Så går ekologisk odling och livsmedelsproduktion till

Fakta

Vem kontrollerar ekologisk produktion?
För att få marknadsföra livsmedel som ekologiskt producerade krävs att produktionen är kontrollerad och godkänd av ett kontrollorgan. I Sverige finns för närvarande fyra godkända kontrollorgan, Aranea Certifiering AB (ett dotterbolag till KRAV), HS Certifiering AB, SMAK AB och Valiguard AB. Aranea Certifiering är ett certifieringsbolag som utför den fysiska kontrollen och certifieringen.

I Sverige är det Jordbruksverket och Livsmedelsverket som ansvarar för att EUs regler följs genom Swedac (nationellt ackrediteringsorgan).

Jordbruksverkets ansvarsområde är odlingen.
Livsmedelsverket övervakar förädlingen.
Konsumentverket har tillsynsansvar för marknadsföring av ekologiska varor.

Källa: Coop

Ekologiskt eller inte ekologiskt? Det är frågan. Ja, för vissa. Och även om andra tycker det är konstigt att det fortfarande finns personer som inte anammat tänket att det är ohälsosamt att äta mat som badat i bekämpningsmedel - är det faktiskt ändå sunt att ifrågasätta.
För vad innebär egentligen ekologisk mat? Och hur går ekologisk odling till?
Här får du svar på några av dina frågor.

Vad skiljer sig till exempel i odlingssätt om man jämför med traditionellt odlade grödor? En hel del faktiskt.
All ekologisk odling ska utgå från naturliga, GMO-fria processer där kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inte får användas. På Coops hemsida ges några bra exempel på hur ekologisk odling av rotfrukter, grönsaker och frukt går till.
Vi börjar där.

Läs också - WHO-rapport: Bekämpningsmedel bakom flera folksjukdomar

 

Exempel på ekologiskt odlade grödor

 

Potatis
En ekologisk potatis måste odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket minimerar spridningen av bekämpningsmedel till grundvatten och dricksvatten. Djur, fåglar och insekter får en livsmiljö som gynnar dem på den ekologiska potatisåkern.
Ekologisk odling lämpar sig för speciella potatissorter som tagits fram med hjälp av modern forskning. Därför är chansen stor att du träffar på många nya goda sorter när du väljer ekologisk potatis.

Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

Grönsaker
Ekologiska grönsaker odlas alltid i naturlig jord eller i blandningar av torv och kompost. Den extra näring som tillförs är i form av naturgödsel. Ekologiska grönsaker odlas utan kemiska bekämpningsmedel.

Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

Frukt
Att odla ekologisk frukt kräver både kunskap och engagemang hos odlaren. En viktig del av fruktodlarens strategi är att välja sorter som är motståndskraftiga mot angrepp från skadeinsekter.

 

Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel

Mjöl och bröd
För att odla ekologisk säd till mjöl och bröd utan kemisk bekämpning och konstgödsel förlitar sig den ekologiska bonden på gammal odlingskunskap såsom växelbruk och närande grödor. Det leder till att insekter och fåglar i jordbrukslandskapet får en miljö som gynnar dem.

Läs också: Guide till olika sorters mjöl - varav 7 ekologiska

 

Ekologiskt kött

 

Att köttet är KRAV-märkt innebär...
att inga kemiska bekämpningsmedel används.
att djuren får ekologiskt foder som har producerats på gården.
att djuren får större utlopp för sitt naturliga beteende.
att djuren får gå ute när vädret tillåter.
att ungar får vara hos sina mammor och dia i större utsträckning än de konventionella.
att kalvarna alltid får riktig mjölk, även när de slutat dia.
att djuren har större möjlighet att följa sin instinkt, till exempel att kunna dra sig tillbaka i avskildhet när de ska föda.
att djuren alltid har fri tillgång till grovfoder och kan äta när de vill under dygnet.

Orsaken till att eko-kött är dyrare än det konventionella köttet är att produktionen kräver mer arbete och att och fodret är dyrare

Läs också: Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården

Ekologiska ägg

 

Ekologisk äggproduktion innebär...
att hönan slipper sitta i bur.
att hönan får sover på en pinne, lägga sina ägg i ett rede och gå ut och sandbada eller picka mask när hon vill. Ett alldeles naturligt beteende för en höna.
att hönsen går fritt inomhus.
att hönsen äter ekologiskt foder från naturliga råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
att hönsen har tillgång till grovfoder som hö och rotfrukter.

Källa: Coop

Av Isabelle Hedander


Fakta

Vem kontrollerar ekologisk produktion?
För att få marknadsföra livsmedel som ekologiskt producerade krävs att produktionen är kontrollerad och godkänd av ett kontrollorgan. I Sverige finns för närvarande fyra godkända kontrollorgan, Aranea Certifiering AB (ett dotterbolag till KRAV), HS Certifiering AB, SMAK AB och Valiguard AB. Aranea Certifiering är ett certifieringsbolag som utför den fysiska kontrollen och certifieringen.

I Sverige är det Jordbruksverket och Livsmedelsverket som ansvarar för att EUs regler följs genom Swedac (nationellt ackrediteringsorgan).

Jordbruksverkets ansvarsområde är odlingen.
Livsmedelsverket övervakar förädlingen.
Konsumentverket har tillsynsansvar för marknadsföring av ekologiska varor.

Källa: Coop

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

 

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

 

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

 

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

 

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.