Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Elin Liljero Eriksson

Foto: Rickard L Eriksson

Elin Liljero Eriksson: “Så detoxade jag från sociala medier”

Elin Liljero Eriksson

Gör: Journalist och författare
Ålder: 37
Bor: Stockholm
Familj: Maken Rickard, 39, döttrarna Alva, 7 och Norah, 4
Så mår jag bra: Av att vara nyfiken, löpträna i naturen, äta långa middagar med vänner och vara med min familj.

Först kändes det som att hela världen pågick och hon inte var med.
Men efter ett tag vände det för journalisten Elin Liljero Eriksson som pausade från sociala medier i 40 dagar.

Det var i mitten av mars jag bestämde mig. Jag skulle försvinna från sociala medier. Pausa i alla fall. Som ett slags digital fasta i 40 dagar skulle jag göra annat istället. Mest för att jag märkt hur lätt jag bara går in där och strosar runt, utan mening eller mål, för att följa mina vänners, kollegors och avlägsna bekantas liv. Och jag kan fastna i scrollandet länge, för det finns ju ingen ridå som faller ner på denna tids kulturella scen. Det är en ändlös loop.

LÄS OCKSÅ: “Våra nya digitala vanor får konsekvenser för vår hjärna”

Nu ville jag testa att logga ut för att jag märkt, även om det nu är första gången jag erkänner det, att jag nog påverkas i hur jag ser på mig själv och min egen duglighet. Jag hade börjat ifrågasätta vad detta beteende egentligen gör med mig.

 

Är jag verkligen så trygg i mig själv att jag inte speglar mitt liv mot de hundratals jag upplever digitalt? Och skulle jag se annorlunda på mig själv om jag inte fick någon bekräftelse på Instagramkompatibla IRL-ögonblick ur mitt liv? Skulle jag kunna slappna av om jag klev bort från första parkett där jag kan följa allt som pågår i den digitala sociala världen, dygnet runt? Och hur skulle relationen med vänner, bekanta och branschkollegor påverkas? Vilka skulle det kännas naturligt att ta och hålla kontakt med om det inte var på ett digitalt plan? Jag ville prova.

Första veckan kom jag ofta på mig själv med att gå in på de olika plattformarna av ren reflex. Det var som om att mina fingrar automatiskt drogs till att vilja klicka på Instagramsymbolen så snart en dödtidssituation uppkom. Efter ett tag började jag känna av utanförskapet. Som att hela världen pågick och jag inte var med. Jag ville ursäkta mig och skrika ut till alla vad jag genomgick som en förklaring till varför jag inte är närvarande online. Som om någon skulle undra. För det konstiga är att det är lätt att tro att man är i världens centrum på sociala medier. Som om alla nyfiket väntar på ens nästa drag.

Men när ytterligare en vecka hade gått försvann den där känslan av FOMO – fear of missing out, alltså rädsla för att gå miste om något. Istället fick jag det luftigare i huvudet och en klarare blick.

Foto: Rickard L Eriksson

LÄS OCKSÅ: Sociala medier ger sämre nattsömn

Jag började se min fysiska omgivning, ta tid för att prata med grannarna och uppleva barnen mer, höra deras små funderingar och följa hur de leker med varandra. Jag slutade flacka med blicken, tänkte mindre på mig själv och hur jag uppfattades och njöt av alla extra luckor av tid jag fick. Men framför allt, började jag längta efter att umgås med de där två, tre allra närmsta vännerna, mer än vad jag brukade göra. Kanske hade jag levt i en illusion av att jag umgås och vårdar mina relationer genom den skådnings- och uppvisningsverksamhet vi alla mer eller mindre är en del av på sociala medier?

Det kan låta banalt, men jag började uppskatta mina äkta och starka relationer. De andra runt omkring vars inlägg jag gillat, kommenterat och instastoriesklickat med, kändes inte så viktiga längre.

 

LÄS OCKSÅ: Ny dom: Italien måste informera om hälsoriskerna med mobiltelefoner

När 40 dagar hade gått drog jag mig för att logga in igen. Rädd för vad det skulle göra med mig. För det hade blivit väldigt skönt att vara ifrån allt. Men jag kände ändå att jag behövde ge mig in i det. För uppkopplad måste jag kunna vara. Vi kommer inte sluta leva i den sociala digitala världen, vi kommer leva med både och. Det är balansen vi måste hitta. När jag väl gick in igen upptäckte jag så klart att jag inte hade missat någonting, allt var som vanligt.

Men det jag hade vunnit var att få uppleva hur det är att vara utan detta dagliga beroende, och hur mitt sociala liv egentligen är. Det som är sant och riktigt, bortom den illusion som sociala medier stundtals erbjuder. Och nu vet jag vilka relationer jag verkligen vill vårda IRL, för det verkliga livet vinner långt före det i den digitala sfären. Även om jag kommer njuta av båda.

Av Elin Liljero Eriksson, journalist och författare aktuell med ”Låt oss prata om att ses IRL”

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.


Elin Liljero Eriksson

Gör: Journalist och författare
Ålder: 37
Bor: Stockholm
Familj: Maken Rickard, 39, döttrarna Alva, 7 och Norah, 4
Så mår jag bra: Av att vara nyfiken, löpträna i naturen, äta långa middagar med vänner och vara med min familj.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

 

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

 

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

 

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.