Annons
Annons

Kurera testar gua sha – för känslig hy

Gua sha är en hudvårdande metod med flera tusen år på nacken med rötterna i kinesisk medicin. Kureras utsända Carolina testade metoden för att se om den kunde hjälpa och stötta hennes känsliga hy. Så här gick det!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
23 oktober, 2022
Kurera testar gua sha – för känslig hy

Gua sha är en hudvårdande metod med flera tusen år på nacken med rötterna i kinesisk medicin. Kureras utsända Carolina testade gu sha för att se om det kunde hjälpa och stötta hennes känsliga hy. Så här gick det!

När jag anländer till Blue Medi Spa på Kungsholmen i Stockholm har jag, som allt som oftast, andan i halsen efter att ha haft otur med kollektivtrafiken i innerstaden. Men för att ta till sig gua sha behöver hud, kropp och sinne vara mottagliga. Det är därför viktigt att jag kommer ner i varv och det ska jag få hjälp med nu.

Det säger Katties Åkesson, hud-, spa- och aromaterapeuten som blev färdigutbildad 1990 och sedan dess jobbade länge för Kerstin Florian, innan hon gick vidare och startade sitt eget hudvårdsföretagm Me Anima.

Katties Åkesson
Katties Åkesson är hud-, spa- och aromaterapeut.

Testar gua sha för första gången

Jag är nyfiken på att för första gången testa en behandling, som med hjälp av lätta strykningar med så kallade gua sha-stenar ska öka cirkulationen i huden, stimulera cellförnyelsen och ge ökad lyster. Med regelbundet användande ska metoden ge en slätare, smidigare och fastare hy, minska svullnad och fina linjer.

När jag lägger mig ner på massagebänken förklarar Katties att gua sha-stenar kan vara såväl bergskristaller som jade eller rosenkvarts, och att de kommer i olika hårdheter och former. Vissa har mjukare, mer rundade kanter medan andra har lite skarpare.

En ”detox- behandling” i flera steg

Katties börjar med att förklara hur behandlingen ska gå till.

– ”Gua sha facial detox” som denna behandling heter, är ett sätt att ”städa huden” via lymfsystemet, vilket gör att cirkulationen kommer igång och flödet till alla celler förbättras. När cellerna får näring blir de lite piggare och gladare, för de är ofta ”förstoppade” till följd av att du kanske spänner dig hela dagarna, eller stressar.

I en behandling ingår även rengöring av huden, tryck på akupressurpunkter, massage av nacke, hals, skalp och ansikte och därpå följer den så kallade städningen av lymfflödet i ansiktet genom mjuka strykningar med gua sha-stenen som föser ut slaggämnen. Till sist är det dags för en partiell behandling, som består av snabbare, kortare och mer riktade skrapningar med stenen på mindre områden som behöver extra omsorg, som fina linjer vid ögonvrårna eller linjer runt munnen.

Aromaterapi skapar inre balans

Först får jag dra ett djupt andetag medan jag doftar på en avkopplande meditationsolja innehåller jordande och lugnande cederträ och rosmarin, samt ingefära. Oljan med doften ”Serenity” ska hjälpa till att skapa en inre balans, som förstärker upplevelsen och får mig att lättare slappna av. Sedan följer en härligt avkopplande skalpmassage, utan olja.

Katties börjar sedan med att ”klappa om” hela kroppen, med strykningar och tryck hela vägen från pannan till fötterna. Hon avslutar med tryck under fotsulorna, på en akupressurpunkt som stimulerar hela kroppen.

Därpå tvättar hon av mitt ansikte med hjälp av en rengöringsolja med lavendel på torr hud, som blir till en ”mjölkig konsistens” i kontakt med vatten. Ansiktet baddar sedan Katties med våta, varma frottéhanddukar.

LÄS OCKSÅ: Experternas tips för att undvika stressad hud

Kamomill och lavendel lugnar huden

Eftersom man alltid ska göra gua sha på en hy som har återfuktats med olja eller serum, smörjer hon sedan in huden med en lugnande och återfuktande ansiktsolja från Me Anima. Den innehåller bland annat kamomill, lavendel, ylang-ylang och frankincense, som passar en känslig och lätt rodnande hy som min. Oljan ska dämpa rodnader och förebygga acne samt ha en mjukgörande effekt.

Därpå sprejar Katties mitt ansikte med en ljuvligt doftande och återfuktande ansiktsmist med vattenmelon och tycker sedan på olika akupressurpunkter i ansiktet som ökar och stimulerar flödet och cirkulationen. På pannan, vid näsroten mellan ögonbrynen, vid käkarna, på hakan och runt munnen.

En grön jade-sten som ska balansera kroppens energier läggs först mitt bröst. För just min känsliga hy väljer Katties en bergskristall till själva gua sha-behandlingen. Stenen är lite mjukare och passar därför en känslig hudtyp.

