Så fastar du med ekologiska grönsaksjuicer! Schemaförslag

En veckas fasta kan göra underverk för din kropp och har en medicinsk effekt. Här är förslag på en fastekur som bygger på ekologiska grönsaksjuicer, vattendrivande te, mjölksyrad vassle som dämpar sötsuget samt en örttinktur som får fart på matsmältningen.

En fasta är tuffare än en detox och bygger på att du dricker grönsaksjuicer under en vecka. När man ska rena kroppen och är ute efter en medicinsk effekt i tarm, lever och njurar, så ska man välja grönsaksjuicer. De har en snabb hälsoeffekt och slutresultat blir påtaglig.
► Läs också – Blossom: ”Jag mår bra av att fasta”

Effektiv utrensning
Grönsaksdrycker har också fördelen att de har ett välbalanserat förhållande mellan kalium och natrium och passar därför bättre om du vill göra dig av med avfallsprodukter. Kalium är också bra för hjärtat och immunförsvaret.

 

► Läs också – Loreen: ”Detox måste man köra då och då”

Förslag på fasteschema

 

Det här behöver du införskaffa
• Sju flaskor Biotta Breuss
• Sju flaskor Biotta Grönsaks Cocktail
• Ett paket Gullriste
• 1-2 flaskor Molkosan
• Det växtbaserade läkemedlet Cynaramin
Produkterna hittas i en välsorterad hälsofackhandel.

Ekologiskt, utan tillsatser och socker
Biotta Breuss och Grönsaks Cocktail innehåller rödbeta, morot, tomat, selleri, potatis och rättika och via grönsaksjuicerna får i dig viktiga vitaminer och mineraler. De är hundra procent ekologiska, är fria från tillsatser och har inget tillsatt socker.

► Läs också: Juicer som påskyndar självläkning

Glöm inte nedtrappningen
Börja med att trappa ner med maten minst en vecka i förväg och var helt utan kaffe lika länge.

Gör så här:
Kl. 08.00: 2,5 deciliter Breuss (halva flaskan) följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 09.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 10.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 11.00; 2,5 deciliter Grönsaks Cocktail (halva flaskan) följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 12.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 13.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 14.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 15.00: 2,5 deciliter Breuss följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 16.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 17.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 18.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.
Kl. 19.00: 2,5 deciliter Grönsaks Cocktail följt av ett 10 droppar Cynaramin i ett glas vatten.
Kl. 20.00: En stor kopp Gullriste.
Kl. 21.00: En matsked Molkosan i ett glas vatten.

Att avsluta dagen med Molkosan gör att du behåller ett bra pH-värde i tarmen under natten.
Upprepa dagsschemat i sju dagar och drick så mycket vatten du vill. Om du blir hungrig kan du dricka mer Molkosan eftersom det dämpar sötsuget.

► Läs också: Dags för detox – 9 supertips

Långsam upptrappning
När din fasta är över ska du trappa upp långsamt. Ät små portioner och tillsätt kolhydrater, proteiner och fett allt eftersom. Känn dig för vad som passar din mage.

► Läs också: 12 livsmedel som bromsar din ålder

Kroppen behöver mycket vätska
Effekten av fastan blir bättre om du håller en strikt hälsosam diet de kommande veckorna. Efter en fasta är det lättare att hålla sig till bra matvanor eftersom sötsuget försvinner och magsäcken krympt vilket gör att du snabbare blir mätt. Fortsätt att drick mycket vatten och gärna örtteer. Kroppen behöver minst 2 liter om dagen när man äter som vanligt och det dubbla när man fastar.

► Läs också: Därför ska du dricka – och äta – matcha

De här kan en veckas detox/fasta ge:

• Förbättrat näringsupptag i tarmen.
• Mer energi och bättre sömn.
• Mindre magont och mindre svullnad över magen.
• Bättre funktion i tarmen.
• Bättre minne.
• Bättre blodcirkulation.
• Mindre smärta i leder.
• Starkare naglar och bättre hårkvalitet.
• Färre celluliter.
• Färre förkylningar.
• Viktnedgång.

► Läs också: Celluliter? Här är 10 naturliga knep som hjälper

För dig som vill ha ett färdigt fastepaket
Om du inte är så förtjust i grönsaksjuicer kan du välja ett färdigt fastepaket som dessutom innehåller olika fruktjuicer. Tänk på att om du har matsmältningsbesvär kanske du inte tål fruktsyra så bra. Då finns det fastepaket som till exempel Biotta Wellness Week, vilket innehåller goda ekologiska fruktjuicer med bland annat apelsin, citron, ananas, plommon, banan och äpple men också en mängd grönsaksjuicer. I paketet finns också örtte och linfrö.

Lycka till!

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.