Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Golden retriever med halsduk i vintermiljö

Så förebyggs osteokondros – som ofta misstas för växtvärk hos hund

Under coronavåren 2020 skaffade många husdjur, inte minst hundar som fler ansåg sig ha tid med under en period av hemmajobbande och karantän. De valpar som föddes i våras eller somras börjar bli stora nu och har de otur kan de drabbas av en sjukdom som tyvärr ofta misstas för växtvärk – osteokondros.

Osteokondros är en vanlig sjukdom hos stora och snabbt växande hundraser. Den kan kan drabba flera leder, som armbågs- och bogleder och ger smärta och hälta, vilket beror på en lokal störning i den så kallade endokondrala benbildningen i epifysen, eller på att metafysens tillväxtbrosk leder till ojämnheter i brosket.

 

Debut vid ett halvårs ålder
Osteokondros (förkortad OCD), gör ofta entré vid 5-6 månaders ålder och visar sig genom att hunden börjar halta, vilket syns tydligare direkt efter vila och  avtar efter en stunds rörelse. Hältan kan också medföra ett avvikande rörelemönster då hunden försöker avlasta den led som gör ont, genom att till exempel hålla ut eller vrida benet från kroppen.

LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Många ägare till unghundar får höra att detta beror på växtvärk, men det finns inget som heter växtvärk hos hundar, bortsett från en annan sjukdom som heter panoesteit, en form av benhinneinflammation som kan ge liknande besvär.

Hälta kan förstås uppstå av andra orsaker, som vrickning eller sträckning, men håller det i sig längre än en vecka-tio dagar bör hunden undersökas av en ortoped.

Eftersom OCD påverkar hundens välmående kan det vara bra att veta hur en kan förhindra osteokondros.

Utfodring avgörande
En litteraturstudie från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) visar på betydelsen av utfodring. För när utvecklingen av hundens leder sker korrekt så går den växande hunden upp i vikt i balans med skelettets och ledernas utveckling, så att dessa tål allt mer belastning. Men hos hundar som utvecklar OCD sker tillväxten för snabbt, vilket leder till att skelettet inte hinner anpassas till den allt större belastningen.

 

Det handlar om att ledbrosket, när det fortsätter växam blir så tjockt att näringsämnena från ledvätskan inte når fram till de djupare lagren. När brosket dör, och en spricka uppstår till ledbroskets yta uppstår osteochondrosen.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Så hur förhindrar man Osteokondros hos sin större eller snabbväxande hund?

  • Se över hur du utfordrar din hund: ett för högt energi- och proteininnehåll leder både till att hunden går upp snabbt i vikt och till att skelettet mognar senare, vilket verkar vara avgörande.
  • Men motion påverkar också sjukdomsutvecklingen. Överdriven motion och därmed överdriven belastning på lederna skulle kunna vara en orsak till osteokondros, enligt SLU:s studie, som framhåller att man inte heller kan förhindra OCD genom att hålla hunden stilla. Men en jämförelse med människor visar att de som drabbas av osteoporos skyddas av motion som ger normal belastning av skelettet, via till exempel promenader, medan cykling, som belastar mindre, också förebygger i lägre grad.

Det saknas däremot studier av sambandet mellan olika nivåer av foderintag och olika grad av motion.

Källa: SLU, Evidensia

LÄS OCKSÅ: Så jobbar en djurhomeopat

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".