Annons
Annons

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Redaktionen

2 oktober, 2019
Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd
Dela inlägget

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre.

Det har gått tre år sedan Lukas Färenstedt-Widerberg senast åt receptbelagd medicin för sin diagnos adhd med tics. Han fick diagnosen redan i andra klass och läkaren ville sätta in medicin direkt. Mamma Nathalie, som då inte var så insatt litade på sjukvården och de provade. Men det gick inte.
– När jag inte åt medicin hade jag högt temperament och när det blev för mycket så kunde jag må dåligt i flera timmar. Jag hade väldigt svårt för förändringar, till och med så små saker som att byta plats i klassrummet var jobbiga, men istället för att bli arg så började jag gråta och det kunde jag göra i timmar, berättar Lukas.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Tillskott med fiskolja hjälper barn med ADHD

Svårt att ta instruktioner
Lukas beskriver sig själv som väldigt envis och har svårt att bara ta instruktioner, han måste veta varför saker och ting ska förändras, annars ser han inte poängen med det. Det gjorde att det ofta blev tjafs med lärare i skolan. Men när Lukas började ta medicinen så blev han helt förändrad – och inte på ett bra sätt.
– Jag blev helt känslokall, som en robot. Och när medicinerna slutade verka på kvällen, då kom alla känslorna som jag tryckt undan under dagen fram på en gång. Jag kunde gråta i timmar och sov väldigt dåligt.

Lukas fick prova en ny medicin och sedan ytterligare en, men det blev inte bättre. Hans humör svajade upp och ner och han sov dåligt. Samtidigt började mamma Nathalie utbilda sig till personlig tränare och läste på om olika kosttillskott som kunde hjälpa vid adhd.

Magnesium, omega-3 och -6 och D-vitamin hjälpte litegrann. Men när hon läste om näringstillskottet Fokus+ så insåg hon att det innehöll precis det hon letade efter.
– Det var allt i ett, kan man säga. Det enda Lukas lägger till är magnesium, som har tagit borts hans tics – och D-vitamin på vintern, men annars finns allt, säger Nathalie.

LÄS OCKSÅ: 10 saker att tänka på om den du lever med har ADHD

Kan koncentrera sig på rätt saker
Redan efter en dag kände Lukas skillnad. En känsla av att vara sig själv och ”att vara normal”, som han själv säger.
– Magnesiumet hjälper mig med sömnen och jag har inte lika mycket nervryckningar som jag hade innan. Tillskottet gör att jag kan koncentrera mig på rätt saker och inte på allt annat runt omkring. Nu kan jag rikta energin mot det som jag ska fokusera på, säger Lukas.
Det stora problemet var att fasa ut de receptbelagda medicinerna och Lukas och Nathalie planerade in det under ett sommarlov så att inte skolan skulle bli lidande, men omställningen blev ändå tuff.

LÄS OCKSÅ: Hon vill göra ADHD coolt

Största skillnaden är humöret
När hösten kom bytte Lukas skola. Det är nu tre år sedan han åt medicin och allting funkar hur bra som helst.
– Största skillnaden är humöret. Han är glad! Och att jag känner igen den Lukas som jag minns från innan han åt medicinerna. När han åt dem var han som en skugga av sig själv – och nu är han här igen. Han är mycket mera självgående och kommer ihåg mer, säger Nathalie.

Till hösten ska Lukas börja på gymnasiet och han vill så småningom söka in på polishögskolan. Nu när han kan fokusera på skolarbetet ser han inga hinder för det. På fritiden tränar han gärna och att ha en mamma som är personlig tränare kan vara både positivt och negativt, tycker han.
– Ibland när hon säger åt mig vad jag ska göra vill jag bara säga emot för att hon är min mamma, säger Lukas och flinar.
Mamma Nathalie nickar.
– Fast det har inget med adhd:n att göra längre, det är bara för att han är tonåring, säger hon och ler.

Av Jessika Devert

Annons
Fakta

Lukas Färenstedt-Widerberg

Ålder: 16 år
Ålder: 16 år
Bor: Skogås
Gör: Har precis börjat gymnasiet
Familj: Mamma Nathalie och hunden Suki
Så mår jag bra: Tränar med mamma som är personlig tränare, hänger med kompisar och gillar att bada på sommaren.

Fokus+

Innehåller extrakt av igelkottstaggsvamp, också kallad ”lions mane” för sitt långa, gula och hårliknande utseende och en uppskattad matsvamp i Asien.

Svampen är känd för att skydda nervsystemet, öka den kognitiva förmågan och förbättra minnet.

Vitamin B6 och B12 är tillsatta i Fokus+ för sina bevisade effekter på vår mentala prestationsförmåga, vårt minne och vår kognitiva förmåga.

Alpha GPC är en annan ingrediens i Fokus+. Det tas upp och passerar blod-hjärnbarriären och levererar kolin till hjärnans nervceller där det används i tillverkningen av acetylkolin som är viktigt för vår hjärnfunktion och inlärningsförmåga.

En studie gjord på patienter med Alzheimers visade att de som fick acetylkolin hade betydligt bättre testresultat jämfört med patienter som fått placebo. Förbättringen gällde samtliga tester som patienterna genomgick för att mäta sjukdomens förlopp och framskridande. Placebogruppens resultat var inte bara sämre än testgruppens, utan försämrades ytterligare jämfört med utgångsläget under testets gång, vilket tyder att testgruppens kognitiva funktioner både stabiliserades och förbättrades.
Resultatet av studien anses visa substansens kliniska användbarhet i behandlingen av demenssjukdomar av Alzheimer-typen.

Litet tjockbladsextrakt som också ingår i Fokus+ har också visat sig förbättra den kognitiva förmågan och förbättra minnet. En amerikansk studie på litet tjockblad visade på betydande förbättring på fokus, arbetsminne och mildare depressionssymptom hos äldre patienter, jämfört med placebo-gruppen.

Annons
Annons