Så färgar du påskägg naturligt | Kurera.se

Så färgar du påskägg naturligt

Snabba listan

Naturliga färgämnen:
• Hallon/hallonpulver – ljusrosa
• Blåbär/blåbärspulver – mörkblå med drag åt violett
• Rödbetor/rödbetsjuice/rödbetspulver – lilarosa
• Gurkmeja (färsk eller pulver) – gult
• Paprikapulver – orange
• Pulverkaffe – chokladbrun
• Spirulinapulver – grön
• Rödlöksskal – rödbrun

Källa: Happy Green

Tips!
Önskas mönster på äggen?
Använd kryddor, blad, gummiband och vira runt ägget innan du färgar. På så vis skapar du enkelt olika vackra mönster.

Källa: Diadonna

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med.
Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal?
Kul och helt giftfritt! 

Att färga ägg är både förhållandevis lätt och roligt. Ännu roligare är det att experimentera med det man har hemma. Du kan till exempel blanda ihop olika saker – som bär, kryddor, te, rödkål etcetera – för att försöka få fram olika färgkombinationer. Du behöver inga stora mängder. Med färska råvaror som blåbär och hallon behövs några nävar max och med torra råvaror som kryddor behöver du max några teskedar.
Ibland kommer experimentet att lyckas och ibland inte – men du ger barnen (och dig själv?) viktiga lärdomar: att våga vara kreativa – och att det inte gör något när det inte riktigt blir som man tänkt.

Nedan finner du dock en lista på råvaror som ger naturliga färgämnen ni kommer att lyckas med.

LÄS OCKSÅ: Därför firar vi påsk som vi gör

Innan färgning: Koka äggen – eller töm dom!
– beroende på om de ska ätas eller hängas upp/dekoreras med.

Börja med att koka äggen i kastrull. När vattnet kokat upp drar du av kastrullen från plattan och låt äggen dra i vattnet under sex minuter. Sedan sköljer du äggen under svalt vatten. Nu har du ägg med perfekt krämig gula. Låt svalna. Klara att måla.

Vill du inte äta äggen kan du välja att tömma äggen och bara ha skalen kvar. Då gör du så här:
Ta fram äggen i tid (eftersom rumstempererade ägg är lättast att tömma), tvätta dem och skaka dem lite grand. Leta fram en nål.
Med hjälp av nålen gör du sedan ett litet (bara nålstort) hål på undersidan av ägget. Sedan "hackar" du försiktigt upp ett aningen större hål på äggets ovansida.
Sedan sluter du läpparna över det mindre hålet och blåser så att innehållet rinner ut via det lite större hålet på äggets ovansida.
Skölj ur ägget och låt torka, sedan är det klart att måla.

 

Häng upp eller påskpynta med 
Äggen kan sedan hängas upp i påskriset med hjälp av ett snöre alternativt läggas som vacker och färgglad dekoration på påskbordet. Eller sättas upp med lite lim på ett papper och hängas på vägg eller kylskåp som en påsktavla. Till exempel.

Gula ägg – gurkmeja

4 deciliter vatten
1/2 msk gurkmeja
3/4 tsk ättika 12%

Gör så här:
Låt ingredienserna sjuda i en kastrull med lock i cirka 15-20 minuter. Låt vätskan svalna. Lägg två, tre av de kokta äggen i en skål och häll vätskan över äggen så de täcks. Ställ in skålen i kylskåpet och låt gärna stå i några timmar. Ju längre tid äggen ligger i vätskan desto starkare färg får de.

Blå ägg – blåbär

(eller rödkål – se längre ner)

4 deciliter vatten
2 1/2 msk frysta blåbär
3/4 tsk ättika 12%

Gör så här:
Låt ingredienserna sjuda i en kastrull med lock i cirka 15-20 minuter. Sila sedan av blåbären och låt vätskan svalna. Lägg två, tre av de kokta äggen i en skål och häll sedan vätskan över äggen så att de täcks. Ställ in skålen i kylskåpet och låt gärna stå i några timmar. Ju längre tid äggen ligger i vätskan desto starkare färg får de.

Ljust grågröna ägg – kaffe

Kaffesump

Gör så här:
De grågröna äggen får du genom att blanda kaffesump med vatten samt lite av den gula och blå färgningsvätskorna ovan. Låt äggen ligga i vätskan i max en timme.

Källa: Ovan tre färgrecept kommer från bloggen Evelinas ekologiska.

Blå ägg – rödkål 

1 liter vatten
2 msk vitvinsvinäger
ca 500 gram rödkål

Gör så här:
Strimla rödkålen. Koka upp alla ingredienser och låt sjuda i cirka 30 minuter. När vattnet har svalnat kan du sila bort rödkålen. Lägg i färdigkokta ägg i färglagen.
Ju längre äggen ligger i färgen desto blåare blir resultatet. Tre minuter räcker för ljusblå ägg och för mörkblå ägg kan du låta ligga över natten.

