Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Insektshotell

Så bygger du ett eget insektshotell

Fjärilar, bin, nyckelpigor och humlor i trädgården hör till sommaren.
Men ibland får man hjälpa dem på traven. Och att bygga ett tillhåll för insekter är både enkelt och billigt – och du får garanterat valuta för ansträngningen.

Förutom att vara en snygg dekoration i trädgården kan ett insektshotell innebära en möjlighet för livsviktiga bin att försöka sig och bygga bo, samtidigt som de hjälper till att förbättra skörden av frukt och bär, bekämpa skadeinsekter och att blommor får den pollinering de behöver. Win, win alltså.

LÄS OCKSÅ: Humlor i trädgården? Döda dem inte

Testa dig fram
Så hur gör man ett eget insektshotell?
Testa dig fram, tycker Angelica Lindberg, trädgårdsmästare på Rosendals trädgård.
– Använd en trälåda som blir själva stommen. Borra sedan olika borrstorlekar i grenar och stubbar – enda tumregeln är att du inte borrar igenom och att hålen ska vara minst fem centimeter djupa, gärna tio. Då avser man att locka till sig solitärbin. Fyll den övriga boplatsen med alltifrån tallkottar till torrt gräs och vass för att locka andra insekter. Bambupinnar och vass får gärna vara mellan 10-20 centimeter. Måla i valfri färg och nita gärna fast hönsnät runt hotellet så att fåglarna inte drar ut allt och äter upp larverna.

 

Insekthotellet ska sedan placeras i söderläge där det är varmt och gärna intill någon växt bina gillar att äta – som lavendel, salvia, jätteverbena, kryddtimjan, kryddsalvia, fruktträd eller bärbuskar. Sätt fast insektshotellet minst en meter upp från marken för att hålla undan skadedjur.

LÄS OCKSÅ: Så skapar du en må-bra-trädgård

Fritt för inflygning
Tänk också på att placera insektshotellet så att det är fritt för inflygning, och inte rakt bakom en buske eller ett träd. Generellt behöver man inte heller vara rädd för att sätta insektshotellet nära uteplatsen.
– Om du inte är allergisk så ser jag ingen anledning att inte sätta hotellet nära uteplatsen. Det är roligt att följa och hotellet lockar inte till sig en svärm insekter utan enbart bin som är redo att lägga ägg. Det är alltså inte som getingar kring saft.
Hur vet man då om bina har gjort sig hemmastadda?
– Om ett rör är igenmurat så vet du att bina hittat dit. När larven har utvecklats till ett bi så gnager den sig ut och lämnar inte så många andra spår efter sig.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

 

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.