Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna i lotusställning på strand

Så förbättrar andningsträning din hälsa

Ulricas andningsövning för en ”gladare” mage 

Stå på alla fyra. Rör på ryggraden i lite olika riktningar.

Andas in och svanka ryggraden mjukt. Andas ut och skjut rygg som en katt. Fyra gånger.

Lägg dig på mage med pannan på händerna.

Rikta andningen ner i magen mot golvet eller underlaget.

Ta 10 andetag där du på varje utandning mjuknar i magen och benen.

Genom att andas på rätt sätt kan vi förbättra vårt välmående. Men hur ser egentligen ett bra andetag och ett bra "andningsmönster" ut? Och på vilka sätt kan vår mentala och fysiska hälsa bli bättre? Yoga- och meditationsläraren Ulrica Norberg förklarar!

Ulrica Norberg är författare och en välmeriterad yoga-/meditationslärare som undervisat blivande yogalärare världen över. Hon är en av endast 10 västerlänningar som förärats titeln ”yogiraj” (yogamästare). I år har hon startat en andningscoach-utbildning ihop med Axelsons och forskare inom området. Hon har skrivit en rad böcker om meditation och yoga och har nu släppt en nyutgåva av ”Andas” från 2018. Boken är uppdaterad med tre nya kapitel med spännande ny forskning och nya andningsövningar. En bok som går igenom alla de hälsofördelar som ”rätt” andning medför.

Hej Ulrica! Vad har vi lärt oss om andningens kraft sedan sist? Det vill säga forskarna.

Det är framför allt insikten om att andningen betyder än mer än vi i väst har förstått för vår fysiska, mentala och själsliga hälsa. Att den blir starkt påverkad om vi mår dåligt. Och att den påverkar vårt immunförsvar, matsmältning, prestationsförmåga och psykiska hälsa som den gör. Här har väst närmat sig mer österländska läror. Det finns mer evidens på att om man förändrar sitt andetag så förändras även tanke och känslomönster. Och på att aspekter som matsmältning, motivation och koncentration kan balanseras och stärkas. Detta är banbrytande då det innebär att vi med hjälp av andningsträning faktiskt kan stärka folkhälsan med enkla medel, och hjälpa fler.

 

LÄS OCKSÅ: Svåra andningsbesvär hos covid-19-sjuka upphörde av glutation

Ulrica Norberg

Yogaläraren och författaren Ulrica Norberg har lång erfarenhet av andningsträning. (Foto: Caroline Andersson)


Andningsmuskler i samspel ger frisk andning

Men hur ser egentligen ett bra andetag och ett bra "andningsmönster" ut?

Och vilka är hälsoeffekterna av att andas på det sättet?  

– En balanserad, frisk andhämtning innebär att våra andningsmuskler arbetar i samspel med varandra. Vi är oerhört beroende av att andningen sker motoriskt i mellangärdet och att bröstkorgen vidgas utåt sidorna/framåt och bakåt vid inandning och mjuknar in mot ryggraden på utandning. Andningsrörelse högt upp i bröstkorgen, vilket är det vanligaste, tyder på att nervsystemet är i kamptillstånd. Då når andetaget inte hela vägen ner i bröstkorgen. Det ger kraftiga muskelspänningar, högre blodtryck, sämre cirkulation, ängslan och låg energi på grund av att syresättningen hämmas. Så när vi ändrar andningsmönstret ändras informationen till nervsystemet och andningen blir mer ”mätt”. Då får hjärnan signalen att ”nu får cellerna den mat de behöver”.

Funkar andningen bra, funkar vi bra

Så vi har allt att vinna på att träna våra andningsmuskler, understryker Ulrica Norberg, som i rutan här bredvid bjuder på en andningsövning för bättre matsmältning.

– Funkar våra andningsmuskler bra, funkar vi optimalt och kan ägna mindre tid åt stressade tankar och ömma kroppar och mer åt att uppleva, leva och röra oss mer fritt i kroppen och livet.

LÄS OCKSÅ: Andning – ett underskattat verktyg att hantera stress

Kan du ge ett exempel på hur andningen har hjälpt dig själv genom livet?

– Jag upptäckte andningsträning i sena tonåren och har studerat och praktiserat olika former sedan dess. Tack var det har har jag utvecklat en väldigt användbar verktygslåda som har hjälpt mig att ta mig genom livet på ett mer medvetet och vaket sätt. Jag kopplar upp mig på mitt andetag dagligen i mitt arbete som författare för att få tillgång till idéer och nyanser, för att skapa närvaro och fokus när jag undervisar i yoga/meditation eller står och föreläser. När jag löptränar, vandrar eller styrketränar tjänar andningen mig oerhört gällande kraft, ork och fokus. Och när jag gått igenom stora utmaningar och svårigheter i livet har andningsträningen givit mig ett andrum, perspektiv och utrymme att få känna, tänka och reflektera.

 

Bokomslag: "Andas"

Ökat intresse för andningsträning

I boken tar Ulrica också upp att andningsträning blivit mer populärt.

Hur kommer det sig?

– Det råder ingen tvekan om att coronaviruset har fört med sig ett ökat intresse för andetaget. Aldrig förr har vi pratat så mycket om andning som nu. Det ökade intresset kommer också av det tidevarv vi lever i med kraftig ökning av psykisk ohälsa, klimatkris, politisk instabilitet och kriminalitet. Allt detta på samma gång har skakat om oss ordentligt.  Pågående studier visar att andningsträning kan och gör stor skillnad för vår hälsa och energibalans. Det och att allt fler tar tag i sin hälsa alltmer, har ökat både intresse och behov av att stärka kroppens kärnfunktioner och i särklass andetaget.

LÄS OCKSÅ: “Gör uppror mot prestationssamhället”

Av Carolina Eriksson


Ulricas andningsövning för en ”gladare” mage 

Stå på alla fyra. Rör på ryggraden i lite olika riktningar.

Andas in och svanka ryggraden mjukt. Andas ut och skjut rygg som en katt. Fyra gånger.

Lägg dig på mage med pannan på händerna.

Rikta andningen ner i magen mot golvet eller underlaget.

Ta 10 andetag där du på varje utandning mjuknar i magen och benen.

Andetagets 4 delar

Inom den flertusenåriga yogafilosofin pratar man om andetagets fyra delar. 

Dessa är: inandning, paus, utandning, paus. De fyra delarna kan sägas utgöra ett andetags olika kapitel eller delar, men de är även områden för andningsträning.

– Inom yogatraditionen kallas andningsträning för ”Pranayama”. Det betyder ”förädling av livskraft” och innebär att träna upp andetaget och på så sätt påverka de system som håller i vårt liv och avgör kvaliteten på hur livskraftiga vi är. Så ju mer samverkan mellan systemen, desto mer prestanda i kraften. Andetaget är det som kan påverka nervsystemet främst. Alla pranayama-tekniker kan härledas till något av dessa fyra delar, förklarar Ulrica Norberg.

  • Det finns särskilda tekniker som betonar och tränar upp inandningen: Pooraka Pranayama.

  • Andra tekniker som stärker och balanserar utandningen: Rechaka Pranayama.

  • Och sådana som fokuserar på pausen mellan in och utandning, och mellan ut och inandning: Kumbhaka Pranayama.

  • – Beroende på vilken teknik vi använder, kan vi få olika effekter i systemen. Så pranayama jobbar utifrån en intention och önskad effekt av att öka fokus, cirkulation, syreupptagning, insikt och fokus, minska oro, otydlighet och känslostress.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.