Annons
Annons

Så förändras huden runt klimakteriet – och så tar du hand om den bäst!

Något händer med vår hud när vi kvinnor passerat 40. Många känner inte igen sin hud som kan ändras och få mindre spänst, mer vuxenakne, rosacea eller pigmentfläckar. Men varför blir det så? Och viktigast av allt – vad hjälper mot hudproblemen runt menopaus?

Carolina Eriksson

Webbredaktör
2 december, 2022
Så förändras huden runt klimakteriet – och så tar du hand om den bäst!

Något händer med vår hud när vi kvinnor passerat 40. Många känner inte igen sin hud som kan ändras och få mindre spänst, mer vuxenakne, rosacea eller pigmentfläckar. Men varför blir det så? Och viktigast av allt – vad hjälper mot hudproblemen runt menopaus?

Hudförändringar efter 40 hänger samman med att våra hormoner förändras, men inte alla kvinnor märker av några problem. Däremot kan det vara bra att känna till förklimakteriets och klimakteriets potentiella påverkan på huden, så att du lättare kan motverka problem om och när de kommer.

Här förklarar hudterapeuterna Elin Fagerberg och Annakarin Wahlberg, aktuella med boken ”Hudnära – hudterapeuternas hemligheter” vad som ligger bakom hudförändringar och hudproblem i förklimakteriet (perimenopaus) och klimakteriet (menopaus). Och inte minst hur du kan tackla dem!

LÄS OCKSÅ: Experternas tips för att undvika stressad hud

Omslag boken "Hudnära"
Tipsen kommer från boken ”Hudnära – hudterapeuternas hemligheter” (Bazar förlag)!

Perimenopaus (förklimakteriet)

Detta är perioden som infaller före menopaus, i samband med att produktionen av hormoner i äggstockarna minskar. De första tecknen kan komma redan 10-15 år före din sist mens. En del kvinnor märker inte av något alls under denna period, medan andra får besvär med till exempel sömnen, svettningar, minskad sexlust, hjärtklappning, ångest och migrän. Det beror på att kroppen hamnar i obalans mellan könshormonerna östrogen och progesteron.

Så påverkas huden:

  • Kollagenproduktionen påverkas och minskar vilket leder till att huden förlorar spänst.
  • När hormonerna åker berg- och dalbana bildas oxidativ stress i kroppen, som påverkar även huden. Det kan visa sig genom pigmentfläckar, rosacea och vuxenakne, som alla tre är vanliga i den här perioden. Precis som blossande hud när du till exempel dricker vin.
  • Talgproduktionen ökar, något som gör att du kanske plötsligt får blandhy eller fet hy, trots att du innan haft torr eller normal hy.

Tips: Förebygg i tid!

  • Välj en antioxidantrik produkt med C-vitamin, som fajtar den oxidativa stressen.
  • Retinol, som är en form av A-vitamin, är en annan hjälpsam ingrediens. Den har anti age- och aknebekämpande egenskaper och hjälper även till att stötta produktionen av elastin och kollagen, något som hjälper till att bekämpa fina linjer bland annat. (För dig som vill välja naturlig/ekologisk och växtbaserad hudvård så heter den naturliga formen av retinol, som i regel är syntetiskt eller animaliskt framställd, bio-retinol, eller bakuchiol.)
  • Du kan lokalbehandla de delar av ansiktet som är fetare med riktade produkter för den hudtypen.
  • Om du svettas mycket på natten kan du använda en lättare kräm eller ett serum istället för en tjockare och näringsrik nattkräm.
  • Viktigt för huden denna period är även kost och motion, och att unna sig egenvård, som hemma-spa.

LÄS OCKSÅ: 6 naturliga sätt att få i sig mer kollagen

Menopaus:

Denna period infaller när det är ungefär ett år sedan du hade din sista mens, i snitt vid 51-52 års ålder. Nu har östrogenet minskat i kroppen ännu mer och finns bara kvar i låg dos. Progesteronet likaså.

Så påverkas huden:

  • Cellförnyelsen blir sämre i huden, det tar dubbelt så lång tid som för en 25-30-åring ungefär. Det gör att huden kan få sämre cirkulation och kännas lite grå.

Tips: stärk hudbarriären!

  • Fokusera på att stärka hudbarriären med stärkande krämer och gärna ett serum med retinol som stimulerar bildningen av kollagen.
  • Lägg gärna in en mild peeling en-två gånger i veckan, det hjälper cellförnyelsen på traven.
  • Fokusera generellt på produkter som innehåller både fukt och näring.

LÄS OCKSÅ: Kurera testar gua sha – för känslig hy

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons