Fler tips på hur du blir av med sötsug
...och stabiliserar ditt blodsocker?Varsågod:
• Detoxa bort ditt sötsug! Så gör du
• Professorn: ”Thylakoider i spenat är knepet som dämpar ditt sötsug”
• Övervinn sötsuget med kokosolja!
• Levern kan stoppa ditt sötsug
• Sovmorgon bra för blodsockret
• Ät mer korn – få mindre aptit och stabilare blodsocker
• Därför är alfa liponsyra gynnsamt för blodsockret
• 5 sätt att få kontroll över humör, blodsocker och vikt
Krom brukar nämnas som ett tips att ta till mot sötsug.
Men – vad är krom egentligen, i vilka livsmedel finns det och hur fungerar det?
Ja, det får du veta här.
Krom är en del av komplexet som kallas kromodulin, vilket består av krom och flera aminosyror. Insulin fungerar på utsidan av cellerna, medan kromodulin är en ”nyckel” som låser upp cellerna från insidan och gör det möjligt för mer socker att komma in. Med hjälp av krom kan insulinet alltså arbeta optimalt och bidrar till att glukosupptaget till hjärnans mättnadscentrum fungerar, vilket gör att hungerkänslor minskar och glukos- och fettförbränning ökar.
► Läs också: Liten guide till viktiga mineraler
Utsöndras vid behov
Kromets funktion liknar hormonernas funktion, det utsöndras av kroppen efter behovet – blodsockerbehovet. Krom reducerar blodfetterna och kontrollerar kolesterolhalten i blodet.
Brist kan leda till diabetes
Om nivåerna av krom är låga är det svårare för insulinet att få sockret in i cellen. Detta kan leda till insulinresistens, då kroppen visserligen producerar tillräckliga mängder insulin men inte svarar korrekt på insulinet. På lång sikt kan insulinresistens leda till diabetes typ 2. Från att ha varit en relativt ovanlig sjukdom som drabbade äldre, så har typ-2-diabetes på bara 30 år blivit blivit en folksjukdom som även drabbar yngre människor.
► Läs också: Rädd att få diabetes? Visste du att krom stabiliserar blodsockret?
Krom i livsmedel
Halten krom i livsmedel varierar mycket. Bra källor inkluderar musslor, fisk, bönor, nötter. Dock är absorbtionen av krom från kosten låg. Kroppen tar upp mindre än 2,5 procent av kromet vi får i oss från maten.
Studier på krom
En del studier visar på att tillskott av spårämnet krom kan ha ett samband med diabetes typ 2. Enligt två publicerade amerikanska studier kan en daglig användning av kromtillskott minska risken för diabetes typ 2 med så mycket som 20-30 procent.
En av de två studierna genomfördes på Indiana University, Bloomingdale, och visade att de som hade de högsta nivåerna av krom uppvisade 20 procent lägre risk att utveckla metabolt syndrom. Metabolt syndrom är ett väl etablerat tidigt skede av diabetes typ 2 och kännetecknas av fetma, högt blodtryck, obalanserat blodsocker och insulinresistens.
► Läs också: Krom minskade sötsuget
Av Redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!