Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna i solhatt och solglasögon med krämburk i handen

Så funkar aktiv hudvård – och därför bör du undvika det i sommar

Hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser som jobbar mot åldrande och pigmentering bland annat, är populärt idag, till exempel olika syror. Men det kan vara klokt att undvika dessa på sommaren. Här förklarar hudvårdsexperten varför!

Krämer, masker och serum innehåller idag ofta aktiva ingredienser. Vad innebär det egentligen? Jo det kan handla om innehåll som jobbar aktivt i huden på olika sätt. Till exempel olika exfolierande syror, som AHA- och BHA-syror.

Men vissa av dessa ingredienser kan medföra en risk att använda under sommaren, då solen är starkare, förklarar Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

 

Sara Nomberg

Vad gör de exfolierande syrorna i huden och varför ska man vara försiktig med dem?

– All exfoliering tunnar ut hudens barriär och gör huden mer blottad och känslig. När barriären blir försvagad blir huden mer solkänslig, eftersom det är just hudbarriären som skyddar mot sol. Det kan leda till mer känslig och irriterad hud, men även att vi ökar risken för pigmentfläckar. Ju mer intakt och stark hudbarriär vi har, desto tåligare är den mot sol.

Sara förklarar att det alltså innebär att syror generellt gör huden mer eller mindre solkänslig. Om man solar och använder syror kommer huden inte bli lika brun utan istället röd, bränd och med ökad risk för pigmentering.

LÄS OCKSÅ: Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Solskydd viktigt efter aktiva ingredienser

Andra aktiva ingredienser kan vara antioxidanter, i form av vitaminer; exempelvis C-vitamin som bland annat verkar blekande på pigmentfläckar. Samt anti rynk-ingrediensen retinol som är en form av A-vitamin. Niacinamid är en annan aktiv ingrediens som stärker hudbarriären, och peptider stimulerar hudens kollagenproduktion.

 

– Retinol stimulerar produktion av kollagen och elastin, de fibrer som gör att huden ser ung och spänstig ut. Det är inte per definition en syra och går därför bra att använda under sommaren. Det är dock en aktiv ingrediens som kan stressa huden. I början reagerar många med rodnad innan huden har vant sig vid den påfrestningen. Eftersom solexponering också är en stress för huden ska man alltid vara noga med solskydd när man använder aktiva ingredienser. Ligg inte och pressa i solen.

LÄS OCKSÅ: Så farliga är hormonstörande ämnen

Naturliga källor inte lika starka

Om man använder retinoider från naturliga källor, som nyponfröolja, går det dock bra att vara i solen. De är inte lika starka och aktiva som de syntetiska, förklarar Sara Nomberg.

Vad rekommenderar du, om man ändå har använt, eller gärna vill använda aktiva hudvårdsprodukter även under sommaren?

– Pausa gärna någon vecka innan exponeringen börjar så att huden hinner återhämta sig. Om du redan fått eller har en känslig hud kan det ta längre tid. Komplettera alltid med solskydd med hög SPF (minst spf 30, helst 50) eftersom detta hjälper till att stärka hudens försvar mot solexponering.

En del personer pausar all form av syra-användning på sommaren och andra bara vissa produkter eller typer av syror, berättar Sara Nomberg vidare.

 

– En av de starkaste AHA-syrorna är glukolsyra. Den är det rekommenderat att pausa under sommaren. En mildare syra är BHA-syran. Många använder syror mot just pigmentfläckar, och om en syra-användning i stället ökar risken ser jag inte riktigt poängen att använda den under sommaren. Då är det bättre att pausa och vara på den säkra sidan och sedan återuppta användningen efter sommaren.

Vilka aktiva ingredienser funkar att använda på sommaren?

– Niacinamid och C-vitamin är aktiva, men funkar att använda på sommaren.

LÄS OCKSÅ: Dålig kvalitet på hud och hår sänker vår självkänsla

Se över hudvårdsrutinen

Tänk också på att huden har andra behov på sommaren – ofta kan du välja lättare produkter. Så se gärna över hudvårdsrutinen över sommaren, tipsar Sara.

– Eftersom solskydd är något som flitigt används på sommaren och de flesta använder konventionella solskydd med kemiska solfilter, vill jag lyfta deras misstänkta hormonstörande effekt, samt att de är skadliga mot korallrev och annat marint liv. Välj i stället naturliga solkrämer med fysikaliska solfilter.

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.