika aktuell. En ojämställd och icke-gemensam ekonomi kan leda till både orättvisor och konflikter. Så här minskar ni risken för ekonomisk ojämställdhet och bråk!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
8 mars, 2024
Par bråkar i en soffa om kvitto

En undersökning gjord av av Kantar Sifo, på uppdrag av Swedbank och sparbankerna, visar att en fjärdedel av de svenska paren bråkar ibland eller ofta om ekonomi. Mest bråkar yngre par och par med uppdelad ekonomi. Småutgifter som i större utsträckning betalas av kvinnor, är också en källa till bråk.

LÄS OCKSÅ: Prata mer om pengar – och få bättre relationer

Småutgifter betalas av kvinnan

När det gäller återkommande utgifter generellt fördelar två av tre par dessa utifrån inkomst. De som tjänar lika mycket betalar alltså också lika, eller så står den som tjänar mest för en större del av utgifterna. Men, ”småutgifter, som presenter, julklappar eller mössor och strumpor till barnen, menar däremot kvinnor i större utsträckning att de betalar för oftare och mer än vad män gör.

– Det är ganska vanligt att kvinnor betalar merparten av utgifter som har med hem och barn att göra. För stunden kan det vara småutgifter men summerar man ihop på ett år kan det handla om mycket pengar. Försök att även dela på de utgifterna, man kan till exempel ha ett gemensamt konto med varsitt kort till som man använder till den här typen av inköp. På så sätt kan man slippa onödigt tjat om pengar hemma, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank.

LÄS OCKSÅ: 16:06-rörelsen: “Vi kan inte vänta 25 år till på jämställda löner”

Gemensam ekonomi ger färre konflikter

I hem där paren har gemensam ekonomi, vilket över hälften av deltagarna i undersökningen hade, bråkar man dock mindre om pengar än i hushåll som bara delvis har gemensam ekonomi. Detsamma gäller om man delar lika på småutgifterna.

– En jämställd ekonomi och känslan av att man delar rättvist på utgifterna minskar bråk om pengar. Om man tillsammans kommer fram till hur man ska göra i sitt hushåll så slipper man missförstånd och det blir tydligt vem som betalar för vad, säger Madelén Falkenhäll.

Sparande lämnas utanför

Och det finns fler sätt att minska konflikterna och nå mer jämställdhet ekonomiskt. Till exempel är förutsättningarna för att kunna spara relativt lika om man tjänar ungefär lika mycket och delar på de gemensamma utgifterna. Men skiljer sig lönen mycket åt kan även sparandet inkluderas i den gemensamma ekonomin för att få en mer jämställd ekonomi.

Källa: Swedbank

Fakta

Så får ni en mer jämställd ekonomi

  • Ta gemensamt ansvar över er ekonomi och minska risken för konflikter om pengar.
  • Gör en budget över era gemensamma inkomster och utgifter.
  • Tjänar ni olika mycket bör ni ta hänsyn till det, fördela utgifterna procentuellt efter inkomst. Den av er som tjänar mer betalar då en större del av de gemensamma utgifterna.
  • Ta även hänsyn till de mindre utgifterna. Spara kvitton under en period för att få en uppfattning om hur mycket det handlar om.
  • En gemensam ekonomi måste inte innebära att alla pengar går in på samma konto. Men ett gemensamt konto, med varsitt kort till, för vardagliga inköp kan vara bra för att också få med alla mindre utgifter. Det finns olika sätt, med antingen bankkort eller kreditkort, hör med er bank vilket som blir mest fördelaktigt för er.
  • Inkludera även sparande i er gemensamma ekonomi. Spara lika mycket på varsitt konto eller spara på ett gemensamt konto där båda har lika rätt till pengarna. Är man sambos och skulle separera så ingår inte sparmedel i bodelningen, därför är det viktigt att sparandet inte enbart är i den enes namn.
  • Pensionssparande bör ingå i ett hushålls gemensamma ekonomi om man tjänar olika mycket. Den som tjänar mer kan till exempel spara till den andra i dennes namn, se också till att göra det sparandet till privat egendom för att skydda pengarna. Gifta och registrerade partners kan också föra över pensionsrätter för premiepension till varandra.

(Källa: Swedbank)

Annons
Annons