Så blir vi påverkade när vi julhandlar

Handeln har flera metoder för att få oss att bli mer mer köpsugna. När du köper de sista klapparna i helgen kan du passa på att uppmärksamma dem. Musiken distraherar dig och dofter är designade för att få oss köpa vissa varor. Men även inglasade varor är utöver att minska stöldrisken ett knep att få oss köpa mer.

Butiker har en tendens att låsa in ”finsaker” precis som privatpersoner ställer vinglas i vitrinskåp. Men den som tror att det enbart är för att minska stöldrisken har fel. Vissa har större behov än andra av att kunna ta på saker och triggas av att inte få känna på varorna, något de överkompenserar genom att ta på fler prylar än de tänkt, något som i sin tur leder till att de handlar mer, menar Anders Gustafsson, professor i företagsekonomi vid Centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet.

Musik tar uppmärksamheten och dofter gör dig glad
Musik och dofter är två andra metoder. Musik rubbar våra tankemönster. När vi hör musik fokuserar vi på att lyssna på den i stället för på uppgiften, det vill säga att handla. Det gör oss mer mottagliga för spontanköp eftersom den mentala kapaciteten är begränsad. Metoden fungerar oavsett om man gillar musiken som spelas eller inte. Dofter påverkar istället humöret vilket gör att vi trivs bättre, blir mer aktiva och därför handlar mer. En väl komponerad doft kan även ge en vink om vad som ska köpas.

 

LÄS OCKSÅ: “Ge med hjärtat istället för plånboken”

Vi påverkar varandra
Många personer i en butik signalerar att den har något av intresse. Om många samlats på samma ställe tolkar vi det som att där finns något åtråvärt. Till en viss gräns, i en överfull lokal riskerar vi stöta till varandra något som får negativa konsekvenser för inköpen.

Anders förklarar att det är svårt att kompensera för en knuff. Det gör oss spända och mer fokuserade på uppgiften, vilket innebär att vi löser den snabbare. Inköpen blir färre i trånga lokaler, samtidigt som en ödslig lokal signalerar att den inte har något av intresse.

LÄS OCKSÅ: För mycket julsånger – skadligt för hälsan

Hälsosam personal inspirerar till hälsosamma val
Till och med butikspersonalens utseende påverkar vilka val vi gör. En studie visar att restaurangkunder väljer ett nyttigare alternativ från menyn om serveringspersonalen ser hälsosam ut.

Generellt påverkas vi av andra och gör mer socialt accepterade val när någon ser oss förklarar Anders. Det beror på det sociala spelet och att ingen vill tappa ansiktet. Därför gör vi hälsosammare val om personen som serverar ser hälsosam ut.

Av redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Carina Ahlqvist på expedition för klimatet

Äventyr

Från cykeldemonstrationer för en bilfri innerstad till klimatexpeditioner på 8000 meter höga berg, för Carina Ahlqvist från Solna sitter miljöengagemanget djupt. Idag är hon en av ett trettiotal svenska medlemmar i anrika Explorers club i New York och i april bär det iväg på en ny expedition.

“5G medför både hälso- och miljöfaror”

Kurera debatt

5G framställs i enbart positiv dager i svensk media. Ingen har hittills brytt sig om att rapportera om riskerna, menar Mona Nilsson ordförande i Strålskyddsstiftelsen som tycker att det är på tiden att vi får upp ögonen för de faror för hälsa och miljö som en utbyggnad av 5G för med sig.

Skiljas: Hitta tillbaka till dig själv

Mental hälsa

Det första året efter en skilsmässa är det vanligt att människor beter sig ganska konstigt. Det beror på att sidor vi hållit tillbaka hos oss själva får fritt spelrum igen. Det är inget fel, utan hjälper oss att hitta tillbaka till oss själva efter att länge ha varit en del av ett par förklarar stresscoachen Karin Isberg.

Hudexperten: Så undviker du torra läppar

Hud

Vintertid blir läpparna ofta torra och fnasiga, det beror främst på att vi växlar mellan att vara inne i den varma och torra luften och att gå ut i kylan men kan även ha andra orsaker. Då är det bra att ge dem lite extra omvårdnad och kärlek. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström delar med sig av sina bästa tips. 

Låt 2019 bli starten på ett friskare liv

Kost

Har du lovat att leva hälsosammare det här året? I så fall grattis. I en serie artiklar kommer nutritionisten Lina Åhlén dela med sig av sina bästa tips för att hålla sig frisk. Och det behöver inte vara så svårt som det låter, med rätt mat, motion och god sömn kommer man långt enligt Lina.

Smygträna i köket – fyra enkla övningar

Träning

Träna i hemmet utan att ens bli svettig och ändå bygga muskler, låter det för bra för att vara sant? Det är det inte, Leila Söderholm som skrivit boken "Smygträna" Delar med sig av några övningar ur boken som passar bra att göra i köket. Och lovar att de ger effekt. 

Kureras skönhetspanel testar: Schampo

Hud

Tillsammans med duschkräm är schampo den hygienprodukt de flesta av oss förbrukar mest av. Därför är det viktigt att välja ett som både är snällt mot kroppen och miljön. Kureras skönhetspanel har testat naturliga och ekologiska schampon för att hjälpa dig att hitta din favorit.

Snabb mikroomelett med spenat

Recept

Att tillaga ägg i mikron gör att en omelett bara tar ett par minuter att bli klar och mängden disk blir minimal. Inspirerade av Charlotte Kallas "mugcake", bjuder vi på ett mikrorecept till,  för er som tycker om att laga mat i mikrovågsugnen.

Nanoplast påverkar fiskars beteende

Eko/miljö

Vår konsumtion av plast är ett välkänt miljöproblem och omkring 10 procent av all plast som tillverkas hamnar i haven. Det finns stor risk att plastsopor i naturen ger upphov till partiklar i nanostorlek, så kallad nanoplast som kan påverka fiskars beteende.

charlotte kalla

Charlotte Kallas bästa motivationstips

Intervju

Om någon kan det här med pepp och motivation är det Charlotte Kalla. För idrottare är det viktigt med självdisciplin men belöningar som middag med vännerna eller att bara ge sig själv en klapp på axeln är minst lika viktiga.

Därför ska du unna dig en tupplur

Hälsa

Svårt att hålla ögonen öppna efter lunch? Unna dig en tupplur! Det finns en hel rad goda hälsoskäl att knoppa in på soffan en stund. Och så får du några råd för att få ut det mesta av din lilla extra slummer.