Så blir vi påverkade när vi julhandlar

Handeln har flera metoder för att få oss att bli mer mer köpsugna. När du köper de sista klapparna i helgen kan du passa på att uppmärksamma dem. Musiken distraherar dig och dofter är designade för att få oss köpa vissa varor. Men även inglasade varor är utöver att minska stöldrisken ett knep att få oss köpa mer.

Butiker har en tendens att låsa in ”finsaker” precis som privatpersoner ställer vinglas i vitrinskåp. Men den som tror att det enbart är för att minska stöldrisken har fel. Vissa har större behov än andra av att kunna ta på saker och triggas av att inte få känna på varorna, något de överkompenserar genom att ta på fler prylar än de tänkt, något som i sin tur leder till att de handlar mer, menar Anders Gustafsson, professor i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet.

Musik tar uppmärksamheten och dofter gör dig glad
Musik och dofter är två andra metoder. Musik rubbar våra tankemönster. När vi hör musik fokuserar vi på att lyssna på den i stället för på uppgiften, det vill säga att handla. Det gör oss mer mottagliga för spontanköp eftersom den mentala kapaciteten är begränsad. Metoden fungerar oavsett om man gillar musiken som spelas eller inte. Dofter påverkar istället humöret vilket gör att vi trivs bättre, blir mer aktiva och därför handlar mer. En väl komponerad doft kan även ge en vink om vad som ska köpas.

LÄS OCKSÅ: “Ge med hjärtat istället för plånboken”

Vi påverkar varandra
Många personer i en butik signalerar att den har något av intresse. Om många samlats på samma ställe tolkar vi det som att där finns något åtråvärt. Till en viss gräns, i en överfull lokal riskerar vi stöta till varandra något som får negativa konsekvenser för inköpen.

 

Anders förklarar att det är svårt att kompensera för en knuff. Det gör oss spända och mer fokuserade på uppgiften, vilket innebär att vi löser den snabbare. Inköpen blir färre i trånga lokaler, samtidigt som en ödslig lokal signalerar att den inte har något av intresse.

LÄS OCKSÅ: För mycket julsånger – skadligt för hälsan

Hälsosam personal inspirerar till hälsosamma val
Till och med butikspersonalens utseende påverkar vilka val vi gör. En studie visar att restaurangkunder väljer ett nyttigare alternativ från menyn om serveringspersonalen ser hälsosam ut.

Generellt påverkas vi av andra och gör mer socialt accepterade val när någon ser oss förklarar Anders. Det beror på det sociala spelet och att ingen vill tappa ansiktet. Därför gör vi hälsosammare val om personen som serverar ser hälsosam ut.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.