 

Lyft upp det färgade ägget med hjälp av en slev. Torka lätt med hushållspapper och ställ att torka i en äggkartong.

LÄS OCKSÅ: Så får du bort fläckar – naturligt!

Röd / mörklila / rödbruna ägg – lökskal 

1 1/2 liter vatten
en kapsyl ättika, 12 %
lökskal (cirka två nävar, tiden spelar större roll än exakt mängd skal)

Gör så här:
Koka upp vatten, ättika och lökskal. Låt koka i cirka tio minuter. Lägg försiktigt ner äggen och koka dem i lagen i cirka åtta minuter. Stäng av värmen och flytta kastrullen åt sidan. Låt äggen ligga i färgen från cirka 20 minuter och längre, cirka fyra timmar eller över natten.
Lyft upp äggen och lägg på en tallrik med hushållspapper.

Nyanserna kan du styra själv beroende på hur länge du har äggen i vattnet. Använd dig av både gul- och rödlök, på det sättet får du ägg i en vacker matt färgskala. Färgen blir matt men vill du ha glansiga ägg fixar du det enkelt genom att ”putsa” upp äggen med en bit hushållspapper och lite matolja. Se bara till att äggen är torra.

Lust att experimentera?
Koka upp vatten med 12 procent ättika i tre olika kastruller. Ha skal från rödlök i ena, blanda röd och gul lök i andra och ha gul lök i den tredje (se resultatet i blogglänken ovan).
Koka sedan äggen i lagen. Låt dem ligga kvar olika länge, från 20 minuter till fyra timmar (detta går även att göra med rödkål - se blogglänken nedan).
Den gula löken ger en röd färg, vilket man kanske inte förväntar sig. Rödlöken ger en djup mörklila ton, speciellt om du låter dem färgas i några timmar. Ta upp tidigare för ljusare färg. Lagen med de blandade lökskalen gav en äggen en brunaktig färg.

Källa: Ovan två recept kommer från bloggen Diadonna och hennes inlägg här och här.

LÄS OCKSÅ: Nu är ägg farligt – igen

Lilarosa  rödbetsjuice

5 dl vatten
Några skvättar rödbetsjuice (alternativt rödbetor)
1 tsk salt
En skvätt vitvinsvinäger

 

Gör så här:
Mät upp fem deciliter vatten, en tesked salt och rödbetsjuicen. Låt blandningen koka cirka tio minuter.
Dra av kastrullen från plattan och låt blandningen dra i cirka 20 minuter. Om du har färska rödbetor silar du av dem.

Tillsätt en skvätt vitvinsvinäger till färgblandningen och släpp ner äggen. Låt äggen dra i färgblandningen till de fått den styrka på färg som du önskar, gärna två timmar som minst. Vill du ha riktigt stark färg så ställ skålen med ägg och färgblandning i kylen över natten.

Gröna ägg – spirulina

Gör på samma sätt som ovan men ta några teskedar spirulinapulver istället för rödbetsjuice – och koka bara två, tre minuter.
När du använder dig av kryddor eller pulver, som nu, behöver du heller inte sila efter att du låtit blandningen stå och dra.

Källa: Ovan två recept kommer från Happy Green.

Fler färger?
För fler färger – se faktaruta. Och kom ihåg den enkla grundregeln: längre koktid för färska råvaror längre koktid och kortare tid för torkade råvaror.

Av Isabelle G Hedander


Snabba listan

Naturliga färgämnen:
• Hallon/hallonpulver – ljusrosa
• Blåbär/blåbärspulver – mörkblå med drag åt violett
• Rödbetor/rödbetsjuice/rödbetspulver – lilarosa
• Gurkmeja (färsk eller pulver) – gult
• Paprikapulver – orange
• Pulverkaffe – chokladbrun
• Spirulinapulver – grön
• Rödlöksskal – rödbrun

Källa: Happy Green

Tips!
Önskas mönster på äggen?
Använd kryddor, blad, gummiband och vira runt ägget innan du färgar. På så vis skapar du enkelt olika vackra mönster.

Källa: Diadonna

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

 

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

 

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare. 

 

“Hemundervisning – ett välbehövligt alternativ till skolan”

Gravid/barn

Sverige är ett av de länder i världen där det är svårast att få hemundervisa sina barn, ett strängt regelverk gör det i princip omöjligt och de som vill välja det alternativet ser sig tvingade att lämna landet. Många är skeptiska mot hemskolning men långt ifrån alla. Kurera har växlat några ord med den New Yorkbaserade svensken Jens Peter de Pedro som lobbar för en större pedagogisk mångfald.

Experten: Så skyddar du huden mot föroreningar

Hud

Du är kanske noga med att skydda dig mot solens strålar för att undvika att bränna dig men vad gör du för att skydda huden från föroreningar? Visste du att avgaser och andra föroreningar kan bidra till att huden åldras i förtid? Här berättar Kureras hudvårdsexpert, hudterapeuten Johanna Bjurström om vad vi kan göra för att skydda huden om vi exponeras mycket för avgaser.