Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna dricker grön smoothie vid havet

Så boostar du huden för solen – både inifrån och utifrån

Skugga, kläder och hatt är de effektivaste skydden mot solen. Men det finns även en rad näringsämnen som skyddar och stärker huden från såväl insidan som utsidan.

Här har vi samlat tre naturliga sätt att stärka upp huden i sommar och göra den smidig, återfuktad och mer motståndskraftig mot yttre påfrestningar.

 

1. Solförberedande peeling

1. Använd en grövre peeling till kroppen än till huden i ansiktet. I ansiktet har vi tunnare och mer ömtålig hud.
2. Peela huden max en gång i veckan, inte oftare.  Bakterierna som finns på huden behöver vara där för att skydda oss mot infektioner.
3. Smörj in dig med en bra body lotion eller olja efteråt för att hålla huden smidig och återfuktad.

Tänk på: Vill du verkligen vara rädd om huden i solen på sommaren ska du undvika att peela dig helt, då peelingen skrubbar bort det översta, skyddande hudlagret.

burk med olja

2. Skydda huden utifrån med morotsolja

Morotsolja innehåller betakaroten och ger gott om näring och lyster till huden. Både hallonfröolja och morotsolja innehåller antioxidanter och kan reparera hudbarriären. Med gott om fetter och antioxidanter sägs huden vara bättre rustad för att klara av solens UV-strålar.

Ingredienser
1 del kokosolja
1 del morotsolja
1 del hallonfröolja

Gör så här
Blanda i en burk/flaska och förvara den svalt.
Applicera efter behov.

Tänk på! Oljeblandningen har inte en skyddande effekt mot solen, likt en solskyddsrkäm, men den stärker upp huden och gör den smidig. Vill du använda solskyddskräm rekommenderas ett ekologiskt, fysikaliskt solskydd, för såväl hälsa som miljö.

 

LÄS OCKSÅ: Kemisten: “Tiden i solen viktigare än solskydd”

3. Preppa huden inifrån med en näringsrik smoothie

I detta smoothierecept från Johanna Bjurström finns gott om ingredienser som boostar huden inifrån. Bland annat lykopen, en antioxidant som finns i röda frukter och grönsaker som kan skydda huden mot solskador. C-vitamin är en kraftfull antioxidant som skyddar huden mot fria radikalers åldrande effekt, samt skyddar huden mot solskador. Betakaroten är en antioxidant som skyddar mot solskador, för tidigt åldrande, soleksem och rödbränd hud, samt främjar hudens pigmentering.

Ingredienser
1 avokado
1 bit gurkmeja
1 bit ingefära
2 morötter
3 knippor grönkål
1 dl hallon
1 dl blåbär
1/4 broccoli
1 äpple
1 msk kokosolja

Gör så här
Mixa med vatten och drick så mycket du vill. Receptet räcker till två personer.

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

 

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.