Annons
Annons

Så går ekologisk odling och livsmedelsproduktion till

Ekologiskt eller inte ekologiskt? Det är frågan. Ja, för vissa. Och även om andra tycker det är konstigt att det fortfarande finns personer som inte anammat tänket att det är ohälsosamt att äta mat som badat i bekämpningsmedel - är det faktiskt ändå sunt att ifrågasätta. För vad innebär egentligen ekologisk mat? Och hur går ekologisk odling till? Här får du svar på några av dina frågor.

Redaktionen

21 juni, 2015
Så går ekologisk odling och livsmedelsproduktion till
Dela inlägget

Ekologiskt eller inte ekologiskt? Det är frågan. Ja, för vissa. Och även om andra tycker det är konstigt att det fortfarande finns personer som inte anammat tänket att det är ohälsosamt att äta mat som badat i bekämpningsmedel – är det faktiskt ändå sunt att ifrågasätta.
För vad innebär egentligen ekologisk mat? Och hur går ekologisk odling till?
Här får du svar på några av dina frågor.

Vad skiljer sig till exempel i odlingssätt om man jämför med traditionellt odlade grödor? En hel del faktiskt.
All ekologisk odling ska utgå från naturliga, GMO-fria processer där kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inte får användas. På Coops hemsida ges några bra exempel på hur ekologisk odling av rotfrukter, grönsaker och frukt går till.
Vi börjar där.

Läs också – WHO-rapport: Bekämpningsmedel bakom flera folksjukdomar

Exempel på ekologiskt odlade grödor

 

Potatis
En ekologisk potatis måste odlas helt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket minimerar spridningen av bekämpningsmedel till grundvatten och dricksvatten. Djur, fåglar och insekter får en livsmiljö som gynnar dem på den ekologiska potatisåkern.
Ekologisk odling lämpar sig för speciella potatissorter som tagits fram med hjälp av modern forskning. Därför är chansen stor att du träffar på många nya goda sorter när du väljer ekologisk potatis.

Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

Grönsaker
Ekologiska grönsaker odlas alltid i naturlig jord eller i blandningar av torv och kompost. Den extra näring som tillförs är i form av naturgödsel. Ekologiska grönsaker odlas utan kemiska bekämpningsmedel.

Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

Frukt
Att odla ekologisk frukt kräver både kunskap och engagemang hos odlaren. En viktig del av fruktodlarens strategi är att välja sorter som är motståndskraftiga mot angrepp från skadeinsekter.

Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel

Mjöl och bröd
För att odla ekologisk säd till mjöl och bröd utan kemisk bekämpning och konstgödsel förlitar sig den ekologiska bonden på gammal odlingskunskap såsom växelbruk och närande grödor. Det leder till att insekter och fåglar i jordbrukslandskapet får en miljö som gynnar dem.

Läs också: Guide till olika sorters mjöl – varav 7 ekologiska

Ekologiskt kött

 

Att köttet är KRAV-märkt innebär…
att inga kemiska bekämpningsmedel används.
att djuren får ekologiskt foder som har producerats på gården.
att djuren får större utlopp för sitt naturliga beteende.
att djuren får gå ute när vädret tillåter.
att ungar får vara hos sina mammor och dia i större utsträckning än de konventionella.
att kalvarna alltid får riktig mjölk, även när de slutat dia.
att djuren har större möjlighet att följa sin instinkt, till exempel att kunna dra sig tillbaka i avskildhet när de ska föda.
att djuren alltid har fri tillgång till grovfoder och kan äta när de vill under dygnet.

Orsaken till att eko-kött är dyrare än det konventionella köttet är att produktionen kräver mer arbete och att och fodret är dyrare

Läs också: Ofta billigare köpa sitt kött direkt från gården

Ekologiska ägg

 

Ekologisk äggproduktion innebär…
att hönan slipper sitta i bur.
att hönan får sover på en pinne, lägga sina ägg i ett rede och gå ut och sandbada eller picka mask när hon vill. Ett alldeles naturligt beteende för en höna.
att hönsen går fritt inomhus.
att hönsen äter ekologiskt foder från naturliga råvaror som odlats utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.
att hönsen har tillgång till grovfoder som hö och rotfrukter.

Källa: Coop

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Vem kontrollerar ekologisk produktion?
För att få marknadsföra livsmedel som ekologiskt producerade krävs att produktionen är kontrollerad och godkänd av ett kontrollorgan. I Sverige finns för närvarande fyra godkända kontrollorgan, Aranea Certifiering AB (ett dotterbolag till KRAV), HS Certifiering AB, SMAK AB och Valiguard AB. Aranea Certifiering är ett certifieringsbolag som utför den fysiska kontrollen och certifieringen.

I Sverige är det Jordbruksverket och Livsmedelsverket som ansvarar för att EUs regler följs genom Swedac (nationellt ackrediteringsorgan).

Jordbruksverkets ansvarsområde är odlingen.
Livsmedelsverket övervakar förädlingen.
Konsumentverket har tillsynsansvar för marknadsföring av ekologiska varor.

Källa: Coop

Annons
Annons