Så fastar du med ekologiska grönsaksjuicer! Schemaförslag | Kurera.se

Så fastar du med ekologiska grönsaksjuicer! Schemaförslag

En veckas fasta kan göra underverk för din kropp och har en medicinsk effekt. Här är förslag på en fastekur som bygger på ekologiska grönsaksjuicer, vattendrivande te, mjölksyrad vassle som dämpar sötsuget samt en örttinktur som får fart på matsmältningen.

En fasta är tuffare än en detox och bygger på att du dricker grönsaksjuicer under en vecka. När man ska rena kroppen och är ute efter en medicinsk effekt i tarm, lever och njurar, så ska man välja grönsaksjuicer. De har en snabb hälsoeffekt och slutresultat blir påtaglig.
► Läs också - Blossom: ”Jag mår bra av att fasta”

Effektiv utrensning
Grönsaksdrycker har också fördelen att de har ett välbalanserat förhållande mellan kalium och natrium och passar därför bättre om du vill göra dig av med avfallsprodukter. Kalium är också bra för hjärtat och immunförsvaret.

 

► Läs också - Loreen: ”Detox måste man köra då och då”

Förslag på fasteschema

 

Det här behöver du införskaffa
• Sju flaskor Biotta Breuss
• Sju flaskor Biotta Grönsaks Cocktail
• Ett paket Gullriste
• 1-2 flaskor Molkosan
• Det växtbaserade läkemedlet Cynaramin
Produkterna hittas i en välsorterad hälsofackhandel.

Ekologiskt, utan tillsatser och socker
Biotta Breuss och Grönsaks Cocktail innehåller rödbeta, morot, tomat, selleri, potatis och rättika och via grönsaksjuicerna får i dig viktiga vitaminer och mineraler. De är hundra procent ekologiska, är fria från tillsatser och har inget tillsatt socker.

► Läs också: Juicer som påskyndar självläkning

Glöm inte nedtrappningen
Börja med att trappa ner med maten minst en vecka i förväg och var helt utan kaffe lika länge.

Gör så här:
Kl. 08.00: 2,5 deciliter Breuss (halva flaskan) följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 09.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 10.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 11.00; 2,5 deciliter Grönsaks Cocktail (halva flaskan) följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 12.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 13.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 14.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 15.00: 2,5 deciliter Breuss följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 16.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 17.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 18.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 19.00: 2,5 deciliter Grönsaks Cocktail följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 20.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 21.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.

 

Att avsluta dagen med Molkosan gör att du behåller ett bra pH-värde i tarmen under natten.
Upprepa dagsschemat i sju dagar och drick så mycket vatten du vill. Om du blir hungrig kan du dricka mer Molkosan eftersom det dämpar sötsuget.

► Läs också: Dags för detox – 9 supertips

Långsam upptrappning
När din fasta är över ska du trappa upp långsamt. Ät små portioner och tillsätt kolhydrater, proteiner och fett allt eftersom. Känn dig för vad som passar din mage.

► Läs också: 12 livsmedel som bromsar din ålder

Kroppen behöver mycket vätska
Effekten av fastan blir bättre om du håller en strikt hälsosam diet de kommande veckorna. Efter en fasta är det lättare att hålla sig till bra matvanor eftersom sötsuget försvinner och magsäcken krympt vilket gör att du snabbare blir mätt. Fortsätt att drick mycket vatten och gärna örtteer. Kroppen behöver minst 2 liter om dagen när man äter som vanligt och det dubbla när man fastar.

► Läs också: Därför ska du dricka - och äta - matcha

 

De här kan en veckas detox/fasta ge:

• Förbättrat näringsupptag i tarmen.
• Mer energi och bättre sömn.
• Mindre magont och mindre svullnad över magen.
• Bättre funktion i tarmen.
• Bättre minne.
• Bättre blodcirkulation.
• Mindre smärta i leder.
• Starkare naglar och bättre hårkvalitet.
• Färre celluliter.
• Färre förkylningar.
• Viktnedgång.

► Läs också: Celluliter? Här är 10 naturliga knep som hjälper

För dig som vill ha ett färdigt fastepaket
Om du inte är så förtjust i grönsaksjuicer kan du välja ett färdigt fastepaket som dessutom innehåller olika fruktjuicer. Tänk på att om du har matsmältningsbesvär kanske du inte tål fruktsyra så bra. Då finns det fastepaket som till exempel Biotta Wellness Week, vilket innehåller goda ekologiska fruktjuicer med bland annat apelsin, citron, ananas, plommon, banan och äpple men också en mängd grönsaksjuicer. I paketet finns också örtte och linfrö.

Lycka till!

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

 

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.