Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Golden retriever med halsduk i vintermiljö

Så förebyggs osteokondros – som ofta misstas för växtvärk hos hund

Under coronavåren 2020 skaffade många husdjur, inte minst hundar som fler ansåg sig ha tid med under en period av hemmajobbande och karantän. De valpar som föddes i våras eller somras börjar bli stora nu och har de otur kan de drabbas av en sjukdom som tyvärr ofta misstas för växtvärk – osteokondros.

Osteokondros är en vanlig sjukdom hos stora och snabbt växande hundraser. Den kan kan drabba flera leder, som armbågs- och bogleder och ger smärta och hälta, vilket beror på en lokal störning i den så kallade endokondrala benbildningen i epifysen, eller på att metafysens tillväxtbrosk leder till ojämnheter i brosket.

 

Debut vid ett halvårs ålder
Osteokondros (förkortad OCD), gör ofta entré vid 5-6 månaders ålder och visar sig genom att hunden börjar halta, vilket syns tydligare direkt efter vila och  avtar efter en stunds rörelse. Hältan kan också medföra ett avvikande rörelemönster då hunden försöker avlasta den led som gör ont, genom att till exempel hålla ut eller vrida benet från kroppen.

LÄS OCKSÅ: Kel med husdjur i coronatider ökar våra oxytocinnivåer

Många ägare till unghundar får höra att detta beror på växtvärk, men det finns inget som heter växtvärk hos hundar, bortsett från en annan sjukdom som heter panoesteit, en form av benhinneinflammation som kan ge liknande besvär.

Hälta kan förstås uppstå av andra orsaker, som vrickning eller sträckning, men håller det i sig längre än en vecka-tio dagar bör hunden undersökas av en ortoped.

Eftersom OCD påverkar hundens välmående kan det vara bra att veta hur en kan förhindra osteokondros.

Utfodring avgörande
En litteraturstudie från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) visar på betydelsen av utfodring. För när utvecklingen av hundens leder sker korrekt så går den växande hunden upp i vikt i balans med skelettets och ledernas utveckling, så att dessa tål allt mer belastning. Men hos hundar som utvecklar OCD sker tillväxten för snabbt, vilket leder till att skelettet inte hinner anpassas till den allt större belastningen.

 

Det handlar om att ledbrosket, när det fortsätter växam blir så tjockt att näringsämnena från ledvätskan inte når fram till de djupare lagren. När brosket dör, och en spricka uppstår till ledbroskets yta uppstår osteochondrosen.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Så hur förhindrar man Osteokondros hos sin större eller snabbväxande hund?

  • Se över hur du utfordrar din hund: ett för högt energi- och proteininnehåll leder både till att hunden går upp snabbt i vikt och till att skelettet mognar senare, vilket verkar vara avgörande.
  • Men motion påverkar också sjukdomsutvecklingen. Överdriven motion och därmed överdriven belastning på lederna skulle kunna vara en orsak till osteokondros, enligt SLU:s studie, som framhåller att man inte heller kan förhindra OCD genom att hålla hunden stilla. Men en jämförelse med människor visar att de som drabbas av osteoporos skyddas av motion som ger normal belastning av skelettet, via till exempel promenader, medan cykling, som belastar mindre, också förebygger i lägre grad.

Det saknas däremot studier av sambandet mellan olika nivåer av foderintag och olika grad av motion.

Källa: SLU, Evidensia

LÄS OCKSÅ: Så jobbar en djurhomeopat

Av Carolina Eriksson

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.