Annons
Annons

Sjukdomen som gör att din hund haltar

När valpar växer snabbt och blir stora kan de drabbas av en sjukdom som ofta misstas för växtvärk – vilket faktiskt inte existerar hos hundar. Sjukdomen heter osteokondros – och så här upptäcker du och förebygger du den hos din hund!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
14 maj, 2023
Sjukdomen som gör att din hund haltar

När valpar växer snabbt och blir stora kan de drabbas av en sjukdom som ofta misstas för växtvärk – något som faktiskt inte existerar hos hundar. Sjukdomen heter osteokondros – och så här upptäcker du och förebygger du den hos din hund!

Osteokondros är en vanlig och genetiskt betingad sjukdom hos stora och snabbt växande hundraser. Den kan drabba flera leder och ge smärta och hälta. Detta kan bland annat bero på en lokal störning i den så kallade endokondrala benbildningen i epifysen.

LÄS OCKSÅ: Inte bara människans bästa vän – hundar är även bra för hjärtat

Haltande tecken på osteokondros

Osteokondros (förkortat OCD), gör ofta entré vid 5-6 månaders ålder och visar sig genom att hunden börjar halta. Något som syns tydligare direkt efter vila och avtar efter att hunden har rört på sig en stund. Hältan kan också medföra ett avvikande rörelsemönster när hunden försöker avlasta den led som gör ont. Till exempel genom att hålla ut eller vrida benet från kroppen.

Många ägare till unghundar får höra att detta beror på växtvärk. Men visste du att det inte finns något som heter växtvärk hos hundar? Bortsett från en annan sjukdom som heter panoesteit; en form av benhinneinflammation som kan ge liknande besvär.

Hälta kan förstås uppstå av andra orsaker, som att hunden vrickat eller sträckt sig. Men håller det i sig längre än en vecka- tio dagar så bör du få hunden undersökt av en ortoped.

LÄS OCKSÅ: Så jobbar en djurhomeopat

Hundens tillväxt för snabb

Eftersom OCD påverkar hundens välmående kan det vara bra att veta hur du kan förhindra sjukdomen. En litteraturstudie från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) visar att utfodringen är av stor betydelse. För när utvecklingen av hundens leder sker korrekt så går den växande hunden upp i vikt i balans med skelettets och ledernas utveckling, så att dessa tål allt mer belastning. Men hos hundar som utvecklar OCD sker tillväxten för snabbt, vilket leder till att skelettet inte hinner anpassa sig till den allt större belastningen.

Det handlar om att ledbrosket, när det fortsätter växa, blir så tjockt att näringsämnena från ledvätskan inte når fram till de djupare lagren. När brosket dör, och en spricka uppstår till ledbroskets yta, så uppstår osteokondros.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Så förhindrar du att din hund får osteokondros!

  • Se över hur du utfordrar din hund. Ett för högt energi- och proteininnehåll i maten leder både till att hunden går upp snabbt i vikt och till att skelettet mognar senare, vilket kan vara avgörande. Det kan däremot vara skönt att veta att du inte kan framkalla osteokondros hos din hund genom hur du utfordrar den, om den inte har genetiska anlag för sjukdomen. Den är alltså ärftlig, även om den inte är medfödd utan alltså debuterar när valpen är runt ett halvår gammal.
  • Undvik överdriven motion. Motion påverkar också sjukdomsutvecklingen. Överdriven motion och därmed överdriven belastning på lederna skulle kunna vara en orsak till osteokondros, enligt forskarna bakom SLU:s studie. Men de framhåller samtidigt att man inte heller kan förhindra OCD genom att hålla hunden stilla. En jämförelse med människor visar dock att de som har osteoporos får ett skydd av motionsformer som ger normal belastning på skelettet, som till exempel promenader. Medan cykling, som belastar mindre, också förebygger i lägre grad.

Det behöver dock forskas mer på sambandet mellan olika nivåer av foderintag och olika grader av motion.

Källor: SLU och Evidensia

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons