Så enkelt förvandlar du din smartphone till en livräddare | Kurera.se
Man i 30-årsåldern med smartphone mot örat

Så enkelt förvandlar du din smartphone till en livräddare

Med ett enkelt knep kan du förvandla din iPhone till en livräddare om du råkar ut för en olycka. Genom funktionen"Medicinskt ID" kan du göra information om din hälsa tillgänglig på telefonen.

Knepet gäller dock bara iPhone-användare med det senaste operativsystemet, IOS 8. I det finns nämligen funktionen som är anpassad för att personer ska kunna få information om ditt hälsotillstånd - och trots att din telefon har låst skärm.

Så här gör du
Gå in i appen ”Hälsa” vilken i IOS 8 läggs till automatiskt på hemskärmen i din telefon. Väl där når du i längst ner i menyn en funktion som kallas: ”Medicinskt ID”. Här beskriver du in ditt hälsotillstånd och uppger information om till exempel blodgrupp, allergier, dina eventuella mediciner etcetera.
Under allergier kan du till exempel skriva "NKA", vilket är den internationellt kända förkortningen för "No Known Allergies", det vill säga "Inga kända allergier". Det tipset ger polisen på sin facebooksida.
Se sist men inte minst till att ”Visa på låsskärm” är synligt. När allt detta är gjort kommer ditt medicinska ID att vara tillgängligt för den som klickar på ”Nödsituation” i din telefon.

 

Även Android-användare...
...kan redigera informationen som syns på låsskärmen. Hur man går till väga varierar beroende på vilken Android-version och telefon man har, skriver Metro, men på till exempel en Samsung Galaxy S4 med Android OS 4.4 gör du så här:

  • Gå in på Inställningar från startmenyn.
  • Välj ”Min enhet” i den övre menyn.
  • Klicka på ”låsskärm”,
  • Klicka på ”widgetar för låsskärm”
  • Klicka på ”ägarinformation”
  • Här kan du skriva in ett meddelande om vem som äger telefonen och lite om ditt hälsotillstånd. Se till att rutan "visa ägarinformation vid låst skärm" visas.

 

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.