– Jag börjar med att stryka med stenen på utsidan av halsen och drar stenen neråt, mot de närmaste lymfnoderna som ligger vid nyckelbensgropen. Börjar jag högre upp i ansiktet kan det bli stopp i lymfan på vägen ner. Så man börjar därför nedifrån och jobbar sig sedan uppåt, förklarar hon.

LÄS OCKSÅ: Näringen som får din hy att stråla

Dra gua sha-stenen nedåt vid rodnad

Sedan går Katties vidare till pannan och ansiktet och jobbar snett utåt/nedåt med lätta strykningar med stenen, i lymfans riktning. Det känns behagligt och trycket med stenen är lagom mjukt.

Att jobba med stenen snett nedåt/utåt i ansiktet är bra när man har en rödhet i hyn förklarar Katties.

– Annars får man ofta höra att man ska jobba uppåt, för stimulans av cellförnyelsen. Men då kan en röd hy bli rödare. Det kan man tänka på även när man smörjer in sig själv, tipsar Katties och visar med en spegel hur huden faktiskt blivit ljusare där stenen har dragits nedåt.

Hon drar sedan med mjuk hand stenen ut mot en punkt bakom örat. Därifrån stryker hon nedåt på halsen, mot nyckelbensgropen, där det finns lymfnoder.

LÄS OCKSÅ: 6 naturliga sätt att få i sig mer kollagen

Carolina Chreisti Eriksson
Kureras Carolina har känslig hy som lätt blir röd.

Slaggprodukter gör lymfnoderna svullna

Lymfnoderna blir lite svullna vid nyckelbenen av strykningarna, och det liksom hoppar lite där när behandlingen pågår. Det är ett tecken på att slaggprodukter och överflödig vätska har förts bort från ansiktet via lymfan.

Katties går efter denna så kallade städning av lymfan i ansiktet vidare till en lite mer riktad behandling på mindre områden i ansiktet.

– Nu är det dags att stimulera huden lite mer, för ökat flöde och cellförnyelse, även om just du inte har så mycket fina linjer att jobba med, säger Katties.

Hon börjar att skrapa med stenen på ett nytt sätt, snabbare och kortare än ”lymfstädningens” lite längre och långsamma strykningar. Hon skrapar därpå mellan ögonbrynen och vid de små kråksparkarna utanför ögats yttre kant, vid tinningarna.

Därpå följer en massage av nacke, ansikte, hals och Katties tar fram en svart bian-sten; en lavasten där ena kanten är taggig, som en kam. Effekten som stenen har på kroppen liknar den som infrarött ljus har. Bian-stenen använder Katties för att massera nacke och halsens utsida.

LÄS OCKSÅ: Så tar du hand om din hy vid 30, 40 och 50

Rodnaden lägger sig vartefter

Snart har en timme gått, men tiden har flugit fram i det avslappnade tillstånd som kropp och sinne hamnat i. Till sist avslutar Katties med att ”klappa om” kroppen igen, trycker på fotens akupressurpunkter och stryker med händerna längs mina armar och ben för att stimulera kroppens energier.

Efteråt har min känsliga hy, som varit inne i ett extra känsligt stadie på sistone, faktiskt blivit lite extra röd. Det beror på beröringen och den starkt ökade cirkulationen i ansiktet. Men några timmar senare har det röda sjunkit undan. Kvar finns bara en hy som ser slät, jämn, fast och spänstig ut.

Nu är jag inspirerad att fortsätta att underhålla huden med gua sha-stenar på hemmaplan, eller testa den besläktade jade rollern, som ska ge en skön ansiktsmassage och vara lite extra snäll mot känslig hud.

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Tänk på!

  • Gör inte gua sha om du precis har gjort fillers och botox. Om ingreppet är nygjort kan gua ska påverka resultatet och få ämnena/substanserna i huden att flytta på sig.
  • Var försiktig i delar av ansiktet där det finns ett inflammatoriskt tillstånd, som rosacea.
  • Dra inte gua sha-stenen uppåt om du har röd och känslig hy.
  • Ett tips är att gå på behandling först för att få reda på vad just din hud behöver och lära dig grunderna, innan du behandlar dig själv hemma.
  • Dra med stenen från mitten av ansiktet och utåt mot öronen, i lymftrådarnas/kärlens riktning.
    (Källa: Hudterapeut Katties Åkesson)

    Så får du en anti age-effekt med gua sha!

    – De flesta i västvärlden använder gua sha för att få en anti age-effekt, men det krävs att man gör metoden 3-4 gånger i veckan, gärna 5-10 minuter om dagen för att uppnå en ”naturlig face lift”. Man måste jobba lite med det, genom att ”skrapa” på de delar i ansiktet där det finns behov, i form av fina linjer till exempel. För en anti age-effekt bör man dra med stenen uppåt i ansiktet, för att få igång cirkulationen. Men lymfan måste alltid ”städas” lite först; det kan räcka med några drag med stenen utåt och nedåt först. Man måste tänka ”grunden först”, precis som när du ska måla om ett hus, säger Katties Åkeson.

  • Annons
    Annons