Så fastar du med ekologiska grönsaksjuicer! Schemaförslag

En veckas fasta kan göra underverk för din kropp och har en medicinsk effekt. Här är förslag på en fastekur som bygger på ekologiska grönsaksjuicer, vattendrivande te, mjölksyrad vassle som dämpar sötsuget samt en örttinktur som får fart på matsmältningen.

En fasta är tuffare än en detox och bygger på att du dricker grönsaksjuicer under en vecka. När man ska rena kroppen och är ute efter en medicinsk effekt i tarm, lever och njurar, så ska man välja grönsaksjuicer. De har en snabb hälsoeffekt och slutresultat blir påtaglig.
► Läs också - Blossom: ”Jag mår bra av att fasta”

Effektiv utrensning
Grönsaksdrycker har också fördelen att de har ett välbalanserat förhållande mellan kalium och natrium och passar därför bättre om du vill göra dig av med avfallsprodukter. Kalium är också bra för hjärtat och immunförsvaret.

 

► Läs också - Loreen: ”Detox måste man köra då och då”

Förslag på fasteschema

 

Det här behöver du införskaffa
• Sju flaskor Biotta Breuss
• Sju flaskor Biotta Grönsaks Cocktail
• Ett paket Gullriste
• 1-2 flaskor Molkosan
• Det växtbaserade läkemedlet Cynaramin
Produkterna hittas i en välsorterad hälsofackhandel.

Ekologiskt, utan tillsatser och socker
Biotta Breuss och Grönsaks Cocktail innehåller rödbeta, morot, tomat, selleri, potatis och rättika och via grönsaksjuicerna får i dig viktiga vitaminer och mineraler. De är hundra procent ekologiska, är fria från tillsatser och har inget tillsatt socker.

► Läs också: Juicer som påskyndar självläkning

Glöm inte nedtrappningen
Börja med att trappa ner med maten minst en vecka i förväg och var helt utan kaffe lika länge.

Gör så här:
Kl. 08.00: 2,5 deciliter Breuss (halva flaskan) följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 09.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 10.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 11.00; 2,5 deciliter Grönsaks Cocktail (halva flaskan) följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 12.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 13.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 14.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 15.00: 2,5 deciliter Breuss följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 16.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 17.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 18.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 19.00: 2,5 deciliter Grönsaks Cocktail följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 20.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 21.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.

 

Att avsluta dagen med Molkosan gör att du behåller ett bra pH-värde i tarmen under natten.
Upprepa dagsschemat i sju dagar och drick så mycket vatten du vill. Om du blir hungrig kan du dricka mer Molkosan eftersom det dämpar sötsuget.

► Läs också: Dags för detox – 9 supertips

Långsam upptrappning
När din fasta är över ska du trappa upp långsamt. Ät små portioner och tillsätt kolhydrater, proteiner och fett allt eftersom. Känn dig för vad som passar din mage.

► Läs också: 12 livsmedel som bromsar din ålder

Kroppen behöver mycket vätska
Effekten av fastan blir bättre om du håller en strikt hälsosam diet de kommande veckorna. Efter en fasta är det lättare att hålla sig till bra matvanor eftersom sötsuget försvinner och magsäcken krympt vilket gör att du snabbare blir mätt. Fortsätt att drick mycket vatten och gärna örtteer. Kroppen behöver minst 2 liter om dagen när man äter som vanligt och det dubbla när man fastar.

► Läs också: Därför ska du dricka - och äta - matcha

 

De här kan en veckas detox/fasta ge:

• Förbättrat näringsupptag i tarmen.
• Mer energi och bättre sömn.
• Mindre magont och mindre svullnad över magen.
• Bättre funktion i tarmen.
• Bättre minne.
• Bättre blodcirkulation.
• Mindre smärta i leder.
• Starkare naglar och bättre hårkvalitet.
• Färre celluliter.
• Färre förkylningar.
• Viktnedgång.

► Läs också: Celluliter? Här är 10 naturliga knep som hjälper

För dig som vill ha ett färdigt fastepaket
Om du inte är så förtjust i grönsaksjuicer kan du välja ett färdigt fastepaket som dessutom innehåller olika fruktjuicer. Tänk på att om du har matsmältningsbesvär kanske du inte tål fruktsyra så bra. Då finns det fastepaket som till exempel Biotta Wellness Week, vilket innehåller goda ekologiska fruktjuicer med bland annat apelsin, citron, ananas, plommon, banan och äpple men också en mängd grönsaksjuicer. I paketet finns också örtte och linfrö.

Lycka till!

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

 

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.

“Rödbetsjuicen sänkte mitt blodtryck”

Hälsa

När Ann-Christine Westman, 57, skulle operera höften var blodtrycket så högt att läkarna ville vänta med operationen. Istället för blodtryckssänkande medicin drack Ann-Christine rödbetsjuice – och inom några dagar var trycket normalt. Nu dricker hon ekologisk rödbetsjuice varje dag, ett extra glas om stressen ökar och hon känner att blodtrycket går upp.

