Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Elin Liljero Eriksson

Foto: Rickard L Eriksson

Elin Liljero Eriksson: “Så detoxade jag från sociala medier”

Elin Liljero Eriksson

Gör: Journalist och författare
Ålder: 37
Bor: Stockholm
Familj: Maken Rickard, 39, döttrarna Alva, 7 och Norah, 4
Så mår jag bra: Av att vara nyfiken, löpträna i naturen, äta långa middagar med vänner och vara med min familj.

Först kändes det som att hela världen pågick och hon inte var med.
Men efter ett tag vände det för journalisten Elin Liljero Eriksson som pausade från sociala medier i 40 dagar.

Det var i mitten av mars jag bestämde mig. Jag skulle försvinna från sociala medier. Pausa i alla fall. Som ett slags digital fasta i 40 dagar skulle jag göra annat istället. Mest för att jag märkt hur lätt jag bara går in där och strosar runt, utan mening eller mål, för att följa mina vänners, kollegors och avlägsna bekantas liv. Och jag kan fastna i scrollandet länge, för det finns ju ingen ridå som faller ner på denna tids kulturella scen. Det är en ändlös loop.

LÄS OCKSÅ: “Våra nya digitala vanor får konsekvenser för vår hjärna”

Nu ville jag testa att logga ut för att jag märkt, även om det nu är första gången jag erkänner det, att jag nog påverkas i hur jag ser på mig själv och min egen duglighet. Jag hade börjat ifrågasätta vad detta beteende egentligen gör med mig.

 

Är jag verkligen så trygg i mig själv att jag inte speglar mitt liv mot de hundratals jag upplever digitalt? Och skulle jag se annorlunda på mig själv om jag inte fick någon bekräftelse på Instagramkompatibla IRL-ögonblick ur mitt liv? Skulle jag kunna slappna av om jag klev bort från första parkett där jag kan följa allt som pågår i den digitala sociala världen, dygnet runt? Och hur skulle relationen med vänner, bekanta och branschkollegor påverkas? Vilka skulle det kännas naturligt att ta och hålla kontakt med om det inte var på ett digitalt plan? Jag ville prova.

Första veckan kom jag ofta på mig själv med att gå in på de olika plattformarna av ren reflex. Det var som om att mina fingrar automatiskt drogs till att vilja klicka på Instagramsymbolen så snart en dödtidssituation uppkom. Efter ett tag började jag känna av utanförskapet. Som att hela världen pågick och jag inte var med. Jag ville ursäkta mig och skrika ut till alla vad jag genomgick som en förklaring till varför jag inte är närvarande online. Som om någon skulle undra. För det konstiga är att det är lätt att tro att man är i världens centrum på sociala medier. Som om alla nyfiket väntar på ens nästa drag.

Men när ytterligare en vecka hade gått försvann den där känslan av FOMO – fear of missing out, alltså rädsla för att gå miste om något. Istället fick jag det luftigare i huvudet och en klarare blick.

Foto: Rickard L Eriksson

LÄS OCKSÅ: Sociala medier ger sämre nattsömn

Jag började se min fysiska omgivning, ta tid för att prata med grannarna och uppleva barnen mer, höra deras små funderingar och följa hur de leker med varandra. Jag slutade flacka med blicken, tänkte mindre på mig själv och hur jag uppfattades och njöt av alla extra luckor av tid jag fick. Men framför allt, började jag längta efter att umgås med de där två, tre allra närmsta vännerna, mer än vad jag brukade göra. Kanske hade jag levt i en illusion av att jag umgås och vårdar mina relationer genom den skådnings- och uppvisningsverksamhet vi alla mer eller mindre är en del av på sociala medier?

Det kan låta banalt, men jag började uppskatta mina äkta och starka relationer. De andra runt omkring vars inlägg jag gillat, kommenterat och instastoriesklickat med, kändes inte så viktiga längre.

 

LÄS OCKSÅ: Ny dom: Italien måste informera om hälsoriskerna med mobiltelefoner

När 40 dagar hade gått drog jag mig för att logga in igen. Rädd för vad det skulle göra med mig. För det hade blivit väldigt skönt att vara ifrån allt. Men jag kände ändå att jag behövde ge mig in i det. För uppkopplad måste jag kunna vara. Vi kommer inte sluta leva i den sociala digitala världen, vi kommer leva med både och. Det är balansen vi måste hitta. När jag väl gick in igen upptäckte jag så klart att jag inte hade missat någonting, allt var som vanligt.

Men det jag hade vunnit var att få uppleva hur det är att vara utan detta dagliga beroende, och hur mitt sociala liv egentligen är. Det som är sant och riktigt, bortom den illusion som sociala medier stundtals erbjuder. Och nu vet jag vilka relationer jag verkligen vill vårda IRL, för det verkliga livet vinner långt före det i den digitala sfären. Även om jag kommer njuta av båda.

Av Elin Liljero Eriksson, journalist och författare aktuell med ”Låt oss prata om att ses IRL”

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.


Elin Liljero Eriksson

Gör: Journalist och författare
Ålder: 37
Bor: Stockholm
Familj: Maken Rickard, 39, döttrarna Alva, 7 och Norah, 4
Så mår jag bra: Av att vara nyfiken, löpträna i naturen, äta långa middagar med vänner och vara med min familj.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?