Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna i solhatt och solglasögon med krämburk i handen

Så funkar aktiv hudvård – och därför bör du undvika det i sommar

Hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser som jobbar mot åldrande och pigmentering bland annat, är populärt idag, till exempel olika syror. Men det kan vara klokt att undvika dessa på sommaren. Här förklarar hudvårdsexperten varför!

Krämer, masker och serum innehåller idag ofta aktiva ingredienser. Vad innebär det egentligen? Jo det kan handla om innehåll som jobbar aktivt i huden på olika sätt. Till exempel olika exfolierande syror, som AHA- och BHA-syror.

Men vissa av dessa ingredienser kan medföra en risk att använda under sommaren, då solen är starkare, förklarar Kureras hudvårdsexpert Sara Nomberg.

 

Sara Nomberg

Vad gör de exfolierande syrorna i huden och varför ska man vara försiktig med dem?

– All exfoliering tunnar ut hudens barriär och gör huden mer blottad och känslig. När barriären blir försvagad blir huden mer solkänslig, eftersom det är just hudbarriären som skyddar mot sol. Det kan leda till mer känslig och irriterad hud, men även att vi ökar risken för pigmentfläckar. Ju mer intakt och stark hudbarriär vi har, desto tåligare är den mot sol.

Sara förklarar att det alltså innebär att syror generellt gör huden mer eller mindre solkänslig. Om man solar och använder syror kommer huden inte bli lika brun utan istället röd, bränd och med ökad risk för pigmentering.

LÄS OCKSÅ: Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Solskydd viktigt efter aktiva ingredienser

Andra aktiva ingredienser kan vara antioxidanter, i form av vitaminer; exempelvis C-vitamin som bland annat verkar blekande på pigmentfläckar. Samt anti rynk-ingrediensen retinol som är en form av A-vitamin. Niacinamid är en annan aktiv ingrediens som stärker hudbarriären, och peptider stimulerar hudens kollagenproduktion.

 

– Retinol stimulerar produktion av kollagen och elastin, de fibrer som gör att huden ser ung och spänstig ut. Det är inte per definition en syra och går därför bra att använda under sommaren. Det är dock en aktiv ingrediens som kan stressa huden. I början reagerar många med rodnad innan huden har vant sig vid den påfrestningen. Eftersom solexponering också är en stress för huden ska man alltid vara noga med solskydd när man använder aktiva ingredienser. Ligg inte och pressa i solen.

LÄS OCKSÅ: Så farliga är hormonstörande ämnen

Naturliga källor inte lika starka

Om man använder retinoider från naturliga källor, som nyponfröolja, går det dock bra att vara i solen. De är inte lika starka och aktiva som de syntetiska, förklarar Sara Nomberg.

Vad rekommenderar du, om man ändå har använt, eller gärna vill använda aktiva hudvårdsprodukter även under sommaren?

– Pausa gärna någon vecka innan exponeringen börjar så att huden hinner återhämta sig. Om du redan fått eller har en känslig hud kan det ta längre tid. Komplettera alltid med solskydd med hög SPF (minst spf 30, helst 50) eftersom detta hjälper till att stärka hudens försvar mot solexponering.

En del personer pausar all form av syra-användning på sommaren och andra bara vissa produkter eller typer av syror, berättar Sara Nomberg vidare.

 

– En av de starkaste AHA-syrorna är glukolsyra. Den är det rekommenderat att pausa under sommaren. En mildare syra är BHA-syran. Många använder syror mot just pigmentfläckar, och om en syra-användning i stället ökar risken ser jag inte riktigt poängen att använda den under sommaren. Då är det bättre att pausa och vara på den säkra sidan och sedan återuppta användningen efter sommaren.

Vilka aktiva ingredienser funkar att använda på sommaren?

– Niacinamid och C-vitamin är aktiva, men funkar att använda på sommaren.

LÄS OCKSÅ: Dålig kvalitet på hud och hår sänker vår självkänsla

Se över hudvårdsrutinen

Tänk också på att huden har andra behov på sommaren – ofta kan du välja lättare produkter. Så se gärna över hudvårdsrutinen över sommaren, tipsar Sara.

– Eftersom solskydd är något som flitigt används på sommaren och de flesta använder konventionella solskydd med kemiska solfilter, vill jag lyfta deras misstänkta hormonstörande effekt, samt att de är skadliga mot korallrev och annat marint liv. Välj i stället naturliga solkrämer med fysikaliska solfilter.

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Skeptisk kvinna bredvid glad hoppande man

Så avgör du om din partner är en narcissist

Mental hälsa

Hur bemöter du bäst en narcissist? Går det att leva i en lång relation med en sådan? Och inte minst: hur vet du om din partner eller någon annan i din närhet är narcissist? Psykologen och relationsexperten Eva Rusz reder här ut vilka personlighetsdrag och beteenden du ska vara vaksam på.

Illustration av mat som slängs i soptunnor

5 missförstånd som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

29 september varje år infaller "Internationella matsvinnsdagen", som är instiftad av FN. I samband med det passar det bra att reda ut några missförstånd kring just matsvinn. Tror du till exempel inte att din hantering av matrester och ditt sätt att göra matinköp gör någon skillnad för klimatet, eller för din egen plånbok? Då är det dags att tänka om!

Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Hälsa

En handfull näve mandlar om dagen ökar det goda kolesterolet och avlägsnar plack som kan orsaka hjärtsjukdomar. Mandlar förbättrar inte bara hjärthälsan, nötterna innehåller också bra fetter, E-vitamin och fibrer.

Frallor, plommon och plommonkompott

Näringsrikt plommonbröd med dinkel

Matbröd

Ta vara på plommonskörden på ett nytt sätt – släng ner de saftiga frukterna i en bröddeg! Dessa goda frallor, som passar perfekt till frukost eller en kopp te, är gjorda på den urgamla, näringsrika mjölsorten dinkel.

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

 

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

 

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.