Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man i 30-årsåldern med smartphone mot örat

Så enkelt förvandlar du din smartphone till en livräddare

Med ett enkelt knep kan du förvandla din iPhone till en livräddare om du råkar ut för en olycka. Genom funktionen"Medicinskt ID" kan du göra information om din hälsa tillgänglig på telefonen.

Knepet gäller dock bara iPhone-användare med det senaste operativsystemet, IOS 8. I det finns nämligen funktionen som är anpassad för att personer ska kunna få information om ditt hälsotillstånd - och trots att din telefon har låst skärm.

Så här gör du
Gå in i appen ”Hälsa” vilken i IOS 8 läggs till automatiskt på hemskärmen i din telefon. Väl där når du i längst ner i menyn en funktion som kallas: ”Medicinskt ID”. Här beskriver du in ditt hälsotillstånd och uppger information om till exempel blodgrupp, allergier, dina eventuella mediciner etcetera.
Under allergier kan du till exempel skriva "NKA", vilket är den internationellt kända förkortningen för "No Known Allergies", det vill säga "Inga kända allergier". Det tipset ger polisen på sin facebooksida.
Se sist men inte minst till att ”Visa på låsskärm” är synligt. När allt detta är gjort kommer ditt medicinska ID att vara tillgängligt för den som klickar på ”Nödsituation” i din telefon.

 

Även Android-användare...
...kan redigera informationen som syns på låsskärmen. Hur man går till väga varierar beroende på vilken Android-version och telefon man har, skriver Metro, men på till exempel en Samsung Galaxy S4 med Android OS 4.4 gör du så här:

  • Gå in på Inställningar från startmenyn.
  • Välj ”Min enhet” i den övre menyn.
  • Klicka på ”låsskärm”,
  • Klicka på ”widgetar för låsskärm”
  • Klicka på ”ägarinformation”
  • Här kan du skriva in ett meddelande om vem som äger telefonen och lite om ditt hälsotillstånd. Se till att rutan "visa ägarinformation vid låst skärm" visas.

 

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.

händer tar på ett knä

Inflammation – en fiende som kan bli din vän

Leder

Inflammation förknippas oftast med något negativt, men vi behöver inflammation för att läka skador och infektioner. Att däremot gå med en låggradig inflammation under en längre tid ökar risken för sjukdom, menar överläkaren Stefan Branth. Gurkmeja och boswellia är två örter som kan hjälpa kroppen att nå balans och läka inflammation.

äldre par promenerar

Fler hjärtinfarkter kopplas till låg inkomst

Hälsa

Det forskas mycket på hjärt-kärlsjukdomar eftersom det är ett stort problem i samhället. Nu visar en ny svensk avhandling, som omfattar runt 30 000 personer, att det finns en tydlig koppling mellan risken att få fler hjärtinfarkter och låg inkomst.