Grattis tidningen Kurera – nu fyller vi 20 år!

Hälsa

Ändra inte ett vinnande koncept, brukar det heta. Det har väl sällan varit så sant som i år när vi firar att Kurera fyller 20 år. ”Vi kommer att göra allt för att det ska bli en så intressant tidning inom ämnet egenvård som möjligt för er.” Så skrev tidningens första chefredaktör i sin allra första ledare. Det är ord som vi kan skriva under på – vartenda ett.

 

Boosta din träning med polyfenoler

Hälsa

Träning kan orsaka inflammation och oxidativ stress. För att undvika trötthet efter fysisk aktivitet och förkorta tiden för återhämtning kan du se till att få i dig polyfenoler via kosten eller via ett tillskott. Polyfenoler är nyttiga antoxidantrika färgpigment som finns i bland annat granatäpple, grönt te, gurkmeja och broccoli. 

Ledarskapscoachen: “En frisk arbetsplats ger en god arbetsmiljö”

Krönikan

Vi är många som funderar över orsakerna bakom den växande psykiska stressrelaterade ohälsan. Nästan var femte svensk äter psykofarmaka för att lindra besvär som ångest, sömnproblem och depression. Många medicinerar för att stå ut med sin vardag skriver Lina Lanestrand, ledarskapscoach i denna krönika där hon lyfter fram vikten av frisk arbetsplats.

Studie: Träning gynnsamt för demenssjuka

Mental hälsa

Fysisk träning, sociala aktiviteter och individanpassad rehabilitering kan förbättra tillvaron för demenssjuka och deras anhöriga, det är slutsatsen av en ny avhandling från Umeå universitet som visar att äldre med demens mår bra av högintensiv fysisk träning. 

“I ett rättssäkert och demokratiskt samhälle borde 5G stoppas”

Kurera debatt

5G ska snart rullas ut i Sverige, vår digitala tillvaro kräver högre hastigheter. Smarta hem och självkörande bilar – allt baseras på trådlös teknik som behöver snabb uppkoppling för att fungera. Men alla är inte positiva, enligt Mona Nilsson på Strålskyddsstiftelsen finns det skäl att vara på sin vakt då hon menar att det föreligger avsevärda risker för hälsa och miljö, hon förespråkar därför att utbyggnaden stoppas.

 

Sällskapsdjur – lyckopiller på fyra ben

Husdjur

Husdjur fyller en viktig funktion i våra liv, de håller oss sällskap och sprider glädje och kan vara roliga lekkamrater till barnen och ett tryggt sällskap till våra gamla. Men de kan även hjälpa till vid olika former av  funktionsnedsättning och vara ett stort stöd för de som lider av psykisk ohälsa.

Ny antibiotikaresistent bakterie funnen

Forskning

Inom samma familj som salmonella och E-colibakterier har det påträffats en hittills okänd antibiotikaresistent bakterie hos en patient i Kungälv. Fyndet gör att läkare kan undvika bredspektrumantibiotika som driver utvecklingen av resistenta bakterier.

Vanligt att överskatta sitt miljöengagemang

Eko/miljö

En studie från Göteborgs universitet visar att flesta av oss är övertygade om att vi överlag är mer miljövänliga än andra. Något som riskerar minska vårt framtida miljöengagemang enligt forskarna som uppmanar oss att ha en mer realistisk syn på våra insatser.

Tinas livsgnista kom tillbaka

Intervju

Förändringen kom smygande. Tina Rittemar, 53, var både arg och ledsen under samma dag. Så småningom sjönk hon in i nedstämdhet och håglöshet. Inget var roligt längre. När livet kändes som mest grått fick Tina hjälp att hitta tillbaka till sitt vanliga energiska och glada jag. Lösningen fanns i ett tillskott designat för kvinnor i klimakteriet.

 

Ny forskning: Allt fler vuxna stödjer ungas klimatkamp

Eko/miljö

Det som började den där måndagen i augusti 2018 spred sig sedan som en löpeld runt hela jorden. Greta Thunbergs klimatengagemang nådde först ungdomar runt om i världen. Men nu klimatstrejkar allt fler vuxna i solidaritet med de unga. Forskare har studerat aktivisternas motiv. Och nu är den svenska rapporten klar.

Så slipper du uppblåst mage

Hälsa

Plötsligt är magen uppblåst som en ballong och kläderna känns alldeles för trånga. Känner du igen problemet? Lösningen: Matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas som kan motverka gaser och uppblåsthet snabbt och effektivt. 

Stärk immunförsvaret med hjälp av naturens apotek

Hälsa

Vinter, snuva, förkylning och influensa har varit synonymt sedan tidernas begynnelse. Och naturligtvis fanns det bot att få långt innan våra moderna mediciner uppfanns. Svampar, rötter, blommor, blad och bär är stommen i naturens apotek för en hälsosam vinter – här är några som du kanske inte kände till tidigare.